De ce contează | Prima licitație repo ținută de BNR în ultimii 7 ani. Dobânzile scad după ce banca centrală a sporit lichiditatea
Banca Națională a României (BNR) a injectat lichiditate în sistemul bancar printr-o operațiune repo cu băncile comericale menită să reducă presiunea și să tempereze dobânzile, conform Bloomberg. De ce contează?
Intervenția băncii centrale a fost necesară pentru detensionarea dobânzilor în piața interbancară , întrucât contextul bugetar corelat cu cel politic au lăsat loc pentru elemente de presiune în piață, iar dobânzile au înregistrat o creștere bruscă la finalul săptămânii trecute.
Informații cheie
- BNR a injectat luni 13,5 mld. lei în piața interbancară printr-o operațiune repo pe o săptămână, la o dobândă de 6,5% pe an, la care au participat 11 bănci comerciale.
- Prima licitație repo a BNR din 2018 și până astăzi a venit în contextul în care indicele ROBOR a înregistrat o creștere accelerată vineri, ajungând la 7,33%, cel mai înalt nivel din 2012 până azi.
- După operațiunea BNR, ROBOR a scăzut la 6,7%.
De ce contează
Lichiditatea interbancară a scăzut puternic după primul tur al alegerilor prezidențial din România, care a avut loc în data de 4 mai, când BNR a intervenit în piață pentru a controla creșterea cursului leu/euro prin vânzare de valută, potrivit ZF. Mutarea a absorbit lichiditatea în lei din piața interbancară.
După intervențiile BNR în piață de după primului tur al alegerilor prezidențiale, când banca centrală a vândut în piață aproape 8 mld. euro, lichiditatea zilnică a scăzut de la 40 mld. lei spre 10 mld. lei.
În ceea ce privește operațiunile repo, aceasta a fost prima licitație repo ținută de BNR din ultimii șapte ani, potrivit Profit.ro. Totuși, banca centrală a mai ținut operațiuni repo bilaterale, la cererea băncilor, atât în perioada pandemiei, cât și la începutul invaziei rusești din Ucraina.