Business News

Știrile zilei, 13 august. Cauzele inflației din iulie, costul recalculării pensiilor și creșterea redevenților

13 august 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Monitorizarea începe de la 08.00 dimineața și se continuă din 3 în 3 ore până ora 22.00.

Inflația a urcat în iulie la 5,4%, depășind estimarea economiștilor, Bloomberg de exemplu anunțând valoarea medie a propriului sondaj la 5,1%, comparativ cu luna iulie 2023. Speranța este ca puseul inflaționist să fie unul conjunctural, iar după epuizarea cauzelor, inflația să-și reia coborârea.

Cauzele sunt multiple, susține Curs de Guvernare: taxele noi care s-au dus în prețuri, încurajarea consumului și creșterea accelerată a creditelor de consum care au dus la creșterea cererii agregate față de ofertă, creșterea salariului minim și mediu, creșterea remunerărilor din zona de servicii care a dus la scumpirea acestora.

Creșterea redevențelor este printre măsurile pe care Guvernul le pregătește în plan fiscal, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a dat ca exemplu doar nivelul foarte redus al redevenței pentru apa geotermală, dar a menționat că reforma propusă în ce privește sistemul redevențelor „ar aduce beneficii” și din alte resurse naturale, inclusiv petrol și gaze.

De asemenea, Ministerul Finanțelor are în lucru și modificări la sistemul prețurilor de transfer, astfel încât să limiteze practicile companiilor de a muta în afara țării din rezultatele afacerilor din România, a spus Boloș într-un interviu acordat postului Realitatea Plus, citat de Profit.ro.

Vineri, 16 august, începe distribuirea deciziilor cu pensiile recalculate în baza noii legislații. Peste trei milioane de români, din totalul de circa 4,7 milioane de pensionari, urmând să beneficieze de majorări cuprinse între 1 leu și 90% din valoarea actuală a acestor drepturi. Ceilalți pensionari, cu ani de muncă foarte puțini, vor rămâne cu valoarea actuală a pensiilor, anunță Curs de Guvernare.

Suma ce se va adăuga lunar cheltuielilor statului va fi de 2,1 miliarde de lei, conform calculelor finale prezentate de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Majorarea pensiilor, în septembrie, și a salariilor minime, începând cu iulie, înseamnă un efort bugetar lunar suplimentar de trei miliarde de lei.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro