Business News

Start-Up Nation 2024. Condițiile în care persoanele de peste 35 de ani pot cere un grant de 50.000 de euro

15 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ordonanța de Guvern prin care este aprobat programul Start-Up Nation a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 814/2024 din 14 august. Pasul următor este ca Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului să anunțe perioada de înscrieri la cursurile obligatorii de antreprenoriat.

Înainte de acest pas, ministerul mai trebuie să explice clar, modul în care se pot înscrie în Start-Up Nation tinerii peste 35 de ani care nu sunt angajați și nici șomeri, dar obțin venituri din alte surse.

Ce șanse au tinerii care au devenit șomeri înainte de începerea cursurilor de formare?

De pildă, se mai pot înscrie în program tinerii peste 35 de ani care au intrat în șomaj cu o lună înainte de înscrierea la cursurile de antreprenoriat?

„Aceste persoane ar fi încadrate la persoane defavorizate, dacă vin cu o adeverință de la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM), din care reiese că sunt șomeri”, a explicat un consultant în accesarea de fonduri europene pentru Termene.ro.

„Dacă este șomer la data începerii cursurilor de formare, se va menționa în adeverința eliberată de AJOFM”, completează un alt consultant.

Persoanele care nu au contracte de muncă, dar au venituri extrasalariale pot aplica?

Și mai important este dacă tinerii peste 35 de ani care nu sunt angajați cu carte de muncă și nici înregistrați ca șomeri, dar obțin totuși venituri din alte surse (drepturi de autor, chirii), pot aplica pentru StartUp Nation 2024?

„Se pot înscrie în program, pot depune proiecte. Cred că s-ar încadra, deși practic nu sunt încadrați pe piața muncii. Acum depinde ce venituri au. Dacă e ceva doar de supraviețuire, atunci probabil ar fi eligibili. Dacă veniturile sunt destul de mari, cred că ar fi o chestiune de ANAF, cum îi încadrează. Deocamdată, nu sunt informații mai multe despre beneficiari, doar despre program. Singura variantă ar fi este să meargă la șomaj și să ceară o adeverință, din care să rezulte că este în căutarea unui loc de muncă”, detaliază un alt specialist.

Cheia înscrierii în program: o adeverință de la AJOFM

În lipsa altor precizări din partea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, esențial pentru tineri în această fază este să obțină o adeverință de la AJOFM, din care să rezulte că sunt șomeri.   

„Trebuie obținută o adeverință de la AJOFM, din care să rezulte că sunt șomeri. Fără un astfel de document nu este posibilă înscrierea în program, chiar dacă se obțin venituri din alte surse”, explică un alt consultant în obținerea de fonduri europene.

Obținerea veniturilor din alte surse reprezintă, deocamdată, o necunoscută pe care reprezentanții Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului trebuie să o clarifice cât mai repede posibil. În lipsa informațiilor, consultanții pe fonduri europene nu pot decât să se raporteze la condițiile din programele Start-Up Nation anterioare.

„Ne trebuie un document de la AJOFM din care să rezulte că este persoană neangajată pe termen lung, dar dacă obține venituri din alte surse, i se poate cere o adeverință de la ANAF sau de la Taxe și Impozite, ca să se vadă ce venituri a obținut efectiv. E mai complicat. Ideea este să justificăm acele criterii speciale pentru persoanele peste 35 de ani”, ține să precizeze un alt specialist.

Antreprenorii, dar și tinerii de până în 30 de ani și peste pot obține finanțări de maxim 250.000 de lei prin programul Start-Up Nation 2024. Aceștia trebuie să vină, la rândul lor, cu o contribuție de minim 10% din valoarea finanțării.

În prima etapă, beneficiarii programului trebuie să se înscrie la cursuri de formare antreprenorială, cu mențiunea că acestea se vor susține și online. În cea de-a doua etapă, tinerii care au absolvit cursurile de formare antreprenorială își vor depune planurile de afaceri, perioada estimată fiind septembrie – octombrie 2024.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro