Business News

Economica.net | TVA și impozitul pe venit cresc de la anul. Pariurile lui Alex Milcev, șeful consultanței fiscale din EY

23 octombrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Din cauza deficitul bugetar al României, care urcă spre 8% în acest an, Alex Milcev este sigur că vor urma ajustări fiscale. „Este clar că trebuiesc crescute taxele și impozitele. Alte state au început să o facă deja. Dacă ar fi să pariez, aș merge pe majorarea TVA în cursul anului, nu neapărat de la 1 ianuarie 2025, majorarea impozitului pe venit, la 16% curat, eventual și a dividendelor, tot la 16% și majorarea taxelor și impozitelor locale, poate nu chiar din 2026, dar rămâne de văzut”, a declarat Milcev, EY.

Media TVA în Europa este de 20%-21%

Consultantul fiscal arată că media TVA în UE este de 20%-21%, ceea ce poate face posibilă o majorare a TVA și la noi cu 1%-2%. ”Este cea mai eficientă metodă de a crește veniturile bugetare. După 25 ale lunii s-ar observa o creștere de 5%-6% a colectării, dar ar veni la pachet cu o creștere a inflației de circa 2%, un rău care ar putea fi acceptat”, explică Milcev, conform Economica.net.

Un alt pariu fiscal al lui Milcev se leagă de faptul că ar putea fi evitat impozitul progresiv recomandat și de Comisia Europeană și de Banca Mondială pentru încă doi trei ani și păstrată cota unică, cu condiția ca impozitul să fie de 16% pe toate palierele, să nu mai existe scutiri sectoriale.

Cum e în alte state europene

În alte țări ale UE există aceeași tendință de majorare a taxelor și impozitelor. Franța, care are 40% nivelul de colectare al taxelor la bugetul de stat, regândește prețurile de transfer, Slovacia a crescut deja impozitul pe profit, va crește TVA și impozitul pe anumite tranzacții. Ungaria se gândește la o nouă majorare a taxelor pe cifra de afaceri pentru companiile mari.

În Polonia sunt momentan doar discuții, dar sigur și acolo vom avea creșteri, cu atât mai mult cu cât cheltuielile de apărare ale acestui stat vor fi de 5% din PIB începând cu anul viitor, subliniază Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenţă fiscală şi juridică din cadrul companiei de consultanţă EY.

Despre alte schimbări fiscale preconizate puteți afla din articolul Economica.net.

Recomandări articole Business News by termene.ro legate de AI

Termene.ro inovează cu Agenții  AI.

https://termene.ro/articole/agentii_ai

Descoperă primii Agenți AI de pe Termene.

Cum funcționează Agentul AI TRM pe platforma Termene.ro – Business News

Cum funcționează Chat Asistent AI pe Termene.ro: Un pas înainte în dezvoltarea afacerii tale – Business News

Corectorul AI „Purteanu”: Platforma Termene lansează funcția de corectare și imbunătățire a textelor – Business News

AI Recorder: Transformarea Inovației Digitale în Soluții Practice pentru Afaceri – Business News (termene.ro)

AI Asistent Financiar: Instrumentul Digital care Revoluționează Analiza Financiară la Termene.ro – Business News

AI Asistent Task: Automatizarea task-urilor cu ajutorul AI – Business News (termene.ro)

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro