10 lideri de business lansează Food Angels Hub, o comunitate de investitori pentru HoReCa și industria alimentară. Printre aceștia, Radu Savopol (5 to go), Daniel Boaje (ex-McDonald's) și Daniel Donici (Artesana)

Scris de
Alex Ciutacu
Zece antreprenori și lideri de business din România au lansat Food Angels Hub, o comunitate de investitori care își propune să accelereze companii din HoReCa și din industria alimentară.

Mai exact, obiectivul Food Angels Hub este dezvoltarea și scalarea companiilor funcționale și profitabile din industria alimentară, ospitalitate și tehnologie aplicată acestui sector.

Ce este Food Angels Hub

Hubul reunește lideri cu experiență solidă în HoReCa, retail, IT, servicii și investiții, aceștia propunându-și să transforme România într-un punct de referință pentru inovația alimentară în Europa Centrală și de Est.

Radu Savopol, cofondator al lanțului de cafenele 5 to go, Daniel Donici, cofondator al producătorului de lactate Artesana, Daniel Boaje, ex-CEO McDonald's România și Călin Ionescu, CEO Sphera Franchise Group sunt printre membrii fondatori ai Food Angels Hub.

Pe listă mai regăsim nume precum Albert Davidoglu, CEO Macromex, Alfred Dauteuil, fondator Jerry’s Pizza, Costin Mândrea, vicepreședinte în cadrul gigantului Coca-Cola, Florin Maxim, fondator Hospitality Culture Institute, Utku Ogrendil, ex-CEO PayPoint, respectiv Răzvan Gheorghiu-Testa, partener fondator la Țuca Zbârca & Asociații.

Food Angels Hub oferă o infrastructură completă de creștere pentru companiile din producție, servicii și tehnologie alimentară – de la finanțare directă în numerar, la mentorat, consultanță strategică, acces la know-how operațional și parteneriate cu jucători consacrați din industrie.

Expertiza complementară a fondatorilor Food Angels Hub ne dă încredere că, alături de companii locale din industria alimentară și de partenerii acestei industrii, putem sprijini ecosistemul românesc de inovație alimentară. 

Ne dorim să lucrăm îndeaproape cu echipele de fondatori, precum și cu parteneri din sfera publică și privată, pentru a impulsiona scalarea și recunoașterea internațională a brandurilor românești din industria alimentară”, a declarat Florin Maxim, membru fondator și Managing Director Food Angels Hub.

De ce a apărut

Potrivit ONU, populația globală va depăși 9,7 miliarde de oameni până în 2050, implicând o presiune majoră asupra sistemelor alimentare mondiale. Totodată, schimbările climatice, deficitul de resurse și fragmentarea lanțurilor de aprovizionare vor accelera nevoia de inovație în producție, procesare, logistică și tehnologie alimentară. 

Astfel, industria alimentară va deveni una dintre cele mai importante industrii strategice ale viitorului, nu doar din perspectiva economică, ci și a securității naționale și a stabilității geopolitice.

În tot acest context, Food Angels Hub își propune să sprijine companiile care demonstrează deja un model funcțional, profitabil și scalabil. Ne propunem să devenim partenerul lor de creștere, oferind investiții, know-how și acces la o rețea puternică de experți și investitori din regiune.”, adaugă Florin Maxim.

Membrii fondatori ai Food Angels Hub consideră că următorul pas pentru dezvoltarea ecosistemului alimentar românesc este scalarea regională.

Există un potențial uriaș în Europa Centrală și de Est — companii locale care pot deveni branduri regionale, inovații tehnologice aplicabile întregului lanț alimentar și modele de business care pot redefini modul în care mâncarea este produsă, distribuită și consumată. Food Angels Hub își asumă misiunea de a accelera această evoluție prin investiții inteligente și colaborări strategice”, adaugă Florin Maxim.

Membrii fondatori au lansat și un apel către fondatorii din industria alimentară care sunt pregătiți să facă pasul spre scalare, dar și către investitorii interesați să devină parte din rețea.