Business News

Știrile zilei, 9 august. Banca Națională prognozează o inflație de 4% la finalul lui 2024. Dobânda-cheie ar putea rămâne peste inflație

9 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

În rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cea mai scăzută pondere a persoanelor care au citit cărţi se înregistra, în 2022, în România (29,5%), Cipru (33,1%) şi Italia (35,4%), arată datele publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), transmite Agerpres, citat de Economedia.ro. În 2022, conform statisticilor UE referitoare la venit și la condițiile de viață, 52,8% din populaţia UE care avea 16 ani sau mai mult a raportat că a citit cărţi în ultimele 12 luni de dinaintea efectuării studiului. În rândul statelor membre UE, cea mai ridicată pondere a persoanelor care au citit cărţi se înregistra în Luxemburg (75,2%), Danemarca (72,1%) și Estonia (70,7%).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că datorită incertitudinilor, generate atât de alegeri cât și de posibilitatea de inversare a trendurilor intrărilor de capital puteam ”să rămânem cu rata de dobândă de politică monetară cocoțată sus dacă nu o coboram acum”. BNR are următoarea ședință de politică monetară în acest an, pe 4 octombrie. De altfel, guvernatorul a menționat că previziunile pe inflație sunt în scădere, dar politica BNR va continua probabil mai mult timp cu dobânda cheie peste rata inflație, ”high for longer, cum spunem noi”, anunță Economica.net.

BNR a revizuit de la 4,9% la 4% prognoza pentru finele acestui an și de la 3,5% la 3,4% pentru finele lui 2025, când ar urma să intre în coridorul țintit de BNR, pe fondul unor evoluții recente mai favorabile ale prețurilor decât anticipa banca centrală. Guvernatorul Mugur Isărescu avertizează cu privire la riscurile și incertitudinile din economie și spune că nu se poate vorbi de o relaxare a politicii monetare – deși BNR a redus cu 0,5 pp rata cheie -, câtă vreme deficitul bugetar e ridicat, anunță Profit.ro.

Șoferii din București și Ilfov au tarife de referință pentru RCA speciale, iar datele publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) arată că, pe medie, aceste tarife sunt cu circa 40% mai mari decât cele pentru restul țării. În categoriile care provoacă accidente multe și grave, tariful de referință se duce spre 1000 de euro deja. Legarea tarifelor de referință de zona în care este înregistrată mașina, informație publicată în exclusivitate de Economica.net încă din luna mai și confirmată ulterior de ASF, vine firesc, în condițiile în care firmele de asigurare iau deja în calcul criteriul teritorial de cel puțin doi ani și jumătate. Simplu spus, prețul RCA depinde de zona în care conduci, mai precis de frecvența și severitatea daunelor din respectiva zonă.

Vânzările Dacia pe piața din Italia au cunoscut un salt foarte mare în luna iulie, unul dintre modelele sale fiind responsabil de creșterea mai puțin obișnuită, conform datelor analizate de Profit.ro. Dacia a obținut o creștere foarte mare în iulie, în Italia, acolo unde modelul Sandero este unul dintre cele mai populare automobile. Cu un avans de 36,21%, Dacia a fost la un pas să depășească Toyota, având un volum total înmatriculat de 9.686 vehicule, la mică distanță de cele 9.794 ale japonezilor.

În condițiile menținerii unor deficite bugetare ridicate și cu România aflându-se în Procedura de deficit excesiv, Ministerul Finanțelor asigură Guvernul că are în vedere asigurarea finanțării deficitului bugetar și refinanțării datoriei publice în principal în monedă națională, în paralel cu accesarea piețelor financiare externe, în funcție de oportunitățile oferite pe aceste piețe.

În ceea ce privește creditele externe, Ministerul de Finanțe vizează extinderea maturității medii pentru total datorie și diversificarea bazei investiționale, anunță Curs de Guvernare.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro