• Analiză cu datele platformei Termene.ro. Profi Food Rom SRL din Timișoara a raportat în 2023 rezultate record din punct de vedere al cifrei de afaceri. Însă, firma a înregistrat și pierderi de aproape 300 de milioane de lei. Cele 1.600 de magazine Profi din întreaga țară au fost cumpărate la sfârșitul anului trecut de compania care deține și rețeaua Mega Image.

Profi Food Rom SRL din Timișoara a raportat pentru anul trecut o cifră de afaceri de 12,92 miliarde de lei, cu 10% mai mult decât în anul precedent, 2022. Compania a înregistrat astfel un nou record în ceea ce privește cifra de afaceri anuală. Asta după ce, în 2022, cifra de afaceri a fost de 11,6 miliarde de lei. S-a înregistrat astfel o creștere de aproape 1,3 miliarde de lei de la an la an, între 2023 și 2022.

Profi este unul dintre principalii retaileri de produse alimentare din România, operând 1.654 de magazine în țară, conform datelor companiei. Societatea comercială a fost înregistrată în România în martie 1999.

Ahold Delhaize, proprietarul Mega Image, a anunțat la sfârșitul lunii aprilie că va cumpăra rețeaua de magazine Profi, valoarea tranzacției fiind de 1,3 miliarde de euro. Ca urmare a achiziției, Ahold Delhaize va deține 2.623 de magazine la nivel național, dintre care 969 sunt sub ramura Mega Image.

„Ahold Delhaize are plăcerea de a anunța că a convenit să achiziționeze 100% din retailerul român de produse alimentare Profi Rom Food SRL (Profi), de la MidEuropa. România este o piață atractivă care beneficiază de pe urma creșterii continue a veniturilor publice și a puterii de cumpărare, determinate de fundamentele economice puternice“, anunța Ahold Delhaize în octombrie anul trecut.

Acționarul principal este firma din Luxemburg, Mep Retail Luxco SARL.

Pierderile Profi au scăzut

Profi Food Rom SRL a înregistrat pierderi și în 2023, de data aceasta în valoare de 213 milioane de lei. A fost al șaselea an consecutiv cu pierderi pentru societate. În 2022, compania a raportat pierderi de 285 de milioane de lei. Ultimul an în care Profi a raportat un profit a fost 2017, când câștigurile au fost de aproximativ 130 de milioane de lei.

Anul trecut, numărul mediu al angajaților a fost de 9.944, un număr cu 28% mai mic față de cel din 2022, când erau 13.714 angajați. În 2020, Profi Food Rom SRL avea aproape 20.000 de angajați.

Chiar și în ciuda scăderii numărului de angajați, Profi a rămas în ultimii ani cel mai mare angajator din România. Și pentru 2023, din datele publicate până acum de ANAF, Profi se află pe primul loc, fiind urmată la o distanță de peste 2.000 de angajați de OMV Petrom.

Domeniul de activitate al firmei este „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun”, cod CAEN 4711.

Povestea Profi

De aproape 22 de ani, lanțul de magazine Profi se dezvoltă continuu, în ritm accelerat, având peste 1.600 de magazine în peste 681 de localități.

„Profi este cel mai mare angajator privat din România, mândrindu-se cu peste 2.000 de colegi promovați anual. În 2021, Profi a introdus un nou concept de magazin – care, în baza succesului de care se bucură, urmează să se extindă în întreaga rețea – lucru ce punctează încă un pas important în evoluția companiei”, susțin reprezentanții companiei.

În momentul de față, mai mult de 1.000 de magazine din cele peste 1.600 care compun rețeaua Profi sunt gestionate de antreprenori care le conduc în sistem Parteneriat.

„Faptul că ne-am propus strategic să transformăm cât mai multe dintre magazinele integrate în magazine gestionate de Parteneri este unul dintre ingredientele succesului Profi”, declara în 2022 Magda Amarie, Directorul Operațional Partener Profi.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe