Business News

Niciun proiect depus pentru finanțările nerambursabile de 120 de milioane de euro pentru construcția de creșe și grădinițe. Programul a fost prelungit

4 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

MIPE a prelungit termenul de depunere a proiectelor care solicită finanțarea pentru construcția de creșe și grădinițe până pe 29 noiembrie. Este vorba programul „Diversificarea și flexibilizarea serviciilor de educație timpurie – Regiuni mai puțin dezvoltate”. Decizia conducerii ministerului a luat această decizie pentru a permite depunerea proiectelor. În acest moment, în platformă sunt începute 8 schițe de proiecte de finanțare. Asta nu înseamnă că toate aceste schițe vor ajunge să fie proiecte depuse pentru finanțare.

În luna august l-am contactat pe Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene în legătură cu lipsa proiectelor de finanțare. Acesta ne-a transmis că va întreba colegii din minister despre program și va lua o măsură.

„Sunt finanțări destul de dificile. Este nevoie de mai mult timp. Autoritățile locale ne-au cerut acest lucru”, ne-a declarat un reprezentant al guvernului.

Programul de 120 de milioane de euro

MIPE a anunțat pe 6 iunie lansarea unui program cu o valoare totală de 120 de milioane de euro destinat mediului privat și administrațiilor publice pentru finanțarea proiectelor educaționale destinate copiilor sub 6 ani.

Antreprenorii, dar și instituțiile publice (consilii județene, primării, școli, grădinițe, creșe) pot depune proiecte cu finanțări nerambursabile între 201.000 de euro și 7,8 milioane de euro pentru construirea unei creșe sau a unei grădinițe.

Banii mai pot fi folosiți și pentru extinderea unor unități preșcolare deja existente sau pentru realizarea de noi activități.

Banii sunt adresați tuturor regiunilor cu excepția Bucureștiului și Ilfov, zone pentru care nu se pot depune proiecte.

Cererile de finanțare pot fi depuse în sistemul informatic MySMIS2021/SMIS2021+.

Bugetul proiectului poate fi acoperit 100% de finanțările nerambursabile

„Cuantumul asistenței financiare nerambursabile se stabilește în mod individual, în funcție de modalitatea de organizare juridică a solicitantului (a liderului de parteneriat și partenerilor, după caz) în conformitate cu subcapitolul 2.2. „Cofinanțarea proprie minimă a beneficiarului“ din Ghidul Solicitantului Condiții Generale PEO. Valoarea cheltuielilor nerambursabile reprezintă 100% din bugetul proiectului”, se precizează în ordinul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene care reglementează acest program.

Valoarea finanțărilor

Serviciile nou înființate prin prezentul apel PEO beneficiază de personal de la Ministerul Educației, prin asigurarea costului standard.

Despre program, pe scurt

„Consiliile județene, cu sprijinul Inspectoratelor Școlare Județene, pot solicita finanțare pentru înființarea/extinderea serviciilor de educație timpurie (creșe, grădinițe, servicii complementare)”, au precizat reprezentanții MIPE.

Apelul de proiecte „Diversificarea și flexibilizarea serviciilor de educație timpurie” a fost deschis de Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Educație și Ocupare (PEO), și în parteneriat cu Ministerul Educației.

În cadrul apelului de tip competitiv vor fi finanțate proiecte care urmăresc îmbunătățirea accesului copiilor cu vârste până la 6 ani la educația timpurie.

„Bugetul total alocat este dedicat regiunilor mai puțin dezvoltate (Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Nord-Vest, Vest și Centru) și este de 120.000.000 de euro. Din valoarea totală a alocării financiare, 102.000.000 euro reprezintă contribuția FSE+, iar 18.000.000 euro reprezintă contribuția națională”, au anunțat reprezentanți MIPE.

Cine poate depune proiecte

Proiectele pot fi depuse de Consiliile județene în parteneriat cu:

Grupul țintă și activitățile eligibile

Grup țintă este reprezentat de:

Activități eligibile (selecție):

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro