Business News

Camera consultanților fiscali: O categorie ce era exceptată de la utilizarea caselor de marcat este acum obligată să le folosească

23 iulie 2024, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Proiectul la care se referă CCF a fost lansat în dezbatere publică pe 10 iulie și are în vedere adaptarea normelor metodologice ale OUG 28/1999 la noile prevederi referitoare la e-Factura.

După cum remarcă CCF în adresa trimisă Ministerului Finanțelor, potrivit proiectului, operatorii economici care vor fi obligați să utilizeze case de marcat sunt cei definiți de art. 1 alin. 1 din OUG 28/1999, respectiv:

”persoanele fizice și juridice, întreprinderile familiale, precum și orice alte entități, cu excepția instituțiilor publice, care încasează, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație”.

Practic, atrage atenția organizația citată, din categoria operatorilor economici ce trebuie să utilizeze case de marcat sunt exceptate, potrivit definiției de mai sus, doar instituțiile publice.

CCF explică neconcordanțele

Specialiștii remarcă însă că, potrivit Codului Fiscal, și contribuabilii persoane fizice ce închiriază în scop turistic maximum 5 camere ar trebui exceptați de la această obligație, întrucât, potrivit Codului Fiscal, aceștia sunt nu sunt obligați să conducă o evidență a veniturilor încasate și cheltuielilor.

”Problema pe care dorim să o supunem atenției este aceea a contribuabililor persoane fizice care obțin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr maxim de 5 camere și care potrivit Codului fiscal sunt impozitați pe baza normelor anuale de venit, fiind exceptați expres prin lege de la obligația de a conduce o contabilitate proprie a veniturilor și cheltuielilor realizate din acest tip de venituri din închiriere în scop turistic”, scrie în documentul trimis Ministerului Finanțelor.

”Însă, cu toate ca aceste persoane fizice, care închiriază maximum 5 camere în propriile locuințe, nu trebuie să conducă o evidență a veniturilor încasate și nu sunt impozitate în funcție de valoarea acestor venituri efectiv obținute, ci în funcție de numărul de camere închiriate, plătind o sumă fixă pe cameră stabilită de autoritatea fiscală prin norma anuală de venit, sunt obligate de OUG 28/1999 și de normele sale de aplicare actuale să utilizeze case de marcat fiscale pentru această activitate, fiind astfel expuse la riscul de a fi sancționate contravențional pentru nedotarea și/sau neutilizarea caselor de marcat”, atenționează CCF.

Propunere CCF

Pentru a elimina necorelările între prevederile Codului fiscal și cele referitoare la casele de marcat, Camera Consultanților Fiscali propune Ministerului Finanțelor completarea proiectului de HG cu o modificare a art. 1 alin. (1) din norme, în sensul exceptării și a persoanelor fizice care obțin venituri din închirierea în scop turistic a unui număr de până la 5 camere

Astfel, potrivit CCF, definiția operatorilor economici care au obligația de a utilize case de marcat ar trebui modificată după cum urmează:

”prin operatori economici se înțelege persoanele fizice și juridice, întreprinderile familiale, precum și orice alte entități, cu excepția instituțiilor publice, precum și a contribuabililor persoane fizice pentru veniturile realizate în condițiile art. 83 alin. (4) din Codul fiscal, care încasează, pe teritoriul României, inclusiv în punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, de la persoane fizice sau juridice, contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum și a prestărilor de servicii efectuate direct către populație”.

Două proiecte de modificare a OUG 28/1999 apărute în ultimele luni

În ultimele luni, Minsterul Finanțelor a lansat în dezbatere publică două proiecte de hotărâre ce impun noi obligații pentru persoanele impozabile ce utilizează case de macat.

Unul dintre acestea prevede că persoanele impozabile ce folosesc case de marcat vor trebui să modifice datele ce trebuie stocate de acestea precum și mesajele inscripționate pe bonuri, pentru a se conforma noilor prevederi ce țin de sistemul e-Factura.

Cel de-al doilea proiect prevede că pe bonurile fiscale vor trebui inscripționate coduri QR ce va reda informații despre data și ora emiterii, numărul de identificare și seria fiscală a aparatului de marcat electronic fiscal.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro