Business News

Toate informațiile necesare pentru Start-Up Nation: persoanele eligibile, cheltuielile finanțate, planul de afaceri, cursurile și calendarul

9 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Ediția din acest an este finanţată majoritar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027. Valoarea maximă a unui grant care poate fi accesat de un beneficiar este de 250.000 de lei, 50.000 de euro.

Sprijinul financiar pentru beneficiarii de ajutor de minimis reprezintă maxim 90% din valoarea totală eligibilă din formularul de finanțare. Beneficiarul ajutorului de minimis are obligația de a asigura o cofinanțare a investiției de minim 10% din valoarea eligibilă din formularul de finanțare.

Ordonanța privind aprobarea şi implementarea Programului pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii ,,Start Up Nation – Români” ediţia 2024 finanţat din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Educaţie şi Ocupare 2021-2027 (nota de fundamentare și ordonanța).

Ghidul solicitantului: condiții specifice Programului național de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului „Start-Up Nation România“, Prioritatea 4. Antreprenoriat și economie socială.

Start-Up Nation 2024 are de fapt două programe: primul – aplicanților sub 30 de ani, al doilea – peste 30 de ani

Ediția a patra a programului Start-Up Nation, cea care va fi lansată în 2024, va avea de fapt doi piloni/programe/subprograme de finanțare
  • Pilonul I, cu un buget de 300 de milioane de euro, va fi destinat tinerilor cu vârste sub 30 de ani.
  • Pilonul II, cu un buget de 150 de milioane de euro, va fi destinat persoanelor cu vârste de la 30 de ani până la 35 de ani, precum și unor categorii de persoane care au peste 35 de ani, cum ar fi șomerii, deținuții eliberați, persoanele cu dizabilități și persoanele de etnie romă.

Cine poate aplica la Pilonul I din Start-Up Nation: doar tinerii sub 30 de ani

Primul subprogram mai este denumit și „Tineri antreprenori prin Start-Up Nation 2024”. Cuprinde finanțări care se adresează tinerilor sub 30 de ani și are un buget de 295,75 milioane de euro.

Repartiția pe regiuni a fondurilor:

  • Regiunea dezvoltată București – Ilfov: 29,75 milioane de euro
  • Regiunile mai puțin dezvoltate, practic tot restul regiunilor administrative: 266 milioane de euro

Conform ordonanței aprobate de guvern pot depune proiecte doar:

  • Tineri sub 30 de ani – persoană cu vârsta între 18 ani și până în 30 de ani neîmpliniți la momentul înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea înteprinderilor mici și mijlocii „Start Up Nation – România“ ediția 2024.

Pentru a participa la activitățile programului, tinerii sub 30 de ani nu au condiții legate de statutul pe piața muncii, astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea tinerilor nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinatate

Cine poate aplica la Pilonul II: tinerii între 30 și 35 de ani, dar și persoanele de peste 35 de ani fără locuri de muncă

Alocarea financiară a Pilonului II este de 150,43 milioane de euro, bugetul fiind dedicat exclusiv candidaților din regiunile mai puțin dezvoltate (Sud-Vest Oltenia, Sud-Est, Sud-Muntenia, Nord-Est, Nord-Vest, Vest și Centru). Astfel, candidații din București sau Ilfov nu pot depune proiecte în cadrul acestui subprogram.

Conform ordonanței aprobate de guvern la acest subprogram din Start-Up Nation pot depune proiecte mai multe categorii de posibili beneficiari:

Pentru a participa la activitățile programului, tinerii care au între 30 și 35 de ani nu au condiții legate de statutul pe piața muncii – pot fi și angajați, și șomeri – astfel cum sunt aceștia definiți în art. 2 alin.(2) lit.a) din Legea nr.350/2006, cu modificările și completările ulterioare , inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Doar în cadrul acestui Pilon II pot aplica și persoanele de peste 35 de ani pentru a primi un grant de 50.000 de euro pentru a-și deschide o afacere.

Este vorba de persoane astfel cum sunt definite în art. 5 pct.III din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate

Este vorba de șomeri astfel cum sunt definiți în art. 5 pct.IV din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Este vorba de persoane astfel cum sunt definite în art.5 pct.IV^2 din Legea nr. 76/2002, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate.

Se face referire la „persoanele care nu fac parte din forța de muncă respectiv care nu sunt nici ocupate, nici șomere, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate”, se precizează în ordonanța de guvern a programului Start-Up Nation.

Este vorba de persoane care nu s-au declarat niciodată șomere, dar care nici nu au loc de muncă în România.

Este vorba de persoane cu nivel „scăzut de instruire, ultimul nivel de școlarizare absolvit fiind ISCED 2, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoana reîntoarsă în țară din străinătate”, se mai precizează în ordonanța de guvern a programului Start-Up Nation.

10% din finanțările de la Pilonul II vor fi pentru antreprenorii de etnie romă

În acest al doilea subprogram din Start-Up Nation 2024, 10% din finanțări vor fi alocate speciale pentru beneficiari de etnie romă. Astfel spus, 15 milioane de euro sunt destinați doar proiectelor depuse de persoane din această etnie care vor să înceapă o afacere.

„Vom merge punctual, pentru că avem o țintă din pilonul II, de 150 de milioane de euro, ca 10% dintre participanți să fie de etnie romă. Avem semnate memorandumuri de înțelegere cu asociații reprezentative din zona romilor, astfel încât să putem atinge și acest obiectiv. Cunosc, am prieteni de etnie romă care sunt foarte buni antreprenori. În principal, din toată țara sunt cei până în 30 de ani pe primul pilon, cu 300 de milioane de euro finanțare. Al doilea pilon este destinat persoanelor cu vârsta de până la 35 de ani și peste, dacă se află într-una din situațiile menționate”, a explicat ministrul Economiei.

Cursurile obligatorii de antreprenoriat

După aprobarea ordonanței programului Start-Up Nation 2024, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului urmează să lanseze platforma pentru înscrieri.

„Vom pregăti platforma de înscriere pentru firmele de consultanță care oferă cursuri antreprenoriale. Înscrierea va fi liberă, dar firmele ca nu pot dovedi că furnizează cursuri acreditate de Ministerul Muncii și că îndeplinesc celelalte criterii minime de eligibilitate vor fi scoase de pe platformă”, a explicat Lucian Rus.

Lucian Rus, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului

Odată lansat portalul, potențialii beneficiari Start-Up Nation vor putea selecta o firmă pentru a urma orele de pregătire. Inițial au fost 60 de ore, apoi 40 de ore. După informațiile obținute de Termene.ro, numărul orelor de curs ar putea să scadă și sub 40.

Aceste cursuri sunt gratuite pentru candidații eligibili să depună proiecte în cadrul Start-Up Nation.

Plan de afaceri definitivat în timpul cursurilor

„Planul este ca aceste cursuri să conducă la concretizarea unui plan de afaceri pentru finanțare, în formă deja definitivată sau draft, pe baza căruia beneficiarii să poată primi mai apoi ajutorul de minimis”, a mai spus secretarul de stat.

Singura etapă care va rămâne de parcurs va fi depunerea proiectului. „Încă de acum doi ani, am căutat să simplificăm procesul în această fază. Au fost corelate bazele de date ale Registrului Comerțului și Ministerului de Finanțe așa încât multe date vor fi preluate automat în platforma de înscriere. Cu toate astea, nu excludem ca unii aplicanți să dorească să apeleze la o firmă de consultanță, în această fază”, a mai spus Lucian Rus.

Ca orizont de timp, Ministerul Economiei, plănuiește să lanseze programul în cursul lunii iunie, a menționat acesta.

Calendarul Start-Up Nation 2024

În luna septembrie ar urma să se lanseze prima etapă, în care viitorii antreprenori se vor înscrie la cursuri de antreprenoriat.

„Pentru cursurile de formare profesională estimăm că în cursul lunii septembrie vom avea platforma funcțională, pentru că în acest moment lucrăm cu STS pentru a avea o formă finală a acestei platforme”, a declarat ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

În octombrie ar urma să se deschidă etapa a doua, în care absolvenții cursurilor vor putea să depună planurile de afaceri pentru a obține, eventual, finanțările.

„Și, în octombrie, cred că vor putea fi depuse proiectele. Sunt etape de făcut în continuare de către MIPE și MEAT pentru a putea încheia contractele, dar lucrurile acestea se vor desfășura în intervalul de timp necesar pentru ca antreprenorii să se perfecționeze, să facă cursurile respective și să-și înființeze o firmă dacă doresc să devină antreprenori în România”, a mai adăugat Ștefan Rdau Oprea, după ședința de guvern.

Cheltuieli eligibile Start-Up Nation

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a prezentat deja o variantă a Ghidului Solicitantului Start-Up Nation. Proiectul a fost doar pus în consultare publică. Urmează ca varianta finală să fie aprobată în perioada următoare.

Ghidul solicitantului: condiții specifice Programului național de sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului „Start-Up Nation România“, Prioritatea 4. Antreprenoriat și economie socială.
Cheltuielile eligibile care pot fi plătite din grantul de 50.000 de euro acordat în ediția Start-Up Nation 2024 sunt următoarele în varianta propusă de MEAT:

Condițiile post-finanțare

Fără Start-Up Diaspora

O diferență față de ultima ediție a Start-Up Nation este că la ediția care va fi lansată în 2024 nu va exista un program special dedicat antreprenorilor cu origini române, cu un buget separat de programul destinat antreprenorilor din România.

Antreprenorii aflați la început de drum din afara țării vor putea obține finanțări prin intermediul programului Start-Up Nation 2024, la fel ca în celelalte ediții, a declarat pentru Termene.ro Ștefan Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).

Pentru a parcurge etapa de pregătire obligatorie ce va preceda depunerea proiectelor, aceștia vor putea participa la cursuri de antreprenoriat organizate online, a precizat acesta.

„Nu vom avea o sesiune dedicată românilor din afara țării, ci aceștia vor putea participa la Start-Up Nation în aceleași condiții ca și românii din țară”, a completat ministrul. În anii trecuți, programul Start-Up Nation a inclus două piloane: unul adresat românilor aflați în țară și cel de-al doilea românilor din diaspora.

În cadrul Start-Up Nation 2024 vor putea însă depune cereri de finanțare, în cadrul ambelor subprograme, persoane reîntoarse în țară.

Conform ordonanțeide urgență a Start-Up Nation, „persoana reîntoarsă în țară” este „cetățean român, care face dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate 12 luni consecutive anterioare înscrierii în aplicația electronică aferentă Programului pentru stimularea întreprinderilor mici și mijlocii „START UP NATION – ROMÂNIA“ ediția 2024, pentru a participa la activitățile programului”.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro