Business News

ASF a cerut retragerea proiectul de plafonare a RCA pentru a face completări. Ministerul Finanțelor publicase proiectul în această săptămână

22 martie 2023, de , in
Loading the Amira Audio Citește articolul...

Deși nu susține o inițiativă legislativă de plafonare a prețurilor RCA, Guvernul a decis, prin Ministerul Finanțelor, să propună plafonarea prețurilor RCA pentru șase luni la nivelul celor din martie, anul trecut. O inițiativă similară era anunțată și în februarie 2022, fără a se materializa. 

 

UPDATE. Proiectul de plafonare a tarifelor RCA a fost retras, deoarece Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să facă o analiză a observațiilor trimise de părțile interesate, a spus purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.

Amintim, Ministerul Finanțelor a propus, într-un proiect de hotărâre de Guvern, înghețarea timp de șase luni a tarifelor RCA, la nivelul celor aplicate în martie 2022, pentru a preveni scumpiri ale polițelor după insolvența Euroins, în contextul în care deja în ultimii doi ani a avut loc o scumpire de 98% pentru asigurați persoane fizice, respectiv de 104% pentru asigurați persoane juridice.

Termene.ro a publicat în premieră date despre proiectul de plafonare al RCA pe care îl pregătea guvernul în acest an.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Noul proiect de Hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto a fost publicat miercuri (22 martie), pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor, https://mfinante.gov.ro/.

Timp de zece zile, propunerile, sugestiile și opiniile cu privire la el pot fi transmise la adresa de e-mail: [email protected].

Ce noi propuneri de plafonare se fac

„Tarifele de primă maxime se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat de Ministerul Finanțelor.

În cazul în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele de la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA vor aplica cel mai mic tarif de primă dintre cele două.

Noile tarifele maxime se vor aplica în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.

În expunerea de motive se arată că, în 2022, prima medie anualizată RCA a înregistrat o creștere de aproximativ 34% pentru persoane fizice, respectiv de 45% pentru asigurați persoane juridice, comparativ cu prima medie înregistrată în anul 2021. 

Cel mai mare nivel a fost la autovehicule transport marfă: 55,6% pentru persoane fizice, respectiv 68,5% pentru cele juridice.

Tot pentru șase luni, Guvernul propune limitarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii de Guvern.

Asigurătorii care depășesc nivelul tarifelor de primă maxime stabilite Guvernul riscă amenzi cuprinse între 1.000 lei la 50.000 lei.

Plafonare ratată

Pe 18 februarie 2022, Ministerul Finanțelor lansa în dezbatere publică, tot pe site-ul propriu, proiectul de Hotărâre care viza și atunci limitarea temporară, pentru șase luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

„Ca urmare a ieșirii recente din piața asigurărilor RCA a asigurătorului cu cea mai mare cotă de piață, asigurător în portofoliul căruia se aflau cea mai mare parte a asiguraților, a fost generată o evoluție ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA care a condus la încadrarea unui număr ridicat de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat”, se arăta în Nota de fundamentare a proiectului. 

Prima medie anualizată (prime brute subscrise/unități anuale de expunere), la nivelul pieței fără a include Societatea de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA, înregistrase o creștere în anul 2021. 

Dacă în primul semestru din 2021 prima medie anualizată a fost de 578 de lei, în trimestrul 3, după retragerea autorizației Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance SA a fost de 725 de lei, aceasta a ajuns în trimestrul 4 să fie de 1.050 de lei. 

„Având în vedere cele prezentate, o soluție pentru remedierea stării de fapt o poate constitui limitarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA”, motiva Ministerul Finanțelor.

A propus și niște tarifele de primă maxime (la transportul de marfă pentru persoane juridice erau cuprinse, de exemplu, între 2.169 lei şi 10.253 lei, în funcție de tonaj), au existat dezbateri și în Comisia de Dialog Social din 28 februarie 2022, fără a se ajunge și la vreun rezultat concret.

„Plafonarea doar ar intensifica problemele”

Deși acum Guvernul pare de acord cu plafonarea, nu același lucru se întâmpla pe 17 ianuarie 2022, când primul-ministruNicolae Ciucă transmitea Senatului că nu susține adoptarea unei inițiative legislative pe această temă. 

Un grup de 15 senatori și deputați liberali și UDMR propunea modificarea Legii 132/ 2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto și plafonarea la nivelul tarifului de referință publicat de ASF.

„Falimentul unei companii gigant din domeniul asigurărilor (City Insurance) a creat o pseudojustificare de a elucta câștiguri financiare greu de suportat de către cetățenii care trebuie să încheie asigurări civile și obligatorii iar în acest context eratic social și economic, legiuitorul trebuie să prezinte o modalitate de protecție acestor categorii de cetățeni”, se arată în expunerea de motive. 

„În cazul pieței asigurărilor auto obligatorii, situația care a generat creșterea primelor de asigurare a fost declanșată de retragerea autorizației de funcționare a societății City Insurance și inițierea procedurilor privind falimentul acesteia. Clienții uzuali ai societății au fost nevoiți să se reorienteze spre alte companii de asigurare din piață însă, pentru acestea, odată cu majorarea numărului de clienți, crește și nivelul de expunere asupra riscurilor inerente acoperirii daunelor rezultate din contractele încheiate.

O eventuală plafonare a primelor de asigurare nu ar rezolva problemele existente pe piață ci doar le-ar intensifica. Considerăm că propunerea legislativă în sensul plafonării tarifelor polițelor RCA la nivelul tarifelor de referință publicate de ASF ar urma să genereze dezechilibre majore pe piața de asigurări”, transmitea premierul Nicolae Ciucă într-un punct de vedere al Guvernului.

Legea zace de un an la Camera Deputaților, fără a intra la vreo comisie.

Plafonare cu succes

Pe 14 septembrie 2016, Guvernul aproba, prin Ordonanță de Urgență, cadrul normativ care permitea stabilirea de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, pe o perioadă de șase luni, a unui tarif RCA de referință aplicat atât persoanelor fizice, cât și juridice.

„Vrem, prin această Ordonanță de Urgență, să asigurăm cadrul juridic, clar definit, pentru ca această problemă să poată să fie rezolvată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, care are această responsabilitate”, a explicat premierul de atunci, Dacian Cioloș.

Potrivit actului normativ, în calculul tarifului de primă, asigurătorii RCA foloseau criterii de risc, coeficienți de majorare şi/sau corecție şi alte instrumente de ajustare a tarifelor elaborate de ASF. 

Ulterior perioadei în care tariful de primă va fi plafonat, Autoritatea de Supraveghere trebuia să calculeze un tarif de referinţă pe baza daunei medii pentru fiecare categorie de vehicul, a plăților de daune achitate de către asigurători și raportate la frecvența producerii evenimentelor pe respectiva categorie de vehicule.

Pentru o mai mare transparență, asigurătorul RCA avea obligația să notifice asigurații, la solicitarea acestora, în ceea ce privește modul de calcul al primei de asigurare. Puteau fi cerute informații despre modalitatea de stabilire a primei, datele statistice în baza cărora a fost stabilită aceasta sau raportul care a stat la baza determinării tarifului de primă.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro