Instituția bancară deținută de statul român a anunțat că va continua și în acest an să susțină antreprenorii, întreprinderile mici și mijlocii și firmele mici cu capitalizare de piață medie, prin participarea la programul IMM Invest Plus, derulat de statul român.

Eximbank va facilita și în acest an accesarea de finanțări în condiții speciale pentru asigurarea lichidităților necesare în activitatea curentă sau investiții. Din 10 mai 2023, EximBank își va schimba denumirea în Exim Banca Românească.

Condiții de creditare

Caracteristicile principale ale finanțărilor oferite de Eximbank în cadrul IMM Invest Plus:

  • Valoarea maximă a unei finanțării acordate nu poate depăși 5 milioane lei pentru linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și 10 milioane de lei pentru credite de investiții cu excepția beneficiarilor din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii pentru care valoarea maxima a finanțării nu poate depăși 5 milioane de lei.

Valoarea maxima cumulata a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar in cadrul programului nu poate depăși 10 milioane de lei, respectiv 5 milioane lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.

  • Durata maximă a finanțării este de 72 luni in cazul creditelor de investiții (cu o perioada de gratie de 18 luni), fără posibilitate de prelungire, si 36 luni pentru credit/ linii de credit pentru capital de lucru, fără posibilitate de prelungire, urmând ca in ultimele 12 luni de valabilitate a garanției rambursarea creditului sa se facă în rate lunare sau trimestriale pe baza unui grafic de rambursare.
    Finanțările pot fi accesate cu garanții de stat care acoperă in proporție de maximum 90% creditele acordate pentru realizarea investițiilor si/sau pentru susținerea activității curente, exclusiv dobânzile, comisioanele si spezele bancare, aferente creditului garantat.

Beneficiarii schemei de ajutor de stat, care au contractat credite de investiții si/sau credite/linii de credit garantate, pot beneficia si de un grant in limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, si a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credit, acordate pe o perioada de maximum 12 luni.

Componentele programului IMM Invest Plus

IMM INVEST este un program dedicat susținerii IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din toate sectoarele/domeniile de activitate (cu excepția sectoarelor/domeniilor eligibile) în cadrul componentelor AGRO IMM INVEST, RURAL INVEST și INNOVATION și codurilor CAEN eligibile pentru IMM PROD și GARANT CONSTRUCT.

AGRO IMM INVEST este un program dedicata IMM-urilor și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar.

IMM PROD are ca obiectiv asigurarea lichidităților și finanțarea investițiilor pentru IMM-uri și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, inclusiv start-up-uri, care activează în sectoare productive.

GARANT CONSTRUCT are ca obiectiv susținerea nevoilor de finanțare pentru îmbunătățirea eficientei energetice, realizarea investițiilor in domeniul energiei verzi si alinierea la obiectivele de mediul implementate de IMM-uri si întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie din sectorul construcțiilor.

INNOVATION este un program dedicat susținerii companiilor romanești inovative si/sau care își promovează produsele și serviciile destinate exportului.

RURAL INVEST are ca obiectiv asigurarea lichidităților prin credite de investiții si credite/linii de credit pentru capital de lucru acordate fermierilor, IMM-uri, întreprinderi mici cu capitalizare de piață medie precum și întreprinderi mari din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii si sectorului alimentar.

Despre EximBank

„EximBank este o banca universala 100% românească, aflata in top 10 cele mai mari instituții de cre­dit după active. Banca oferă clienților sai, persoane fizice și juridice, o gamă largă de produse și servicii de calitate, adaptate nevoilor acestora. EximBank operează o rețea națională de distribuție de 83 de sucursale si 26 de Centre de Afaceri, acestea din urmă fiind dedicate exclusiv companiilor, rețea care îi permite să fie aproape de clientela de retail și corporate și sa implementeze diverse programe de dezvoltare romanești si europene. Independent de componentele specifice unei bănci universale, EximBank continua sa acționeze pe segmentul garanțiilor si asigurărilor de stat, conform mandatului primit din partea statului roman”, susțin reprezentanții băncii.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe