La 340.000 de persoane din alte state care muncesc în țara noastră se poate ajunge până la finalul anului în curs. Deja, pe plaiurile mioritice trăiesc și lucrează peste 200.000 de muncitori din alte țări, în special din Asia.

 

Mulți bucureșteni au rămas uimiți în ultimii doi ani de grupurile tot mai mari de persoane cu origini asiatice care iau cu asalt în weekend zonele centrale ale Capitalei, în special Piața Unirii. Aceeași situație se înregistrează și în Cluj-Napoca în zona istorică.

Străinii nu sunt turiști, ci muncitori aduși de companiile autohtone private, și uneori chiar și cele de stat. Lipsa locală a forței de muncă a lovit din 2019 și România, după ce Europa Centrală se lovea de această problemă de peste două decenii. Companiile românești se lovesc acum în special de lipsa forței de muncă necalificată.

În țara noastră, motivul principal al crizei forței de muncă este explicat tocmai prin faptul că o mare parte dintre muncitorii aduși din străinătate îi înlocuiesc pe românii mutați în Germania, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie.

„Sunt foarte multe mituri despre emigrația românească. Cine a plecat foarte mult din România sunt cei care muncesc în agricultură, transporturi, sau muncitori sezonieri, domenii de muncă intensivă”, explică sociologul Remus Anghel, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrație (SNSPA), specialist în studierea migrației românești.

Numărul românilor cu domiciliul și reședința în străinătate ar fi de circa 5,7 milioane, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, primite de la autoritățile statelor în care se află aceștia.

Cifrele străinilor care vin în România

Nevoia tot mai acută de muncitori străini în România a fost recunoscută în 2022. Anul trecut firmele românești au angajat 100.000 de lucrători străini, atingând contingentul maxim stabilit de către guvern, așa cum reiese din datelor obținute de termene.ro de la Inspectoratul General pentru Imigrări.

Cei mai mulți lucrători străini admiși în România anul trecut au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290), India (7.401), Turcia (6.642), Egipt (2.364), Maroc (2.191), Vietnam (2.139, alte cetățenii (10.422).

Spre comparație, în anul 2021 a fost stabilit un contingent de 50.000 de lucrători pentru a fi admiși pe piața muncii din România, dar au fost eliberate doar 42.286 de avize, deci sub plafonul stabilit.

Pentru 2023, s-a stabilit o cifră de 140.000 de străini care vor fi aduși cu permise de muncă în România. S-a stabilit acest contingent, ținând cont de numărul total de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare depus de angajatori în 2023. Numărul acestor solicitări a fost de peste 138.000.

Evoluția

În 2021, numărul de solicitări de avize permise a fost de 50.000 și s-au depus 59.587 de cereri. În 2020 a fost stabilit un număr de 30.000 de lucrători străini noi-admiși pe piața forței de muncă. Au fost ocupate doar 22.304.

Cu un an înainte, în 2019, a fost stabilit de autoritățile române tot un contingent de 30.000 de muncitori străini. Atunci au fost ocupate aproape toate locurile, fiind eliberate 29.795 avize de angajare/detașare.

Procedura pentru a aduce un muncitor străin în România este aceasta, așa cum este explicată de oficialii Ministerului Muncii.

„Un angajator dacă aduce un muncitor străin în România și încalcă vreo procedură, amenda este de la 10.000 de lei în sus, plus interdicție de a mai aduce personal străin timp de 6 luni”, ne explică Vasile Andriescu, Președintele Patronatului Importatorilor de Forță de Muncă. „În primul rând acești muncitori străini trebuie să aibă avizul de muncă obținut.”, a completat Vasile Andriescu.

Criza forței de muncă, în cifre

10.839 firme românești au solicitat eliberarea de adeverințe privind forța de muncă disponibilă pentru locul de muncă vacant.

Principalele ocupații (conform Cod COR) pentru care s-au eliberat adeverințe în perioada 2022, se prezintă astfel: muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptușeli zidărie, plăci mozaic, faianță, gresie, parchet; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor; muncitor necalificat la spargerea și tăierea materialelor de construcții; lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent de securitate; lăcătuș mecanic; ajutor bucătar.

Datele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă arată că în 2022 numărul total de locuri de muncă vacante a fost mereu peste 300.000 (în creștere cu 50% față de începutul anului 2021).

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe