Lista celor 14 modificări fiscale și legislative din 2025 care au afectat activitatea firmelor din România
În Articol
- Mediul de afaceri a semnalat Termene.ro că, doar în acest an, companiile au fost nevoite să se adapteze la nu mai puțin de 14 schimbări legislative care le-au afectat direct, în special în zona fiscală. În acest context, patronatele și specialiștii în economie spun că este aproape un miracol că antreprenorii reușesc încă să își mențină afacerile în viață.
Finanțarea este scumpă, investițiile sunt sistate, iar firmele se confruntă deja cu 14 schimbări fiscale doar în 2025. În lipsa unui cadru predictibil, mediul de afaceri rămâne în așteptare, cu frâna trasă.
Marcel Vulpoi, co-fondatorul VTM, companie lider de piață pe segmentul de servicii integrate de contabilitate și consultanță, a transmis Termene.ro că starea actuală este de panică, în special în sectoarele sensibile la preț, unde orice presiune fiscală poate destabiliza afacerea. Incertitudinile nu vin doar din plan intern, ci și global, alimentate de decizii fiscale impredictibile ale marilor economii.
Termene.ro a contabilizate care sunt cele 14 modificări legislative care au afectat activitatea firmelor în cursul acestui an.
1. RO e-Factura
De la 1 ianuarie 2025, e-Factura devine obligatorie în relația B2C (business-to-consumer/în relația cu persoanele fizice).
Obligația utilizării sistemului RO e-Factura va fi restrânsă doar la operațiunile pentru care locul livrării sau prestării din punct de vedere al TVA este în România.
2. Case de marcat
Pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu mai au obligația să imprime/să înmâneze bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale clienţilor. La solicitarea clienților, utilizatorii pot imprima şi înmâna acestora bonul fiscal. Lipsa bonului fiscal tipărit nu afectează drepturile consumatorilor prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, extrasul de cont bancar ținând locul bonului fiscal drept mijloc de probă al achiziţiei.
3. e-TVA
Se amână până la 1 iulie 2025, dispozițiile privind obligația transmiterii de către contribuabili a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate de către ANAF prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”, precum și a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații.
Incepand cu aceasta data, firmele vor trebui sa raspunda la notificarile de conformare transmise de ANAF, altfel risca amenzi.
4. Legea contabilității
Pentru verificarea înregistrării corecte în contabilitate a operațiunilor efectuate, lunar se întocmește balanța de verificare .
Referitor la termenul de depunere a situaţiilor financiare anuale, acesta este data 31 mai, respectiv 30 aprilie, în funcție de categoria entității raportoare, a exercițiului financiar următor celui de raportare.
De asemenea, începând cu exercițiul financiar al anului 2025, situațiile financiare anuale/raportările contabile se depun numai în format electronic conform specificațiilor publicate pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
5. SAF-T
De la 1 ianuarie 2025 si firmele mici trebuie să depună Declarația informativă D406 (SAF-T), care cuprinde informații din evidența contabilă și fiscală. Ele vor beneficia de o perioadă de grație, astfel:
- 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
– 3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.
6. Creșterea impozitului pe dividende
Se majorează cota de impozit de la 8% la 10% pentru dividendele distribuite începând cu data de 1 ianuarie 2025. Crește impozitul pe dividende, de la 8% la 10%, și pentru dividendele distribuite/plătite persoanelor nerezidente, pentru corelare cu regimul fiscal aplicabil dividendelor distribuite/plătite persoanelor rezidente.
7. Impozitul pe venitul microîntreprinderii
Pentru aplicarea sistemului de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, începând cu anul fiscal 2025, se prevede:
- reducerea plafonului de venituri realizate de către o persoană juridică română, de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro. Astfel, mai multe firme vor trece de la impozitul pe venitul microîntreprinderii (3% pe venit) la impozit pe profit (16%).
- eliminarea condiției de realizare a veniturilor din consultanță și management, în proporție de 80%, utilizată pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor.
Se actualizează codurile CAEN pentru care impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este de 3%, dar și verificarea condiției de aplicare a sistemului de impunere o singură dată, începând cu anul 2024, de către contribuabilii din HoReCa. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2025, se vor avea în vedere, după caz, și activitățile, principale sau secundare, corespunzătoare codurilor CAEN: 6210 – Activități de realizare a softului la comandă (software orientat client), 6290 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5611 – Restaurante, 5612 – Activități ale unităților mobile de alimentație, 5622 – Alte servicii de alimentație n.c.a.”
8. Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții, agricultură, procesarea de alimente
Angajații din IT, construcții, agricultură și sectorul alimentar nu vor mai beneficia de facilitățile fiscale la salarii de la 1 ianuarie 2025. Astfel, OUG trenuleț elimină facilitățile fiscale acordate persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfășurării activității de creare programe pentru calculator sau de la angajatori din sectoarele construcții, agricol și industria alimentară în condiţiile stabilite prin Codul fiscal, începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2025.
9. Revenirea impozitului pe econstructii (taxei pe stâlp)
OUG trenuleț adoptata la sfarsitul anului 2024 a reinstituit impozitul pe construcții, datorat de persoanele juridice române.
Construcțiile sunt cele prevăzute de grupa 1 din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.
Impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de 0.5% asupra valorii neamortizate a construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, inclusiv în situația în care sunt închiriate, luate în administrare/ concesiune sau în folosinţă. Impozitul se plătește în două rate egale, până la datele de 25 mai inclusiv şi 25 septembrie inclusiv.
Cei care au declarat si plătit impozitul pana la 25 mai 2025 au beneficiat de bonificatie de 10%.
10. Salariul minim 2025
De la 1 ianuarie 2025 salariul minim brut crește de la 3.700 de lei la 4.050 de lei. La un salariu brut de 4.050 de lei, angajatul va primi în mână 2.574 de lei, cu menținerea facilității celor 300 de lei netaxați. În total, costul suportat de angajator ar fi de 4.134 lei.
11. Accize mai mari
Din data de 1 ianuarie 2025, acciza a crescut astfel:
- la benzina fără plumb – de la 2.019,60 lei la 2.528,76 lei/1000 l
- motorină – de la 1.850,95 lei la 2.317,59 lei/1000 l
- gaz petrolier lichefiat (GPL) pentru motor – de la 874,24 lei la 927,78 lei/tonă
- bere – de la 4,62 lei la 4,82 lei/hl/1 grad Plato
– bere craft (produsă de producătorii independenți a căror producție anuală nu depășește 200.000 hl) – acciza crește de la 2,54 lei la 2,65 lei/hl.
12. Declarația unică 2025
Prin OUG 128/2024 s-au introdus schimbări la Declarația Unică privind taxarea veniturilor persoanelor fizice cu activități independente, chirii, PFA și alte astfel de câștiguri extra salariale.
Se va introduce, astfel, Declarația unică inteligentă pentru simplificarea declarării și calculului impozitului pe venit și al contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice. De asemenea, ordonanța prevede eliminarea obligației depunerii Declarației pentru declararea venitului estimat.
13. Puncte gastronomice locale
Cei care au deschis puncte gastronomice locale trebuie să declare veniturile prin declarația unică. Nivelul normei anuale de venit corespunzătoare pentru punctul gastronomic local, pentru anul 2025, se stabilește la suma de 44.400 lei.
14. Actualizarea codurilor CAEN din 2025
De la 1 ianuarie 2025 se actualizează codurile CAEN, pentru a trece la revizia rev. 3, iar profesioniștii din România, fie că vorbim despre firme SRL sau de persoane fizice autorizate (PFA), ori întreprinderi individuale (II) sau familiale (IF), vor trece printr-o procedură generală de actualizare a codului de clasificare a activității, la Registrul Comerțului.
Termenul de actualizare a obiectului de activitate în registrul comerțului, conform CAEN Rev.3 (versiune actualizată a Clasificării Activităților din Economia Națională, aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024) este de 18 luni de la data de 25 martie 2025.
În perioada de implementare de 18 luni, în relația cu autoritățile și instituțiile publice, sunt recunoscute și acceptate atât versiunea revizuită a CAEN, cât și cea precedentă. De asemenea, ambele versiuni sunt recunoscute și acceptate și în relația cu alte persoane fizice sau juridice.