Angajații din domeniul finanțelor se pregătesc de un prim val de proteste, anunțând deja calendarul acțiunilor întreprinse la sediile Ministerului Finanțelor și ANAF din București și din țară. Principalele nemulțumiri nu sunt doar de natură salarială ci vizează și condițiile de muncă.

„În contextul în care, România se situează între statele cu cele mai slabe colectări din Europa, 26,6% din PIB, cu un deficit de personal reliefat de raportul, 1 angajat din FISC la aproximativ 100 de contribuabili înregistrați, clasa politică pregătește un set de măsuri anti-finanțiști, menite să șubrezească și mai mult mecanismele bugetare. 

Noi, cei de la Sindicatul Național Finanțe Publice (SindFISC), milităm pentru o relație corectă cu dumneavoastră care să asigure acestei țări progres și prosperitate, milităm și luptăm pentru o salarizare decentă a membrilor noștri, pentru egalitatea de șanse, pentru condiții normale de lucru și mai ales pentru asumarea instituțională”, a transmis Nicolae-Liviu Toader, președintele SindFISC prin intermediul unui comunicat de presă.

Liderul de sindicat promite că activitatea ANAF în relația cu firmele și persoanele fizice nu va fi afectată de acțiunile de protest. „Vom organiza pichetările în așa fel, încât să nu afectăm activitatea. Acesta este încă un pas în demersul de protest pe care l-am anunțat din martie și așteptăm ca guvernanții să ne asculte”, ne-a declarat Liviu Toader, președinte SindFISC.

Principalele nemulțumiri

Revendicările sindicaliștilor vizează următoarele deficiențe:

– Finanțarea defectuoasă a activității profesionale, sănătății și securității la locul de muncă;

– Discrepanțele salariale existente în instituții (prag de până la 25% doar la salariul de bază, la care se adaugă și sporuri specifice, în condiții similare de muncă și pregătire/specializare);

– Condițiile de lucru inadecvate, pe alocuri sub standardele de decență;

– Impunerea de obiective instituționale unui personal subdimensionat (locații deservite de doar 4-5 persoane);

– Îngrijorări cu privire la neimplicarea angajatorilor/ordonatorului principal de credite în susținerea finanțiștilor pentru o poziționare corectă în noua lege a salarizării, lipsa dialogului social cu privire la acest subiect;

– Lipsa deciziei politice de a se demara elaborarea unui Statut al finanțistului, similar cu al altor categorii de funcționari care desfășoară activități specifice, precum activitatea desfășurată  de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor;

– Pregătirea profesională continuă este deficitară;

– Necorelarea fișelor de post cu realitățile activității desfășurate;

– Sisteme informatice și structuri IT, greoaie, uzate moral;

– Necorelări salariale în concordanță cu actualele restricții/incompatibilități și răspunderi suplimentare pentru diferite categorii de finanțiști (cu referire la proiectul de act normativ ce privește responsabilizarea suplimentară a inspectorilor fiscali și imputarea cheltuielilor de judecată acestora în solidar cu instituția).

În contextul în care sistemele actuale, nereformate, generează colectarea a doar un sfert din PIB, reprezentanții salariaților consideră că o finanțare corectă a activității finanțiștilor care să ducă la o colectare spre 37% din PIB, se poate face prin digitalizare, sisteme de management moderne, respect, susținerea și formarea profesională continuă a finanțiștilor, îmbunătățirea comunicării instituționale cu contribuabilii, salarizare adecvată în concordanță cu complexitatea muncii, a riscurilor suplimentare asumate. 

Calendarul acțiunilor de protest

Ca prim pas în acțiunile sindicale, vor fi pichetate sediile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din București și din țară, după următorul program:

1.Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – joi 04.05.2023, orele 13,00

2.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Alexandria – vineri 05.05.2023, orele 14,00

3.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești – luni 08.05.2023, orele 14,00

4.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Sibiu – marți 09.05.2023, orele 17,00

5.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Deva – miercuri 10.05.2023, orele 17,00

6.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timisoara – joi 11.05.2023 orele 13,00

7.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova -luni 15.05.2023 orele 13,00

8.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Constanța, marți 16.05.2023, orele 17,00

9.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, miercuri 17.05.2023, orele 13,00

10.Ministerul Finanțelor/Agenția Națională de Administrare Fiscală, joi 18.05.2023, orele 13,00

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe