Agenția Națională de Administrare Fiscală modifică două modele de formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale. Este vorba de cel referitor la rambursarea de la buget a sumelor sau dobânzilor și la cel de respingere a cererii privind restituirea taxelor auto.

Schimbările sunt incluse în Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală pentru modificarea si completarea unor ordine ale președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală privind aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale

Situația actuală

Pentru comunicarea masivă a actelor administrativ fiscale/de executare silită prin intermediul Unităţii de imprimare rapidă, au fost aprobate două acte normative, aflate în prezent în vigoare, respectiv:

– Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr.1155/2016 privind emiterea prin intermediul centrului de imprimare masivă a unor acte administrative fiscale și procedurale;

– Ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 967/2017 pentru aprobarea modelelor unor formulare utilizate în domeniul colectării creanțelor fiscale, emise și tipărite prin intermediul Unității de imprimare rapidă.

Principalele modificări

„Prin noul ordin emis de președintele ANAF, actele normative anterior menționate au fost completate, astfel încât, pe de o parte, să fie îmbunătățită comunicarea cu contribuabilii, iar pe de altă parte, activitatea organelor fiscale centrale să se deruleze cu operativitate.

În acest sens, s-a avut în vedere introducerea a două noi acte administrativ fiscale, care să se comunice masiv prin intermediul Unității de Imprimare Rapidă, ținând cont de volumul documentelor emise în domeniul colectării creanțelor bugetare”, se arată în referatul de aprobare al ordinului președintelui ANAF.

Astfel, noile acte administrativ fiscale sunt:

  • Decizie de restituire a sumelor de la buget sau de acordare a dobânzilor în cazul sumelor de restituit sau de rambursat de la buget;
  • Decizie de respingere a cererii privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Formularele vor fi utilizate de organele fiscale centrale și pentru restituirea taxelor/ timbrului de mediu pentru autovehicule potrivit dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.93/2022 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule.

Proiectul de ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală a fost publicat în transparență decizională și este supus consultării publice până pe data de 3 august. Sugestiile pot fi transmise pe adresa ANAF până pe data de 13 iulie.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe