• Analiză pe baza datelor platformei Termene.ro. După ce în 2022, British American Tobacco România a realizat o cifră de afaceri record, în 2023, afacerile au scăzut drastic. Aceasta deoarece subsidiara din România răspundea și de distribuția din zona Ucraina, Republica Moldova, zonă afectată de război. Cu toate acestea, compania a reușit să-și mărească profitul.

British American Tobacco România Trading SRL din București, subsidiara autohtonă a producătorului de țigări British American Tobacco (BAT), a raportat pentru 2023 o cifră de afaceri de aproape 4,5 miliarde de lei, cu 65% mai puțin decât anul precedent. În 2022, cifra de afaceri a atins un nivel record de 12,7 miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o cifră de afaceri mai mică cu aproape 8,2 miliarde de lei de la an la an, între 2023 și 2022.

Scăderea cifrei de afaceri este cauzată în primul rând de războiul din Ucraina, țara vecină României fiind aprovizionată cu țigările produse la fabrica din Ploiești a BAT.

În 2020, BAT a devenit cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, fiind deja cel mai mare jucător din industria tutunului, cu o cotă de piață de peste 50%, conform reprezentanților companiei.

Fabrica BAT din Ploiești exportă circa 60% din producție în zeci de alte piețe din lumea întreagă. În 2018, BAT România a preluat coordonarea operațiunilor grupului în șase alte piețe din aria Europa Centrală și de Sud, echipele din Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Moldova și Ucraina raportând echipei de conducere stabilite în România.

BAT România, cel mai mare jucător de pe piața locală a tutunului, exportă circa 70% din volumele produse la Ploiești (țigarete și consumabile din tutun pentru glo), unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului și unde s-au investit până în prezent peste 500 de milioane de euro.

A scăzut cifra de afaceri, a crescut profitul

British American Tobacco România Trading SRL a înregistrat în 2023 un profit de 97,6 milioane de lei, o creștere a profitului cu 6% față de anul precedent. În 2022, compania a raportat un profit de 91,5 milioane de lei.

Anul trecut, numărul angajaților raportat de British American Tobacco România a fost de 856, cu 6% mai mult decât în anul precedent.

Domeniul de activitate al firmei este „comerț cu ridicata al produselor din tutun”, cod CAEN 4635.

Acționarul unic al British American Tobacco România este firma germană Batig Gesellschaft für Beteiligungen GmbH.

Despre BAT

BAT are peste 53.000 de angajați și operează în peste 180 de țări. Grupul BAT a generat venituri de 25,68 miliarde de lire sterline în 2021 și un profit din operațiuni de 10,2 miliarde lire sterline.

Cu o cotă de piață de peste 50%, BAT este cea mai mare companie de pe piața tutunului din România și singura al cărei portofoliu include toate cele trei categorii disponibile de produse cu nicotină cu risc redus*, precum produse moderne cu nicotină pentru uz oral, produse pentru vapat și consumabile din tutun și plante pentru glo, dispozitivul de încălzire a consumabilelor.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe