Business News

Sistemul RO e-TVA va fi aplicat de la 1 august. Ministerul de Finanțe pregătește gestionarea platformei

19 iunie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Actul normativ cuprinde procedura de implementare a decontului precompletat RO e-TVA și modul de guvernanță raportat la atribuțiile autorităților implicate în gestionarea acestuia. Necesitatea sistemului a fost determinată de nevoia punerii la dispoziția persoanelor impozabile, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, a decontului de TVA precompletat, cu termen de implementare începând cu data de 1 august 2024.

Scopul acestui sistem este de a precompleta informații pe un format electronic, conținând elemente similare decontului de TVA, și de a le pune la dispoziția persoanelor impozabile prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

Decontul precompletat RO e-TVA conține date și informații privind operațiunile economice declarate de către persoanele impozabile și transmise în sistemele informatice ale Ministerului Finanțelor și Agenției Naționale de Administrare Fiscală. „Acesta se transmite, pentru fiecare perioadă fiscală de raportare, persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, prin intermediul Spațiului Privat Virtual, până la data de 20 inclusiv a fiecărei luni următoare încheierii perioadei fiscale”, se precizează în nota de fundamentare a ordonanței de urgență.

Procedura de folosire a RO e-TVA

Totodată, se stabilește că prevederile referitoare la obligația privind transmiterea, respectiv termenul de transmitere a Notei justificative privind diferențe RO e-TVA, precum și sancțiunile aplicabile, intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării ordonanței de urgență în Monitorul Oficial al României.

RO e-TVA trebuie să combată evaziunea

Platforma este necesară pentru a limita „estimarea la un nivel ridicat a deficitului de încasare la TVA în România”, conform documentelor Comisiei Europene.

Astfel, un prim pas în această direcție s-a realizat prin aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea și evidențierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare prin care a fost creat cadrul legal necesar implementării Sistemului informatic național RO e-TVA.

Sistemul informatic național RO e-TVA se bazează pe datele și informațiile disponibile în cadrul următoarelor sisteme informatice de interes strategic național în domeniul administrării fiscale, după cum urmează:

Textul proiectului de ordonanță de urgență

Proiectul ordonanței de urgență a Ministerului de Finanțe poate fi consultat aici.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro