Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Guvernul a aprobat hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent.

Măsura nu este văzută deloc cu ochi buni de patronatul din industria textilă, care susține prin reprezentanții său că vor primi mai mulți bani muncitorii necalificați pentru aceeași muncă.

„Angajatorii sunt împotriva acestei majorări a salariului minim, dar și a grilei de salarizare. Angajații competenți sunt răsplătiți de angajatori. Pe de altă parte, de ce să dai un salariu mare celui care nu știe meserie? Vorbim de muncitorii necalificați care primesc în general salariul minim pe economie”, a declarat Dumitru Turcu, de la Patronul Industriei de Textile din România.

Potrivit aceleiași surse, firmele din industria textilă vor fi afectate financiar de majorarea salariului minim și vor fi nevoite să reducă cheltuielile cu personalul.

„Muncitorii calificați vor rămâne cu siguranță, pentru că este nevoie de ei în industrie. Numărul celor necalificați va fi redus. Majorarea salariului minim nu va falimenta firmele din industria textilă, dar se va reduce profitul și, în consecință, și personalul necalificat”, conchide Dumitru Turcu.

Firmele care lucrează în sistem lohn, cele mai afectate

Potrivit lui Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor, există domenii care vor fi afectate de această creștere și chiar IMM-uri care vor renunța la activitate. Neschimbat: Potrivit acestuia, există domenii care vor fi afectate de această creștere și chiar IMM-uri care vor renunța la activitate.

„Mă refer aici în special la firmele care încă lucrează în lohn, domeniu în care marjele de profit sunt strict negociate cu partenerii externi”. Neschimbat: „Mă refer aici în special la firmele care încă lucrează în lohn, domeniu în care marjele de profit sunt strict negociate cu partenerii externi”.

„Pe de altă parte, cine nu poate susține salariul minim la acest nivel poate că nu este eficient din punct de vedere economic”, a mai spus Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor.

Sistemul lohn înseamnă că firmele private din România primesc materia primă, modelele și, uneori, și tehnologia de fabricaţie (respectiv know-how-ul) de la clientul principal sau unic sub a cărui marca se va vinde producția realizată în țara noastră. Fabrica românească produce şi livrează clientului extern produsul finit comandat, la standardele impuse.

Forță de muncă îmbătrânită și salarii mici

România ocupă în prezent locul al patrulea în Uniunea Europeană (UE) la capitolul forță de muncă în industria textilă, cu 8% din total (după Polonia și Portugalia – fiecare cu 10% și Germania cu 9%). Cu toate acestea, firmele românești au doar 3% din totalul cifrei de afaceri la nivelul UE. Prin comparație, Polonia are 4%, Portugalia 5%, Spania 7%, Franța 9%, iar Germania 15%.

Una dintre cele mai mari probleme ale sectorului este îmbătrânirea forței de muncă. Dacă în 2012, doar 27,9% din totalul angajaților aveau peste 50 de ani, în 2022 procentul ajunsese la 41,9%, potrivit unui raport al Euratex.

Industria de manufactură a textilelor și-a pierdut atractivitatea nu doar pentru muncitorii de la mașinile de cusut, ci și pentru profesioniștii cu calificare superioară. 

Dacă numărul de absolvenți ai facultăților de fashion, design interior și industrial este în creștere din 2013 încoace, de la circa 18.000 la 23.000 de absolvenți în 2021, situația este disperată în ceea ce privește facultățile de inginerie textilă. Aici, de la 3.800 de absolvenți în 2013, s-a ajuns la doar 2.098 în 2021.

Salariile mici îi determină pe români să se îndrepte către domenii mai bine plătite. Potrivit platformei Bestjobs, salariile pentru un inginer textilist variază între 900 și 1.100 de euro lunar.

Recomandări

Articole publicate pe platforma Termene.ro care merită citite:

Majorarea salariu minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie. Primul pas spre impozitare progresivă. În ce domenii se vor vedea majorările de venit

Muncitorii străini din România, printre cei mai avantajați de majorarea salariului minim la 3.700 de lei

Programul Femeia Antreprenor ar putea fi lansat în iunie. Ce spune ministrul Economiei despre procedura de selecție

Cardul de sănătate ar putea ajunge aplicație pe telefonul mobil. Medicii de familie cred că ideea e bună, dar nu se poate aplica la actualul sistem informatic

Start-Up Nation 2024 a ajuns să aibă tot două programe, dar fără Start-Up Nation Diaspora

Adaos comercial de maximum 20% pentru alimentele românești. Sorin Minea: va încuraja importurile, vom fi ca în vremea comunismului

Impozit de 70% pe veniturile nejustificabile, de la 1 iulie. Reacția unui consultant: „Este o eroare ce încurajează evaziunea”

Clasamentul intermediar al firmelor cu cele mai mari profituri înregistrate în 2023, actualizat până pe data de 11 iunie

România va avea încă 6 stațiuni turistice. Lista tuturor stațiunilor turistice oficiale ale României

Start-Up Nation 2024. Cum se pregătesc formatorii profesionali să pregătească 30.000 de potențiali antreprenori

Catena Pharma este noua companie de miliarde care a apărut în grupul Catena-Fildas după ce a absorbit 88 de firme

Granturi de câte 300.000 de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic deținute de firme / Proiect

Dedeman SRL a avut în 2023 cel mai bun an în ceea ce privește cifra de afaceri din istoria companiei

Platforma de știri Termene.ro a realizat în luna mai, după minivacanța de Paște, o audiență medie zilnică de peste 16.000 de vizualizări

 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe