Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Guvernul României a decis la sfârșitul lunii iunie să mențină obligativitatea folosirii sistemului e-Transport, dar a amânat data de la care vor fi aplicate amenzi pentru firmele care nu raportează prin acest sistem. Solicitarea a fost făcută de asociațiile patronale din domeniu.

Ministerul de Finanțe și Guvernul României au convenit ca sancțiunile pentru e-Transport să se amâne pentru 1 ianuarie 2025. „Guvernul României a analizat și aprobat actul normativ elaborat de Ministerul Finanțelor prin care se aduc o serie de modificări sistemelor digitale naționale e-Transport”. Ordinul ministrului Finanțelor a vizat și modificări ale sistemelor e-TVA și e-Factura.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a solicitat Guvernului României să proroge sancţiunile pentru nerespectarea articolului 82 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport.

Amânarea a fost cerută „întrucât Centrul Național pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor nu a pus la dispoziţia operatorului de transport modulele informatice gratuite care trebuiau sa furnizeze informaţii cu privire la poziţionarea vehiculului de transport prin utilizarea dispozitivelor de tip terminal de telecomunicaţii”, se arată într-un comunicat al UNTRR.

Care sunt amenzile amânate

Conform variantei inițiale, de la 1 iulie, persoanele juridice care nu respectau normele de aplicare a sistemului e-Factura erau sancționate de ANAF cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, precum și cu confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Neregulile pentru care se aplicau amenzi:

  • Nerespectarea prevederilor referitoare la obligația utilizatorilor de a declara în sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri ce intră sub incidența acestuia, astfel încât să poată fi identificate prin codul UIT;
  • Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia;
  • Descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri;
  • Declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri.

Ce este e-Transport

e-Transport este o declarație, sau notificare, pe care transportatorii vor fi obligați să o facă, conform prevederilor legale începând cu data de 1 iulie 2024.

Această măsură se aplică pentru transporturile de bunuri cu risc fiscal de pe teritoriul României sau al transporturilor internaționale (dacă o parte din cursă are loc pe teritoriul țării).

Principalul motiv pentru această măsură este reducerea evaziunii fiscale, dorindu-se astfel implementarea unei platforme la nivel național, conform prevederilor OUG 41/2022.

Cum va funcționa e-Transport

Cele mai importante informații despre cum va fi utilizat sistemul e-Transport:

  •  „Aplicația informatică de gestiune a transporturilor, parte a Sistemului național RO e-Transport, denumit Sistemul RO e-Transport, este disponibilă în sistemul informatic Spațiul privat virtual, denumit în continuare SPV”.
  • „Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în Sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2,5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10.000 de lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului”.
  • „Prin Sistemul RO e-Transport sunt monitorizate transporturile rutiere, însemnând o deplasare cu încărcătură, realizată de un vehicul rutier, efectuată pe drumurile publice având un loc de plecare/intrare pe teritoriul național și un punct de sosire/ieșire de pe teritoriul național, pe teritoriul României”.
  • „Pentru utilizarea sistemului informatic RO e-Transport, operatorii economici trebuie să fie înregistrați în Spațiul privat virtual (SPV), în nume propriu sau prin reprezentant legal, prin reprezentant desemnat ori prin împuternicit, cu respectarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 1.090/2022 privind aprobarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între organul fiscal central și persoanele fizice, persoanele juridice și alte entități fără personalitate juridică”.
  • „În Sistemul RO e-Transport sunt înregistrate date referitoare la expeditor, beneficiar sau destinatar, denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor transportate, locurile de încărcare și descărcare, detalii cu privire la mijlocul de transport utilizat și transportator, data declarată pentru începerea transportului, precum și codul UIT generat”.

Alte prevederi

  • „În cazul în care documentele deținute de către utilizatorii prevăzuți la art. 8 alin. (1) lit. d) și la art. 8^1 lit. d) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022, cu modificările și completările ulterioare, nu conțin toate datele prevăzute la alin. (1), utilizatorii au obligația declarării în Sistemul RO e-Transport a datelor aferente transporturilor pentru toate bunurile transportate în cadrul partidei de bunuri, cu excepția datelor referitoare la categoria de bunuri, codurile N.C., greutatea netă și valoarea bunurilor transportate”.
  • „Sistemul RO e-Transport permite utilizatorului să selecteze contribuabilul pentru care declară datele transporturilor cu risc fiscal ridicat în funcție de drepturile pe care acesta le deține”.
  • „În perioada celor 3 zile calendaristice prevăzute la art. 11 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 41/2022, cu modificările și completările ulterioare, dar nu mai târziu de punerea efectivă în mișcare a vehiculului pe drumurile publice, datele declarate în Sistemul RO e-Transport pot fi modificate cu păstrarea codului UIT inițial”.
  • „Prin intermediul Sistemului RO e-Transport se pun la dispoziția părții implicate în transportul pe teritoriul național al bunurilor cu risc fiscal ridicat, persoane din România, altele decât declarantul, următoarele date: declarantul, transportatorul, beneficiarul, data declarată pentru începerea transportului, numărul de înmatriculare al mijlocului de transport și codul UIT”.

Recomandări Business News by Termene.ro

Firmele vor avea un nou Cod Fiscal în 2026 sau, cel târziu, în 2027. Care ar fi posibilele modificări fiscale

Programul Start-up Nation 2024 se amână cel puțin o lună. Lipsește avizul Comisiei Europene pentru aprobarea bugetului. Nici platforma de înscrieri nu e gata

Ce firme vor fi obligate să emită e-Factura pentru tranzacțiile cu persoanele fizice. ANAF-ul nu va modifica OUG 69/2024

Guvernul a luat măsuri pentru ca angajații cu salarii de 4.000 de lei să nu câștige mai puțin de la 1 iulie

Decontul RO e-TVA: Consultant fiscal: Va fi imposibil să explicăm într-un singur document diferențele de TVA pe care le explicăm Fiscului săptămâni întregi în cadrul controalelor

Provocările unei afaceri cu lavandă. Ce trebuie să știți înainte de a intra într-un business cu „aurul mov”

Centrul de Pregătire pentru Personalul din Industrie, instituția prin care Guvernul vrea să reducă blocajul financiar si pierderile din economie

Salariul minim brut trebuie acordat chiar dacă salariatul nu muncește. Cum sunt justificate aceste situații

Proiect de lege care ar schimba modul în care se fac asigurările publice de sănătate pentru activități independente

Persoanele cu vârsta de peste 35 de ani pot să participe la Start-Up Nation 2024 în anumite condiții

Care sunt cele mai dese comenzi de mâncare de pe Glovo. Printre preferințe, românii comanda tot mai des un bol poke si apă din supermarket

Combinatul siderurgic din Galați a pierdut peste 4 miliarde de lei din cifra de afaceri. În plus, și pierderile au fost istorice pe fondul retehnologizării

Este și lege din 25 iunie. Tatăl va avea dreptul la un concediu plătit după nașterea unui copil

MIPE a modificat schema de granturi de 100.000 de euro pentru digitalizarea IMM-urilor

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe