Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Măsura de majorare a salariului minim brut de la 1 iulie la 3.700 de lei este un pas normal, consideră Asociația Patronilor și Meseriașilor. Pentru ca firmele să poată gestiona mai bine aceste creșteri, ar fi de dorit ca pe viitor să existe o singură majorare în decursul unui an, iar alte tipuri de venituri să fie decuplate de la salariul minim, susțin reprezentanții patronatului.

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, de la 1 iulie, salariul minim va crește la 3.700 de lei brut. Totodată, facilitatea acordată angajatorilor privind cei 200 de lei scutiți de taxe va fi păstrată până la finele anului.

Augustin Feneșan, președintele Asociației Patronilor și Meseriașilor, a declarat pentru Termene.ro că măsura este benefică și că „atât în discuțiile individuale, cât și prin intermediul Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, am susținut că e nevoie să facem front comun pentru a crește salariile, pentru că altfel nu vom mai putea reține forța de muncă”.

Salariul minim trebuie decuplat de amenzi și veniturile bugetarilor

Acesta a subliniat însă că ceea ce îi supără pe antreprenori este lipsa de predictibilitate a guvernanților și majorările în lanț generate de aceste creșteri.

„În prezent, sunt discuții ca majorarea salariului minim să se realizeze doar o dată pe an, indiferent dacă este sau nu an electoral. A fost declanșată o procedură în acest sens”.

Reamintim că, începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

Mai exact, dacă o funcție publică are coeficientul 2,2, acesta se înmulțește cu salariul minim brut, ceea ce va face ca persoana încadrată pe această funcție să beneficieze din iulie de o majorare de 440 de lei față de salariul primit până în iunie.

„În plus, am militat și vom milita în continuare pentru decuplarea veniturilor anumitor bugetari, cum ar fi salariații din primării, de salariul minim. De asemenea, cuantumul amenzilor este corelat cu salariul minim. Este ceva anormal și pune presiune suplimentară pe creșterea prețurilor”, a mai declarat el.

Firmele care lucrează în lohn, direct afectate

Potrivit acestuia, există domenii care vor fi afectate de această creștere și chiar IMM-uri care vor renunța la activitate.

„Mă refer aici în special la firmele care încă lucrează în lohn, domeniu în care marjele de profit sunt strict negociate cu partenerii externi”.

„Pe de altă parte, cine nu poate susține salariul minim la acest nivel poate că nu este eficient din punct de vedere economic”, a mai spus reprezentantul patronal.

Deduceri pentru salariile mici

Un alt plan al Partidului Social Democrat este adoptarea impozitării progresive. Potrivit premierului Marcel Ciolacu, Guvernul nu are în vedere introducerea acesteia în viitorul apropiat. În schimb, Executivul discută despre un sistem de deduceri pentru salariații cu venituri mici. În prezent, salariul minim brut este de 3.300 de lei, 200 de lei din această sumă fiind neimpozabili.

Calendar majorare salariu minim brut în ultimii 3 ani

– 1 octombrie 2023 – 3.300 lei
– 1 ianuarie 2023 – 3.000 lei
– 1 iunie 2022 – 2.750 lei
– 1 ianuarie 2022 – 2.550 lei
– 13 ianuarie 2021 – 2.230 lei

Ce mai puteți citi pe Termene.ro:

Cum vor funcționa fondurile de garantare a vacanțelor din care vor fi despăgubiți turiștii care rămân fără sejururi și bilete de avion deja plătite

Cum a evoluat salariul minim brut până să ajungă la 3.700 de lei din iulie. Majorările din 2024 sunt cât cele dintre 2004 și 2016

Veniturile aduse de Florin Piersic cu singura piesă de teatru în care mai joacă. Actorul l-a interpretat pe Pierre, un rol scris pentru Alain Delon, de 1.281 de ori

Majorarea salariului minim la 3.700 de lei, de la 1 iulie. Patronatele explică cum creșterea ar putea afecta sectoare cheie ale economiei

Afacerile din Ținutul Zimbrului. Vânători-Neamț, sat nominalizat să intre în lista Best Tourism Villages în 2024

Cum se crește o afacere cu lavandă în România. Povestea „Grădinii de lavandă”

Reorganizarea ANAF într-o instituție cu obligația de a descoperi și investiga fraudele fiscale a fost publicată și în Monitorul Oficial

Cum va funcționa Sistemul Ro e-Transport. Toate amănuntele și proiectul integral propus de autoritățile statului

Start-Up Nation 2024, toate amănuntele de până în acest moment ale programului

Cum depui formularul 177, prin care redirecționezi unui ONG până la 20% din profit

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe