Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Ministerul de Finanțe a pus în dezbatere un proiect de hotărâre de guvern prin care se schimbă Codul Fiscal. Sistemul e-Factura a provocat nevoia schimbărilor propuse de minister.

Prin modificările propuse de Ministerul de Finanțe se elimină practic posibilitatea unei firme de a deduce TVA pentru facturile emise pe numele salariaților săi, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazare în hoteluri ori în alte unități similare. Până acum aceste deduceri se puteau aplica dacă salariații aveau din partea firmei decontul de deplasare.

Proiectul de schimbare a Codului Penal a fost publicat de Ministerul de Finanțe joi, 25 aprilie, și poate fi consultat aici.

Ce se modifică

Inițiativa legislativă propune abrogarea prevederilor punctul 69 alin. (7) din Normele metodologice referitoare la deducerea TVA de către o persoană impozabilă pentru facturile emise pe numele salariaților săi, având în vedere dispozițiile art. 299 din Codul fiscal. Potrivit acestor prevederi aflate acum în vigoare „exercitarea dreptului de deducere a taxei, persoana impozabilă trebuie să dețină o factură emisă în conformitate cu prevederile art. 319, respectiv factura trebuie să conțină denumirea/numele și adresa beneficiarului bunurilor sau serviciilor, precum și codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului”, precizează reprezentanții Ministerul de Finanțe în nota de fundamentare a propunerii de modificare a Codului Fiscal.

Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 22 din 13 ianuarie 2016, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează, conform proiectului Ministerului de Finanțe: la „A. Titlul VII Taxa pe valoarea adăugată, 1. La punctul 69, alineatul (7) se abrogă”.

e-Factura ar fi de vină pentru schimbare

Conform reprezentanților ministerului, eliminarea deducerilor este necesară pentru că facturile emise prin e-factura nu mai pot fi înregistrate acum atunci când sunt emise pentru un salariat al unei firme însoțit de decontul de deplasare.

„Dispozițiile actuale ale pct. 69 alin. (7) din norme care permiteau deducerea TVA pe baza facturilor emise pe numele salariaților în anumite condiții nu mai pot fi menținute în contextul noului cadru legal privind obligativitatea transmiterii facturii electronice prin sistemul RO e-Factura”, explică reprezentanții Ministerului de Finanțe.

În prezent, la pct. 69 alin. (7) din „Normele metodologice se prevede că o persoană impozabilă poate deduce TVA pentru facturile emise pe numele salariaților săi, aflați în deplasare în interesul serviciului, pentru transport sau cazare în hoteluri ori în alte unități similare, dacă sunt însoţite de decontul de deplasare”.

Aceleași prevederi se aplică și în cazul personalului pus la dispoziție de o altă persoană impozabilă sau pentru administratorii unei societăți.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe