Firmele selectate în programele denumite Măsura 1 și Măsura 2, programe de ajutoare de stat prin Ordonanța de urgență 130/2020, și care nu au depus rapoartele de progres asumate în contractele de finanțare au primit un nou termen de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului pentru a nu pierde bani.

Noul termen pentru transmiterea raportului complet este marți, 6 iunie 2023. Derogarea nu se aplică, însă, și beneficiarilor care au apucat deja să li se ia înapoi ajutorul, potrivit Ministerului Antreprenoriatului și Turismului.

„Dacă și această dată limită va fi depășită, va fi inițiată sau, după caz, continuată procedura de recuperare a sprijinului financiar, conform metodologiilor de recuperare a ajutorului de stat”, au explicat reprezentanții Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Prin această decizie a ministerului, administratorii firmelor au primit o nouă șansa să depună corect aceste documente, pentru a nu fi nevoiți să dea înapoi statului granturile sau microgranturile primite.

Este vorba de cei care au ratat termenele inițiale de depunere a rapoartelor de progres, le-au depus incomplete sau nu au transmis informațiile și/sau documentele solicitate

Prezentarea pe scurt a programelor

În baza Ordonanța de urgență 130/2020 au fost stabilite mai multe programe de finanțare pentru IMM-uri. Ordonanța a fost aprobată pentru a oferi IMM-urilor ajutoarele de stat COVID-19, destinate IMM-urilor și altor beneficiari eligibili.

Măsura 1 – microgranturi de capital de lucru de câte 2.000 de euro
Măsura 2 – granturi de capital de lucru de câte 2.000-150.000 de euro

6 iunie, noul termen

Noul termen de depunere a rapoartelor, prin care beneficiarii în cauză mai primesc o șansă să nu dea înapoi banii statului, a fost introdus în Parlament, prin Legea 94 din 12 aprilie 2023, de aprobare a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109/2022 privind unele măsuri pentru proiectele de infrastructură de apă și apă uzată finanțate din fonduri europene și pentru modificarea unor acte normative.

Legea nouă a modificat și OUG 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operațional Competitivitate 2014-2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.

Ce s-a schimbat

Astfel, la OUG 130/2020, privind granturile și microgranturile, a fost introdus următorul Articolul 16^2:

„(1) În situația în care beneficiarii ajutoarelor de stat/finali, alții decât cei cărora li s-au aplicat prevederile art. 16^1, nu au respectat termenele de depunere a rapoartelor prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. h) și art. 16 alin. (1) lit. h) sau au depus rapoartele cu informații lipsă ori nu au completat informațiile/documentele solicitate, iar sprijinul financiar acordat sub formă de ajutor de stat nu a fost recuperat, aceștia pot depune raportul complet și corect în termen de 45 de zile, sub sancțiunea inițierii de către AM-POC/MAT/AIMMAIPE sau, după caz, a continuării procedurii de recuperare a sprijinului financiar acordat sub formă de ajutor de stat, conform metodologiilor de recuperare a ajutorului de stat.

(2) În cazul în care AM-POC/MAT/AIMMAIPE a inițiat procedurile de recuperare a ajutorului de stat, acestea se suspendă până la expirarea termenului prevăzut la alin. (1).”

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe