Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Termene.ro a încercat să afle cum se pregătesc firmele de formare profesională să înceapă pregătirea viitorilor antreprenori care vor să depună proiecte de finanțare nerambursabile din programul Start-Up Nation 2024.

Viitorii antreprenori care aplică la programul Start-Up Nation 2024 sunt obligați să urmeze cursuri de formare profesională pentru a primi cei 200.000 de lei oferiți de Uniunea Europeană ca să-și pună pe picioare propria afacere. Formatorii consideră că viitorii oameni de afaceri vor avea astfel șanse mai mari să reziste pe piață și apoi să se și dezvolte.

Tinerii cu vârsta sub 30 de ani, respectiv șomerii, persoanele inactive sau persoanele care fac parte din grupurile dezavantajate pe piața muncii trebuie să participe la cursuri de formare profesională înainte de a își înființa firmele prin care își vor depune proiectul pentru finanțare pe programul Start Up Nation 2024.

Potrivit estimărilor actuale, circa 30.000 de români ar fi eligibili să participe la cursurile de formare în urma cărora se vor înființa 7.200 de firme. Fiecare proiect va primi o finanțare de maximum 250.000 de lei. 

Furnizorii de formare profesională văd cu ochi buni obligația viitorilor antreprenori de a urma cursuri de pregătire profesională, pentru că astfel vor învăța să facă un plan de afaceri, să își managerieze mai bine cheltuielile și să facă față competiției de pe piață în domeniul în care vor activa.

„Persoanele care doresc finanțare pe Start Up Nation trebuie să aibă o minimă expertiză de competențe antreprenoriale. Nu poți da bani oricui visează să deschidă o afacere. Sunt suficienți furnizori de formare profesională care pot oferi astfel de cursuri”, a declarat Steluța Racolța, președintele Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România.

Cursurile de formare antreprenorială sunt obligatorii

Înscrierile în program se vor face în două etape. Antreprenorii trebuie inițial să se înscrie pentru a urma 40 de ore de cursuri antreprenoriale oferite de firme specializate și decontate de stat. După absolvirea acestor cursuri obligatorii, solicitanții își pot înscrie proiectul de finanțare pe platforma destinată IMM-urilor.

Bugetul programului în acest an este de 446 de milioane de euro. Start-Up Nation 2024 își propune să ducă la înființarea a peste 7.200 de întreprinderi mici și mijlocii și a peste 15.500 de locuri de muncă. Valoarea unui grant se ridică la maximum 50.000 de euro (250.000 de lei), iar beneficiarul trebuie să asigure minimum 10% din finanțarea solicitată.

Proiectul amintit va ajunge în perioada următoare pe ordinea de zi a Guvernului pentru a fi aprobat și apoi publicat în Monitorul Oficial, cel mai probabil în următoarele două săptămâni.

După aprobarea programului Start-Up Nation 2024 în ședință de guvern, următorul pas este înscrierea la cursurile de antreprenoriat. Spre deosebire de anii anteriori, în 2024 antreprenorii la început de drum care vor să primească ajutorul de minimis prin Start-Up Nation vor beneficia de cursuri de formare antreprenorială plătite de stat. Este vorba în total de 40 de ore de pregătire.

Cât primește un formator pentru fiecare absolvent

Antreprenorii vor avea la dispoziție o platformă electronică în care vor putea să-și aleagă firmele ale căror cursuri de antreprenoriat doresc să le urmeze, dacă societățile respective de formare profesională mai au locuri disponibile.

După validarea documentației aferente fiecărui absolvent din grupul țintă, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) le va plăti furnizorilor de formare contravaloarea cursurilor, în sumă de 24,81 lei/oră pentru fiecare absolvent, compusă din 19,81 lei / oră aferentă formării și 5 lei/oră subvenție. 

„Ar fi cam 1.000 de lei pentru fiecare absolvent. Este un tarif rezonabil. Cel mai probabil ne vom înscrie și noi”, spune președintele Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională din România.

Plata contravalorii cursurilor de formare este condiționată de eliberarea certificatului de absolvire, conform prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulților.

După validarea documentației fiecărui absolvent din grupul țintă, furnizorii de cursuri vor achita fiecărui absolvent subvenția de participare la curs, în sumă de 5 lei/oră/absolvent și vor pune la dispoziția MEAT documentația completă.

Scopul principal al acestor cursuri decontate de stat este ca, pe parcursul celor 40 de ore, antreprenorii să învețe să-și proiecteze și să scrie proiectul de afaceri pentru care urmează să ceară grantul de 200.000 de lei.

Înscrierile la aceste cursuri de antreprenoriat se vor putea face, cel mai probabil, din luna iunie 2024, iar depunerea dosarelor, după finalizarea cursurilor de antreprenoriat, se va face cel mai probabil începând cu luna septembrie 2024.

Cine sunt beneficiarii

Beneficiarii programului Start UP Nation 2024 pot fi tinerii majori cu vârsta de până la 30 de ani, așa cum sunt aceștia definiți în articolul 2, alineatul (2), litera a) din Legea tinerilor nr.350/2006, tineri cu vârsta de între 30 ani și până în 35 de ani, neîmpliniți, indiferent de statutul pe piața muncii, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, șomeri sau șomeri de lungă durată, așa cum sunt definiți la articolul 5, punctul 4, din Legea nr. 76/2002.

Acestora li se adaugă persoanele inactive și cele din grupurile dezavantajate pe piața muncii, grup în care sunt incluse persoane cu nivel scăzut de instruire, persoane cu dizabilități, persoane din comunitățile supuse riscului de excluziune socială, persoane din zonele rurale, persoane eliberate din detenție, tineri postinstituționalizați, inclusiv persoane reîntoarse în țară din străinătate.

Tinerii cu vârsta sub 30 de ani din regiunile defavorizate vor primi cea mai mare parte din bani. 

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe