• Formularul 177 permite firmelor plătitoare de impozit pe profit sau microîntreprinderilor să vireze până la 20% din valoarea impozitului pe profit sau a impozitului pe venituri, cu titlul de sponsorizare, către un ONG.

Termene.ro vă prezintă pas cu pas cum și când trebuie depus acest formular prin care firmele pot susține activitatea ONG-urilor. Informațiile sunt preluate din ghidurile puse la dispoziția de ANAF.

Când  se depune formularul 177?

Potrivit ANAF, termenul limită pentru depunerea formularului este diferit în funcție de tipul de impozit pe care îl achită contribuabilii – impozit de venit sau impozit pe profit.

Astfel, formularul trebuie depus:

  • a) în termen de maximum 6 luni de la termenul legal de depunere a declaraţiei anuale de impozit pe profit, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe profit;
  • b) în termen de 6 luni de la termenul legal de depunere a declarației de impozit aferente trimestrului IV, în cazul contribuabililor plătitori de impozit pe veniturile microîntreprinderilor.

Ce sumă se trece în formularul 177?

Suma maximă ce poate fi trecută în formular este de până la 20% din valoarea impozitului. Maximul de 20% poate fi acordat dacă nu s-au efectuat deja cheltuieli cu  sponsorizările. Dacă astfel de cheltuieli au fost deja realizate, poate fi redirecționată diferența dintre cei 20% și cheltuielile anterioare – în anul respectiv.

Firmele plătitoare de impozit pe profit vor trebui să compare procentul de 20% din impozitul pe profit cu 0.75% din cifra de afaceri, iar suma de redirecționat va fi cea mai mică dintre ele.

Cum se depune formularul 177?

Formularul se completează într-un pdf care poate fi descărcat pe site-ul ANAF, se găsește aici: Formularul 177

Actul legislativ care reglementează utilizarea formularului: ORDIN Nr. 1679/2022 din 20 septembrie 2022

Formularul se depune electronic, pe platforma e-guvernare.ro. Înainte de a îl depune trebuie să existe și un contract de  sponsorizare încheiat între firmă și ONG în care să se precizeze că sponsorizarea se va realiza prin intermediul formularului 177, respectiv prin redirecționare de impozit.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe