Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi patronatele din turism solicită suplimentarea semnificativă a fondurilor pentru creditele IMM Plus, potrivit unui comunicat de presă. Reprezentanți guvernamentali, ai mediului de afaceri şi din sistemul financiar bancar au participat, vineri, la Ploieşti, la aniversarea de 30 de ani a Patronatului IMM.

Conform ANAT, sumele acordate prin programul IMM Plus sunt de până la cinci ori mai mici decât solicitările, iar criteriul „primul venit, primul servit” a generat o adevărată competiție acerbă pentru fondurile extrem de limitate alocate băncilor.

„Una dintre problemele majore subliniate a fost că firmele afectate de războiul din Ucraina sunt defavorizate, întrucât băncile acordă creditele pe baza scoringului financiar al solicitanților. Astfel, cei care primesc sprijinul financiar sunt adesea cei care au indicatorii financiari cei mai performanţi, deci cei care nu au nevoie, nu cei afectaţi în mod real de criză. Aceasta contravine scopului declarat al ordonanței de urgenţă”, susin reprezentanţii ANAT.

Agențiile de turism nu pot beneficia de schema de ajutor de stat din cauza criteriilor financiare

Adrian Voican, vicepreședintele asociației, a atras atenția că agenţiile de turism, deja afectate de pandemia COVID-19, de criza din Ucraina, de provocările din Israel, de inflaţia şi de accesul dificil la finanţare, nu pot beneficia de schema de ajutor de stat din cauza criteriilor financiare impuse.

De asemenea, el a amintit că programul HoReCa 2, deşi legiferat, nu a fost implementat din cauza unor neînţelegeri guvernamentale, mai ales între Ministerul Finanțelor şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Conform sursei citate, ANAT, alături de celelalte patronate din turism, solicită suplimentarea fondurilor destinate acestei scheme de ajutor, astfel încât să ajungă la firmele care au cea mai mare nevoie.

„Solicităm suplimentarea fondurilor şi asigurarea că acestea ajung şi la agenţiile de turism. În plus, fondurile s-au epuizat în prima zi de la lansare. La destinaţia fondurilor sunt prevăzute cheltuielile de refinanţare a altor credite pentru finanţarea capitalului de lucru şi pentru investiţii, respectiv cheltuielile destinate achiziţiei de părţi sociale şi acţiuni. Însă băncile nu refinanţează creditele IMM Invest precedente ajunse la maturitate sau care au intrat în perioada cu dobânzi mari, ceea ce adaugă şi mai mult la dificultăţile întâmpinate de IMM-uri”, a declarat Adrian Voican.

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe