Business News

Cele 23 de recomandări pentru a stopa declinului investițiilor în Europa

27 septembrie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Investițiile străine directe (ISD) în Europa au scăzut cu 4% în 2023, faţă de 2022 şi cu 11% comparativ cu nivelul înregistrat în 2019, chiar înainte de apariţia pandemiei COVID-19, potrivit unui studiu EY publicat în acest an.

În pofida speranţelor cu privire la o revenire după pandemie, creşterea economică lentă, inflaţia galopantă, creşterea accentuată a preţurilor la energie şi un mediu geopolitic dificil au provocat prima scădere a investiţiilor străine directe în Europa din 2020.

Raport cu 23 de recomandări

Documentul EY prezintă cinci priorităţi care vor fi esenţiale pentru stoparea declinului şi pentru relansarea Europei, sub forma a 23 de recomandări de politici specifice, bazate pe studii aprofundate şi cunoştinţe de specialitate.

„Competitivitatea şi inovatia sunt două direcţii esenţiale în dezvoltarea sustenabilă a României în următorii ani. Un plan european care pune competitivitatea şi inovaţia în centrul priorităţilor reprezintă un catalizator pentru România în accelerarea politicilor publice în aceste domenii critice”, explică Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY România şi Chief Operating Officer pentru EY Europa Centrală şi de Sud-Est şi Regiunea Asiei Centrale.

Cele cinci domenii prioritare esenţiale

„Rezilienţa şi creşterea Europei nu sunt doar simple imperative economice, ci sunt esențiale pentru bunăstarea tuturor cetăţenilor săi. În condiţiile în care Uniunea Europeană se străduieşte să îşi amelioreze securitatea, să obţină neutralitatea climatică şi să fie lider în guvernanța datelor şi a inteligenţei artificiale, companiile trebuie să fie parteneri ai sectorului public în ceea ce priveşte creşterea gradului de încredere, intensificarea progreselor tehnologice şi stimularea creşterii durabile într-un mod care să fie benefic pentru toţi actorii interesaţi. Împreună, putem sprijini rolul de lider al Europei pe scena globală, transformând-o într-un centru de stabilitate, oportunităţi şi creştere în beneficiul generaţiilor viitoare”, explică Julie Linn Teigland, EY EMEIA Area Managing Partner.

În următorii cinci ani, UE se va confrunta cu un mediu geopolitic complicat şi dificil, cu provocări semnificative la adresa ordinii internaţionale. Cu toate că UE încearcă să îşi reducă dependenţele externe şi să urmărească autonomia strategică, este mai important ca oricând să se construiască parteneriate comerciale strânse cu alte ţări şi regiuni. EY formulează o serie de recomandări cu accent pe comerţul şi investiţiile internaţionale durabile, pe sistemul comercial bazat pe norme şi pe importanţa parteneriatelor bazate pe încredere în contextul creşterii concurenţei internaţionale.

Competitivitatea trebuie să fie la baza politicii UE, potrivit manifestului EY. Tranziţia digitală şi tranziţia ecologică ar trebui să reprezinte pentru UE avantaje competitive şi nu o povară normativă. Alte aspecte, cum ar fi costurile operaţionale, ar trebui gestionate eficient pentru a evita subminarea atractivităţii Europei. Recomandările EY incluse în manifest pun accent pe sprijinirea UE în a-şi demonstra în mod activ deschiderea faţă de activităţile de business, a-şi simplifica legislaţia fiscală, a contribui la realizarea uniunii pieţelor de capital, pentru a-şi consolida unitatea prin intermediul pieţei unice şi a combate criminalitatea financiară.

Ritmul în care este dezvoltată şi implementată tehnologia digitală, inclusiv inteligenţa artificială, influenţează mai multe aspecte ale vieţii cetăţenilor UE. Pe măsură ce progresele tehnologice remodelează economia globală, vor apărea noi oportunităţi şi noi riscuri. Pentru a facilita punerea în practică a acestei priorităţi, organizaţia EY recomandă adoptarea unei abordări potrivit căreia să existe cât mai puţine reglementări posibil, dar atât de multe pe cât sunt necesare, concomitent cu armonizarea reglementărilor şi a standardelor la nivel internaţional în cazurile în care este posibil acest lucru, preluând iniţiativa în ceea ce priveşte elaborarea de standarde globale verificabile, armonizarea reglementărilor privind datele şi protejarea persoanelor.

UE este un pionier pe calea spre către neutralitatea climatică şi către o economie circulară şi mai rezilientă. Potrivit studiului EY European Attractiveness Survey 2024, 67% dintre respondenţi consideră că Europa acţionează mai bine decât alte regiuni în ceea ce priveşte sprijinirea întreprinderilor sale în vederea concretizării planurilor de dezvoltare durabilă ale acestora. Pentru a continua pe această cale, UE trebuie să optimizeze raportarea de mediu, socială şi de guvernanţă (ESG), să stimuleze inovaţiile verzi şi să catalizeze eforturile către un nivel de emisii net zero prin acţiuni colective.

În contextul pregătirilor pentru un viitor mai verde şi din ce în ce mai digital, asigurarea unor competenţe adecvate pentru cetăţeni şi forţa de muncă actuală nu este doar o necesitate, ci un imperativ pentru toţi actorii implicaţi, de la guverne la companii şi societatea civilă, pentru a stimula competitivitatea şi rezilienţa UE. Pentru ca acest lucru să devină realitate, manifestul recomandă ca UE să acorde prioritate atragerii, păstrării şi perfecţionării resurselor umane cu competenţe în domeniul inteligenţei artificiale şi al ecologiei, să dezvolte un cadru european standardizat pentru certificatele de competenţe şi să ofere generaţiilor viitoare o educaţie multilaterală care să cuprindă sustenabilitatea, tehnologiile inovatoare şi competenţe umane precum adaptabilitatea şi rezilienţa.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro