Business News

Știrile zilei, 12 septembrie. RCA a crescut cu 30% în acest an. Inflația a scăzut, dar prețul cartofilor și al vacanțelor au crescut

12 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) subliniază că despăgubirile plătite în România în baza poliței RCA au crescut cu 30% în primele trei luni din 2024, față de perioada similară din 2023. În primul trimestru al anului 2024, au fost plătite indemnizații totale în valoare de 1,56 miliarde lei (din care 940 milioane lei plătite de asigurătorii rămași în piață, 350 milioane lei de către FGA și 270 milioane lei de către sucursale), în creștere cu aproximativ 30% față de aceeași perioadă din 2023, când au fost achitate 1,2 miliarde lei, transmite UNSAR, conform Economica.net.

Rata anuală a inflaţiei a reintrat pe un trend descendent în luna august și a scăzut la 5,1%, a anunțat miercuri Institutul Național de Statistică. În iulie, rata inflației urcase la 5,42%, de la 4,94% în iunie. Acum, INS afirmă că prețurile au continuat să crească în august, cu 0,23% față de iulie, însă per tot anul, rata inflației și-a redus avansul. Cele mai mari majorări de prețuri au fost înregistrate tot la capitolul serviciilor cu o creștere de 8,6%. În perioada menţionată, preţurile mărfurilor nealimentare s-au majorat cu 4,35%, iar cele ale mărfurilor alimentare au crescut aproximativ în același ritm cu 4,25%, anunță Economedia.ro.

Sistemul financiar subdezvoltat al UE este o barieră în calea creării și extinderii companiilor sale inovatoare, dar și în calea finanțării investițiilor de natură să-i asigure competitivitatea, se arată în raportul Draghi, care propune o serie de măsuri pentru remedierea situației finanțărilor, susține Curs de Guvernare.

Potrivit Raportului, Uniunea Europeană ar avea nevoie de un plan de creștere a competitivității care ar costa cel puțin dublu față de Planul Marshall de după Cel de-al Doilea Război Mondial – o sumă estimată de Mario Dragi la circa 800 de miliarde de euro anual.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în ședința de Guvern de miercuri că va face prima rectificare bugetară din acest an și chiar din ultimii doi ani. „Îi cer domnului vicepremier Neacșu ca, împreună cu miniștrii Finanțelor și Economiei, Marcel Boloș și Radu Oprea să finalizeze cele două proiecte economice majore: finanțarea tranziției verzi pentru marea industrie și sprijinirea investițiilor cu impact semnificativ. Vom face simultan și rectificarea bugetară pentru a aloca fonduri importante ca să finanțăm aceste scheme esențiale pentru a susține dezvoltarea economiei noastre”, a declarat premierul. El a spus reiterat datele publicate miercuri de INS care arată că investițiile nete în economie sunt la un record istoric, depășind în primul semestru 80 de miliarde lei, cu 10 miliarde lei mai mari față de aceeași perioadă a anului trecut, mai anunță Economedia.ro.

Investițiile nete în economia națională s-au ridicat la 80,3 miliarde de lei în primul semestru al anului, în creștere cu 5,6% ca volum față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor comunicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS). Ca volum, lucrările de construcții noi au consemnat o scădere de 2,5% față de primul semestru din 2023, valoarea acestora fiind de 47,5 miliarde de lei. Utilajele, inclusiv mijloacele de transport au înregistrat o creștere de 5,5%, motorul investițiilor fiind alte cheltuieli, cu un avans de 71,4%, până la 9,8 miliarde de lei, anunță Curs de Guvernare.

Alte cheltuieli de investiții se referă la: cheltuieli pentru lucrări geologice și de foraj, pentru cumpărarea animalelor de muncă, de producție și reproducție, plantații de viță de vie, pomi, împăduriri, cheltuieli pentru achiziționarea obiectelor de inventar gospodăresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare și proiectare legate de obiectivele de investiții și pentru serviciile aferente transferului de proprietate.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro