Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Azi e vineri, 21 iunie, iar platforma Termene.ro prezintă cele mai importante știri ale zilei. Platforma Termene.ro monitorizează zilnic mediul de afaceri, instituțiile publice, dar și mass-media de specialitate pentru a oferi administratorilor și acționarilor de firme doar știrile importante din punct de vedere economic sau antreprenorial.

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

  • Plafonarea polițelor RCA.

Preţul poliţelor de asigurare obligatorie RCA rămâne plafonat până la 30 septembrie, în urma unei decizii luate, vineri, de Guvern, la propunerea Ministerului de Finanţe, anunță news.ro. „La propunerea MF, Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, până la 30 septembrie 2024, a duratei de aplicare a tarifelor de primã maxime de asigurare RCA practicate de asigurãtori la data de 28 februarie 2023”, arată Ministerul de Finanţe, într-un comunicat de presă.

  • Legea concediului paternal a fost promulgată.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, Legea privind aprobarea OUG 117/2022 prin care concediul paternal va fi acordat tuturor taţilor care au calitatea de salariat, transmite Agerpres. OUG 117/2022 pentru modificarea şi completarea Legii concediului paternal 210/1999 prevede că acest drept se acordă tuturor taților care au calitatea de salariat în baza unui contract de muncă sau a unui raport de muncă, încheiat conform legii şi transpune unele dispoziții din Directiva (UE) 2019/1158 a Parlamentului European şi a Consiliului din 20 iunie 2019 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților şi îngrijitorilor şi de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului, anunță G4media.ro.

  • Vama, reorganizată.

Guvernul a adoptat astăzi o ordonanță de urgență pentru reorganizarea Autorității Vamale Române (AVR). Vama va avea un nou post de vicepreședinte, responsabil de digitalizare, anunță Profit.ro. Proiectul, aflat încă în lucru, aduce și alte modificări, printre care notabile ar fi crearea unui cadru legal pentru acordarea unui statut special lucrătorilor vamali, similar cu alte categorii de angajați, cum sunt, de exemplu, cei din sistemul de ordine publică, teste psihologice vizând inclusiv integritatea, dar și controale vizând sume de bani la buzunare, bagaje și mașini în cazul vameșilor aflați la serviciu, similar cu cele practicate la începutul anilor 2000. Proiectul prevede și teste în timpul programului pentru a depista consumul de alcool sau de droguri.

  • Canicula a mărit prețul energiei.

Prețul mediu de închidere al Pieței pentru Ziua Următoare (PZU) al pieței de energie electrică de la București este, azi, de 642 de lei/MWh, sau 129 de euro/MWh, potrivit datelor pieței. Acesta este cel mai mare preț din Uniunea Europeană azi, fiind identic cu cel din Bulgaria, iar piețe tradițional mai scumpe, cum ar fi Italia sau Grecia, au azi prețuri mai mici decât România, anunță Economica.net.

  • Comisia Europeană presează guvernul să schimbe fiscalizarea microîntreprinderilor.

România primește în aceste zile de la Comisia Europeană (CE) o nouă scrisoare cu observații în ceea ce privește cererea de plată numărul trei, în cadrul căreia cel mai mare punct de divergență este reprezentat de către regimul microîntreprinderilor, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro. Inițial, în luna iunie era programată evaluarea cererii de plată numărul trei. Guvernul intenționează să continue discuțiile la nivel tehnic cu reprezentanții Comisiei în ce privește îndeplinirea jalonului referitor la reducerea ariei de aplicabilitate a regimului microîntreprinderii, unde CE cere o scădere semnificativă a plafonului de venituri pentru încadrare la micro, în prezent de 500.000 de euro pe an, în timp ce România consideră că numărul microîntreprinderilor a scăzut semnificativ și jalonul a fost îndeplinit.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe