Loading the Amira Audio Citește articolul...

  FNGCIMM va putea acorda garanții financiare prin programul INVEST EU. Va facilita astfel accesul IMM-urilor din România la o gamă largă de instrumente financiare pentru susținerea proiectelor de investiții.

Comisia Europeană a acceptat ca FNGCIMM (Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri) să fie partener de implementare în cadrul Programului InvestEU.

Primul fond de garantare acceptat

FNGCIMM SA IFN va deveni, astfel, primul fond de garantare agreat de CE pentru un parteneriat în cadrul InvestEU. Se va alătura instituțiilor financiare proprii ale UE, Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei și Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare, precum și altor instituții financiare prestigoase din Italia, Franța, Spania Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia, Bulgaria și Cehia.  

„Este un proiect pe care l-am lansat în urmă cu trei ani. Acum, acesta deschide o perspectivă mult mai largă pentru finanțarea IMM-urlor din România. Transferăm astfel către programul de garantare european, riscul pe care și l-a asumat în ultimii ani statul român. Bugetul de stat, în  perioada 2020 – 2023, a asigurat circa 85.000 de garanții în valoare de 54,3 miliarde lei, pentru susținerea accesului IMM-urilor la finanțare”, a declarant Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM.

„Prin cele optsprezece programe guvernamentale de garantare, am acordat un număr record de garanții la nivel european. Asta reflectă disponibilitatea  sectorului antreprenorial din România de a accesa instrumente financare mai sofisticate. Aceste garanții au deschis apetitul băncilor să finanțeze sectorul IMM-urilor. Firmele au fost, la rândul lor, stimulate să dezvolte planuri de afaceri mai sustenabile. Totodată, au adoptat și e o etică a afacerilor și să devină bancabile.”, a mai punctat Dumitru Nancu.

Avantajele

Fondul InvestEU, cea mai importantă componentă a Programului InvestEU. Este un instrument creat pentru a sprijini investițiile în domenii de acțiune prioritară a Uniunii Europene..

Programul funcționează prin intermediul a patru  linii de de politici care reflectă prioritățile politice cheie ale Uniunii : (1) Infrastructura Durabilă; (2) Cercetarea, Inovarea și Digitalizarea; (3) IMM-urile; și (4) Investițiile Sociale și Competențele.

Obținerea statutului de partener Invest EU aduce unei organizații  avantaje legate de accesul la capital și la o gamă largă de instrumente financiare și asistență tehnică pentru susținerea proiectelor de investiții, pentru dezvoltarea de proiecte și inițiative cu impact economic și social semnificativ.

Odată cu primirea Scrisorii de Confirmare de la Comisia Europeană, FNGCIMM SA IFN va putea iniția demersurile pentru a participa la cel de-al doilea apel pentru selectarea partenerilor de implementare în cadrul Programului InvestEU organizat de Comisia Europeană în anul 2024, apel pentru care sunt alocate fonduri în sumă de 1,37 miliarde euro (garanție UE).     

  • FNGCIMM a anunțat că va propune Comisiei Europene să garanteze cu fonduri europene mai multe produse pe care le pregătește pentru antreprenorii români.

Garanția plafonată de portofoliu Health & Medical

Garanția plafonată de portofoliu va susține accesul la credite pentru capital de lucru și investiții pentru beneficiarii din sectorul medical și cele conexe. Se va adresa prestatorilor de servicii de sănătate și de servicii sociale ale tuturor formelor de organizare a activităților medicale și sănătate sub inițiativă privată, inclusiv a intreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie și a companiilor mari. 

Suma maximă garantată este de max 200.000 EUR per operațiune/împrumut. Rata de acoperire a garanției este de până la 80% din facilitatea de împrumut. Diin credit 25% este acoperit de FNGCIMM și 75% de garanția UE.

Solicitanții sunt IMM-uri sau orice alte forme private de organizare a activitatilor cu caracter medical, în stadiu de creștere care încep cu al patrulea an de activitate. Minim 20% din costul total al proiectului urmează să fie finanțat din resurse proprii ale beneficiarilor.

Eficiența energetică a locuințelor

Garanția va avea ca obiectiv accesul la finanțări destinate renovărilor pentru îmbunătățirea eficienţei energetice a clădirilor individuale.Beneficiarii sunt persoanele fizice care deţin în proprietate (minim 50%) o locuință invidiuală pe care doresc să o renoveze în scopul îmbunătăţirii eficienţei sale energetice.

Finanțarea poate fi de maxim 100.000.000 euro. Din această sumă valoarea maximă a finanţării garantate va fi de până la 50.000 euro. Rata de acoperire a garanției este de până la 80% din facilitatea de împrumut, din care 16% este acoperită de FNGCIMM și 64% de garanția UE. 

Garanții Scaleup

Beneficiari eligibili sunt întreprinderele care au cel puţin 10 salariaţi cu 3 ani înainte de data ultimelor situaţii financiare depuse. Solicitanții trebuie să aibă și o rată medie de creştere anuală a cifrei de afaceri sau a numărului de salariaţi a fost mai mare de 10% conform mediei ultimilor 3 ani financiari încheiați.

Suma maximă per finanțare va fi de 1.000.000 EUR, rata de acoperire a instituţiei de credit – 350.000 eur (35% din credit), rata de garantare 650.000 euro, din care 325.000 eur garanţia UE (32,5% din împrumut) şi 325.000 eur garanţia partenerului de implementare (32,5% din împrumut). Se va acorda sprijin pentru finanțarea pe o durată de 7 ani pentru investitii, respectiv 3 ani pentru linii de credit cu posibilitate de prelungire pe inca 3 ani.

Garanția plafonată de portofoliu agricultura sustenabilă

Beneficiarii sunt toate categoriile de fermieri, inclusiv IMM-uri, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie. Sunt acceptate și intreprinderile mari, începând cu trei ani de activitate 

Suma maximă per finanțare sau operațiune de investiție susținută prin intermediul garantiei va fi de 200.000 euro. Acoperirea riscului este susținută în proporție de până la 80% de garanția UE, din care 25% din FNGCIMM.

Se va acorda sprijin pentru finanțarea pe termen scurt și mediu, cu o durată de până la 60 de luni.

Despre FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii este cea mai mare institutie financiară nebancară din România. Are  ca unic acționar Statul Român, deține un rol important în crearea și menținerea a numeroase locuri de muncă.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe