Business News

Comisia Europeană nu a avizat încă programul Start-Up Nation. Aprobarea ar putea veni după 15 august

13 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Chiar dacă programul Start-Up Nation a fost aprobat în ultima ședință de guvern, Comisia Europeană nu a avizat încă finanțarea pentru granturile pe care le vor primi proiectele de afaceri. Ediția din acest an a StartUp Nation este finanţată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.

Săptămâna următoare Comisia Europeană ar trebui să transmită un răspuns în legătură cu Start-Up Nation, apreciază conducerea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). Programul a fost aprobat printr-o ordonanță de guvern în ședința Executivului din 8 august.

Lucian Ioan Rus, secretar de stat în ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și coordonatorul Direcției Generale Antreprenoriat și Finanțări pentru IMM – uri a explicat pentru Termene.ro că din punctul său de vedere nu este nicio o problemă în legătură cu primirea acestui aviz.

Aprobarea programului Start-Up Nation de către Comisia Europeaă ar urma să se facă în următoarele 2 săptămâni. Cel mai probabil în cursul săptămânii următoare ar urma să vină și OK-ul de la Bruxelles.

După ce se va primi OK-ul, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului ar urma să pregătească deschiderea înscrierilor la cursurile obligatorii de antreprenoriat. Doar după această etapă se pot face înscrieri cu cereri de finanțare.

Cele două subprograme Start-Up Nation

În maxim două săptămâni, Comisia Europeană va transmite un răspuns în legătură cu Start-Up Nation 2024 aprobat de Guvern.

Ediția din acest an a StartUp Nation este finanţată din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027.

Din proiectul ordonanței de urgență care va reglementa programul Start-Up Nation 2024 reiese că o mare parte din finanțările de 446 de milioane de euro ar urma să fie destinate proiectelor depuse de antreprenori sub 30 de ani din alte regiuni decât București și Ilfov.

Start-Up Nation 2024 este împărțit în două subprograme, unul adresat exclusiv tinerilor sub 30 de ani. Al doilea este direcționat către persoanele între 30 și 35 de ani sau către șomerii cu indemnizație de șomaj sau fără, dar care sunt în căutarea unui loc de muncă sau sunt fără ocupație de mai mult timp.

Valoarea unui grant poate ajunge până la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea pe care o solicită.

Start-Up Nation 2024 își propune să contribuie la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și la crearea a peste 15.500 de locuri de muncă. În premieră, ediția din 2024 va include o componentă de training. Astfel, înainte de a depune proiectele pentru finanțare, antreprenorii vor urma cursuri antreprenoriale.

Stăm prost la numărul de antreprenori raportat la populație

România suferă în momentul de față la capitolul antreprenori. O comparație cu țările din jur ne arată că stăm foarte prost la numărul de oameni de afaceri raportat la populație.

„Dacă ne uităm la numărul de antreprenori raportat la suprafață, la numărul total de populație din România, comparativ cu toate celelalte țări, observăm că e un număr mult mai mic pe care noi îl avem la noi în țară față de alte țări. Ceea ce ne interesează este clar să ajutăm acești tineri ca să devină antreprenori, indiferent acuma de ideea pe care o au, că poate o fi idee foarte bună care să dezvolte și avem experiență în celelalte ediții ale Start-Up Nation, când chiar business-uri care au început ca business-uri mici, uite că s-au dovedit a fi scalate și au devenit business-uri mari și dacă nu foarte mari. Deci asta ne interesează până la urmă, să încurajăm nu numai tinerii, ci și acele persoane cu ideile acelea bune de a le dezvolta în antreprenoriat”, conchide secretarul de stat.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro