Business News

Livetext – Știrile zilei pentru antreprenori, 3 iulie. Tot ce se întâmplă important astăzi afli de aici

3 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00. După fiecare interval de 3 ore, dacă e cazul, pagina este actualizată cu știrile noi care ar putea interesa un antreprenor și nu numai.

Toți marii retaileri alimentari din România au colaborări cu producători agricoli locali, iar unii dintre ei au contribuit chiar la crearea unor cooperative care livrează exclusiv sau mare parte din marfa produsă, anunță Economica.net.

Concurenţa foarte mică pe zona de servicii de sistem, adică între acei producători care pot interveni rapid pentru a „repara“ dezechilibrele din piaţa energiei, a făcut în ultima vreme ca pe piaţa de echilibrare, acolo unde se reconciliază diferenţele între estimarea de producţie şi cantităţile efectiv livrate, preţurile să explodeze. Pe 1 iulie, de exemplu, pentru intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piaţa de echilibrare costa peste 16.000 de lei, aceasta fiind o piaţă de penalizare, anunță Ziarul Financiar. Dar la aceeaşi oră, pe piaţa de echilibrare din Polonia preţul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină.

Creditul acordat firmelor este în încetinire puternică în 2024, după ce în ultimii ani, mai ales în 2020-2022, când a fost puternic subvenționat de stat, a reprezentat cea mai mare sursă de afaceri noi pentru bănci. În schimb, creditul pentru populație începe să-și revină, mai ales cel de consum, după declinul adus de creșterea dobânzilor la lei, relevă analiza Profit.ro.

Inflația care a scăzut sub așteptări ar recomanda scăderea dobânzii cu 25 de puncte de bază, anunță Economica.net. Dar tot inflația este cea care ar putea determina să mențină actuala dobândă cheie dacă luăm în calcul posibilele efecte ale creșterii accizelor de la 1 iulie 2024. Pe de altă parte, FED amână decizia de reducere a dobânzilor, iar BCE lasă să se înțeleagă că scăderea din iunie a fost singura de anul acesta.

România trebuie să ia în considerare măsuri suplimentare pentru a păstra specialiștii TIC în țară, recomandă Comisia Europenă în cea de-a doua ediție a Raportului privind stadiul evoluției Deceniului Digital al UE, prezentat marți de executivul UE, conform Curs de Guvernare. România, aflată pe ultimul loc la mulți dintre indicatorii digitalizării, este una dintre țările ce frânează marșul UE spre țintele pentru 2030, iar fișa de țară punctează, pe lângă atuurile țării, și cele mai mai grave probleme. Anul acesta, documentul este însoțit de o analiză a foilor de parcurs strategice naționale, care detaliază măsurile, acțiunile și finanțările naționale planificate pentru a contribui la transformarea digitală a UE.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro