De ce contează | Investigațiile Consiliului Concurenței în sectorul auto. Cum au evoluat afacerile celor șase companii investigate și cum arată topul comercianților auto
Consiliul Concurenței a declanșat din oficiu investigații asupra unor jucători din piața auto pe fondul unor indicii care arată existența unor înțelegeri între importatori auto și rețele de dealeri și reparatori auto, prin care este restricționat accesul concurenților la clienți. De ce contează?
Cele șase companii care au fost vizate marți de inspecții inopinate ale Consiliului Concurenței sunt unii dintre cei mai mari jucători din piața auto, mai exact din comerțul cu autovehicule. Accesul tuturor companiilor la piață în condiții egale este important pentru a menține un climat favorabil concurenței, în beneficiul clienților.
Informații cheie
- Consiliul Concurenței a efectuat inspecții inopinate la sediile BMW România, Porsche România, Mercedes-Benz România, Hyundai Auto România, Renault Commercial Roumanie/Automobile Dacia și Euro Inter Trade Corporation.
- Autoritățile de concurență suspectează că anumite prevederi contractuale ar putea determina proprietarii să realizeze operațiuni de întreținere a autovehiculelor și anumite lucrări de reparare a acestora doar în rețeaua autorizată a importatorilor, cu piese de schimb originale, sub sancțiunea pierderii garanției autovehiculului.
- Importatorii inspectați comercializează mărcile Audi, BMW, Cupra, Dacia, EQ, Hyundai, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Renault, Seat, Skoda, Smart, Volkswagen și Volvo, mărci care reprezintă 70% din parcul de autoturisme din România.
- În situația în care Consiliul Concurenței va constata încălcarea regulilor de concurență, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Companiile care colaborează pot obține imunitate la amendă sau reduceri substanțiale.
De ce contează
Cele șase companii investigate de Consiliul Concurenței fac parte din topul celor mai mari comercianți (cu amănuntul și cu ridicata) din industria auto locală. Renault Commercial Roumanie conduce acest clasament cu o cifră de afaceri de aproape 5,4 mld. lei în 2023, cel mai recent an cu date disponibile complete. Profitul s-a situat la circa 71,1 mil. Lei, conform Termene.ro.
Porsche România este pe locul doi în clasament, cu o cifră de afaceri de aproape 4,59 mld. lei în 2023 și un profit de peste 358 mil. lei. Mercedes-Benz România ocupă locul al treilea în topul comercianților, cu o cifră de afaceri de peste 2,88 mld. lei și un profit de 40,7 mil. lei.
BMW România se află pe locul șapte în clasament, cu o cifră de afaceri de aproape 1,76 mld. lei și un profit de 23,5 mil. lei. Totodată, Hyundai Auto România ocupă poziția zece în top, cu o cifră de afaceri de aproape 980 mil. lei și un profit de 79,6 mil. lei. Firma Euro Inter Trade Corporation, importatorul Volvo, se află pe locul 20 în clasament, cu o cifră de afaceri de 382,8 mil. lei și un profit de 14,6 mil. lei.
De ce contează? O campanie #ConformTermeneRO
