Loading the Amira Audio Citește articolul...
 • Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că până pe 10 iunie se depun declarațiile și notificări referitoare la depășirea plafonului scutit și a înregistrării, dacă e cazul, a statutului special de agricultor.

Până luni, 10 iunie, trebuie să depună declarații la Fisc contribuabilii care au un plafon de scutire a TVA și care optează fie să scoase din rândul persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, fie au obligația înregistrării în scopuri de TVA.

Mai exact, conform explicațiilor reprezentanților ANAF, pe 10 iunie trebuie să depună declarații la ANAF următoarele categorii:

 • Persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care nu au depăşit plafonul de scutire şi care doresc să fie scoase din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA.
 • Persoanele impozabile, neînregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea 227/2015, care au depăşit plafonul de scutire şi au obligaţia înregistrării în scopuri de TVA.

După caz, contribuabilii de mai sus, care au legătură cu plafonul scutit, depun:

 • Formularul 010 – Declarație de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică.
 • Formularul 020 – Declarație de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal.
 • Formularul 070 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
  sau
 • Formularul 700 – Declarație pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a mențiunilor ulterioare înregistrării fiscale, precum şi pentru radierea înregistrării fiscale

Baza legală pentru aceste obligații fiscale se găsește în Legea 227/2015 art.310 alin.(7)art. 316 alin. (1), lit.b) și. OPANAF 1699/2021.

10 iunie, termen și pentru regimul special pentru agricultori

Depunerea notificării privind aplicarea/încetarea aplicării regimului special pentru agricultori are ca termen luna aceasta data de 10 iunie. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează pentru regimul special pentru agricultori trebuie să facă aceste notificări către ANAF.

După caz, se depune:

 • Formularul 010 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică.
 • Formularul 016 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.
 • Formularul 020 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni pentru persoane fizice române şi străine care deţin cod numeric personal.
 • Formularul 070 – Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere.
  sau
 • Formularul 700 – Declaraţie pentru înregistrarea/modificarea în mediu electronic a menţiunilor ulterioare înregistrării fiscale, precum şi pentru radierea înregistrării fiscale.

Baza legală pentru aceste obligații fiscale se găsește în Legea 227/2015 art.3151 alin.(1) lit c) şi d), OPANAF 1699/2021.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe