Fie că vorbim despre capital de lucru sau investiții, unele persoane juridice se văd nevoite să acceseze o linie de credit pentru a reuși să acopere aceste cerințe ale firmei. Atunci când decizi să iei în considerare acest aspect este bine să analizezi în detaliu situația societății tale, precum istoricul ei, încasările, dar și cheltuielile. Și, cel mai important, posibilitatea acesteia de a se dezvolta pe termen lung.

 

Când o firmă se gândește la un împrumut pentru afaceri, mulți antreprenori fac greșeala de a se concentra doar pe rata dobânzii în detrimentul altor factori.

 

Deși rata dobânzii este importantă atunci când alegi un împrumut pentru afaceri, povestea nu se rezumă doar la asta. Nu scăpa din vedere și alte aspecte importante atunci când vine vorba despre un credit IMM doar de dragul de a obține câteva puncte procentuale în minus la o rată a dobânzii. În caz contrar, orice tip de eșec îți poate pune în pericol afacerea și orice active pe care le ai de oferit drept garanție pentru a asigura acea rată mai mică.

 

Iată câteva sfaturi, sperăm utile, pentru alegerea celui mai avantajos credit pentru IMM.

 

Credite cu dobândă redusă

Dacă societatea ta este una activă, profitabilă, dar te afli încă la început de drum sau ai întâmpinat anumite dificultăți și ai nevoie de sprijin financiar, atunci cu singuranță banca este prima instituție la care te gândești. Băncile au nenumărate oferte în portofoliu pentru întreprinderile mici sau mijlocii (IMM), însă cel mai indicat este ca, la începutul acestui drum, să iei în calcul ofertele mai multor instituții bancare pentru că acestea pot diferi în funcție de perioada anuală, de condițiile lor sau de istoricul societății aplicante.

 

Garanție din partea băncii

Liniile de credit pentru IMM sunt dedicate societăților care îndeplinesc anumite condiții, precum perioada minimă de activitate – 1 an financiar încheiat, încasările raportate la cheltuieli, profilul firmei etc. Iar dacă aceste condiții sunt deja îndeplinite, te poți orienta către băncile care asigură garantarea creditelor de către FNGCIMM în numele și contul statului român pentru că aceasta garanție poate ajunge uneori și la 90%. De ce este important ca un credit să aibă o garanție din partea statului? Pentru că într-un eventual colaps financiar al companiei, tu vei fi dator băncii doar cu partea negarantată a împrumutului.

 

Stabilirea unor rate lunare egale

În funcție de nevoile firmei tale, de încasările și plățile lunare, este important să fii realist(ă) și să-ți setezi rate egale și corecte, care să poată fi achitate la termen fară nicio problema. Cere suma de care ai nevoie, dar nu opta pentru perioada maximă oferită de bancă pentru că acest lucru te vă impulsiona să achiți creditul cât mai repede și, astfel, să pui “roțile” afacerii tale în mișcare la viteza supersonică.

 

Flexibilitatea oferită

Discută cu agentul bancar toate probabilitățile, pune pe hârtie mai multe scenarii posibile (mai bune sau mai rele) legate de afacerea ta și încearcă să obții flexibilitate din partea băncii în cazul în care lucrurile nu evoluează exact așa cum ți-ai fi imaginat. Este important ca relația cu banca să fie una deschisă și onestă pentru ca atât creditorul, cât și împrumutatul să aibă parte de ceea ce așteaptă unul de la celalalt.

 

Costuri avantajoase/perioadă de grație

Dacă banca a considerat firma ta eligibilă pentru acordarea creditului, înseamnă că ai ajuns la pasul semnării contractului. Este crucial ca aici să-ți oferi timpul necesar pentru a răsfoi termenii și condițiile băncii, pentru a pune toate întrebările la care nu ai găsit răspuns și pentru a-ți exprima și tu propriile păreri cu privire la condițiile puse. Poți opta și ar fi indicat ca în contract să existe o perioadă de grație, de exemplu societatea va achita doar ratele fară dobândă timp de 10 luni, timp în care investiția efectuată poate produce rezultatele mult dorite.

 

De reținut!

Dacă ești abia la început de drum, adică ai doar câteva luni de activitate, atunci este posibil să nu ai un istoric de credit pentru a beneficia de împrumuturi și credite mai mari. Însă, un card de credit de afaceri este o modalitate excelentă de a începe să-ți construiești creditul și credibilitatea în fața băncilor.

 

Răspunderea personală

Cardul de credit de afaceri este un împrumut negarantat. Dar creditorii oferă carduri de credit pe baza credibilității persoanelor. Cine va prelua garanția personală pentru cardul de credit de afaceri? O să fii tu? Dacă este așa, atunci trebuie să-ți pui câteva întrebări, de exemplu: Cum plănuiești să investești și să urmărești tranzacțiile? Trebuie să ai un plan în vigoare, astfel încât să nu cheltui excesiv și să ajungi într-o capcană a datoriilor. Deoarece responsabilitatea pentru un card de credit afectează și scorul de credit personal.

 

Afacerea ta are într-adevăr nevoie de un credit?

Care sunt cheltuielile comune ale afacerii tale? Dacă afacerea nu face plăți care să poată fi efectuate folosind un card de credit, atunci nu are rost să obții unul. Vorbim aici despre o necesitate strictă, iar dacă nevoia de un credit sau de un card de credit nu este una iminentă, atunci poate că este mai bine să aștepți până când firma va avea un istoric mai îndelungat și te vei fi obișnuit cu mersul lucrurilor sau poți încerca să obții acele sume suplimentare de care ai nevoie chiar din activitatea firmei tale, printr-o promovare mai intensă, servicii bune de marketing etc.

 

Un credit este un pas important pentru oricine, mai ales atunci când simți că firma ta are nevoie de un imbold și știi că doar tu ești responsabil(ă) pentru bunul mers al acesteia. De aceea, alege un credit care să se muleze perfect pe nevoile și cerințele tale că antreprenor, alege suma de care ai nevoie și creează un plan de afaceri pentru a vedea exact unde se vă împărți investiția ta!

 

Dacă ți se par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

Vreau să primesc newsletterul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe