Majorarea salariu minim brut la 3.700 de lei de la 1 iulie. Primul pas spre impozitare progresivă. În ce domenii se vor vedea majorările de venit
În Articol
- Circa 70% dintre angajați sezonieri din industria HoReCa și din domeniul serviciilor sunt plătiți cu salariul minim pe economie, prin urmare aceste segmente vor fi unele dintre cele mai afectate de majorarea venitului, de la 1 iulie, a declarat pentru termene.ro Florin Jianu, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii.
Pe 6 iunie, Guvernul a aprobat Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea nivelului acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024, față de 3.300 lei cât este în prezent. Totodată, Guvernul a majorat de la 200 de lei la 300 de lei cota pentru care nu se va plăti impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii.
Ce efecte vor fi în mediul privat? „Sunt domenii afectate, în care 60% sau chiar 70% sunt plătiți cu salariul minim, cum ar fi industria HoReCa sau serviciile, și pentru care vor trebui găsite măsuri de sprijin”, a spus Florin Jianu.
E nevoie de un calendar bine stabilit
Potrivit declarațiilor altor reprezentanți patronali, influențate major de creșterea salariului minim ar putea fi și domeniul industriei prelucrătoare și acel segment din industria textilă care produce în sistem lohn, întrucât se bazează pe contracte încheiate cu mult timp în avans și lucrează cu marje mici de profit.
Mai precis, supărătoare este nu atât creșterea salariului minim, cât caracterul imprevizibil al măsurii. „Este supărător că majorarea nu are loc în funcție de un calendar asumat și convenit dinainte cu mediul de afaceri. În loc să avem majorări de la 1 ianuarie, vedem ori devansări ale acestui termen, și creșteri care au loc în luna octombrie a anului anterior, așa cum s-a întâmplat în 2023, ori majorări de la jumătatea anului, așa cum va fi în 2024, fiind vorba și de un an electoral”, puncta recent pentru Termene.ro Radu Burnete, Directorul Executiv al Confederației Patronale Concordia.
O altfel de impozitare progresivă
Faptul că 300 de lei din cei 3.700 nu vor fi impozabili este însă un beneficiu pentru mediul de afaceri, este de părere Florin Jianu. Totodată, poate fi considerat un prim pas spre impozitarea progresivă, ținând cont că prin scăderea bazei de calcul cu aproape 10% din venitul brut, procentele de impozit și contribuții sociale achitate pentru salariul minim vor fi sub nivelele standard.
„Cei 300 de lei neimpozabili înseamnă mai mulți bani pentru angajați și poate fi și pasul spre o schimbare a fiscalității forței de muncă – o măsură foarte așteptată”, a comentat Florin Jianu.
Aproape 2 milioane de beneficiari
În România există circa 760.000 de persoane plătite cu salariul minim. În sistemul bugetar mai multe tipuri de venituri, cum ar fi cele ale demnitarilor, sunt corelate cu salariul minim. Prin urmare, numărul total de angajați care vor beneficia de pe urma creșterii este de 1,87 milioane, după cum a anunțat Ministerul Muncii.
Calendar majorare salariu minim brut în ultimii 3 ani
– 1 octombrie 2023 – 3.300 lei
– 1 ianuarie 2023 – 3.000 lei
– 1 iunie 2022 – 2.750 lei
– 1 ianuarie 2022 – 2.550 lei
– 13 ianuarie 2021 – 2.230 lei