Business News

Știrile zilei, 15 august. Economia României stagnează. Leasingul pentru automobile electrice devine tot mai scump

15 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Ahold Delhaize și Mega Image se află în prezent în discuții detaliate cu autoritatea de concurență pentru a înlătura îngrijorările instituției legate de preluarea magazinelor Profi, transmite grupul olandezo-belgian. „Semnalarea îngrijorărilor formulate de către autoritatea de concurență reprezintă o etapă firească în procesul de autorizare a tranzacției, prevăzută de legislația aplicabilă. Ahold Delhaize și Mega Image lucrează în momentul de față la un set de angajamente corespunzătoare și adecvate, conform prevederilor legale aplicabile în materie de concentrări economice, urmând procedura specifică în fața Consiliului Concurenței”, se precizează în comunicatul citat de Profit.ro.

Datele publicate de INS arată o creștere mult sub așteptări pentru PIB, de doar 0,1%, în al doilea trimestru, comparativ cu T1/2024, ceea ce pune în pericol obținerea țintei de creștere pentru întregul an. Per total, în primul semestru din acest an, Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 0,7% (serie brută) comparativ cu semestrul I 2023, şi cu 1,5% (seria ajustată sezonier), cu mult sub așteptările pieței de 2,3%.

Valentina Burdescu, directorul general al Oficiului Național pentru Registrul Comerțului (ONRC), a trimis miercuri, 14 august, o adresă către directorii oficiilor Registrului Comerțului de pe lângă Tribunale prin care le cere să asigure servicii de permanență în zilele de 15 și 16 august, zile libere legal, pentru a rezolva fizic solicitările primite pe noua platformă digitală care funcționează cu dificultate, deși a costat aproape 40 milioane de euro, anunță Economedia.ro.

Firmele de leasing care domină piața auto din Europa au fost obligate să dubleze prețurile în ultimii trei ani pentru mașinile electrice din cauza valorilor foarte reduse de revânzare. Mai mult, unele dintre ele amenință că vor renunța complet la afacere dacă autoritățile de reglementare le forțează să treacă rapid la electrificare, declară directorii din industrie, scrie Reuters, citat de Curs de Guvernare. Creșterea ratelor de leasing pentru mașinile electrice vine în momentul în care reducerile subvențiilor la achizițiile de vehicule electrice pe piețe cheie precum Germania afectează nivelul vânzărilor și riscă să blocheze tranziția de la motoarele clasice în Europa, tocmai când Bruxelles-ul vrea să calce accelerația, spun managerii companiilor de leasing.

Strategia de dezvoltare a industriei de Apărare din România 2024 – 2030 se construiește prin prisma conflictului de la granițe, dintre Ucraina și Rusia și se va coordona cu strategia UE și SUA, potrivit documentului programatic din domeniu elaborat de experți de la mai multe ministere. Pentru transformarea și revitalizarea operatorilor economici de stat, Ministerul Economie, Antreprenoriatului și Turismului va trebui ca în următorii 6 ani să realizeze un volum de investiții de aprox. 7,5  miliarde lei, în condițiile în care Forţele Sistemului Național de Apărare vor trebui să planifice fonduri financiare care pot face obiectul achizițiilor certe de la operatorii economici de stat, pentru perioada 2024-2030 în valoare de peste 1,5 miliarde lei pe an, susține Economedia.ro.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro