Loading the Amira Audio Citește articolul...
  • Demarată acum aproape 10 ani, exploatația de lavandă a familiei Milițoiu din Prahova a devenit deja celebră. De mai bine de 6 ani business-ul include și o componentă de entertainment, care cântărește tot mai mult în cifra de afaceri.

„Grădina de lavandă” este o afacere ce aparține și soților Cristina și Eugen Milițoiu și care a  demarat în 2015, când cei doi au cumpărat două hectare, în satul Tipărești, județul Prahova.

”În 2015 am plantat primele plante de lavandă, ideea părinților mei fiind aceea de a avea un venit pasiv, ținând cont că plantele sunt foarte mici la început și nu produc multă  lavandă, așa încât nu se poate vorbi de profit în primii ani”, a povestit pentru termene.ro fiica soților Milițoiu, Sabina.

Producție și distilare

De la înființare și până acum, cei doi soți și-au păstrat și joburile de bază, Cristina Milițoiu lucrând în domeniul HR, dar pe zona tehnică, iar Eugen Milițoiu fiind manager de logistică. Au investit însă permanent și în activitatea conexă.

Astfel, odată ce plantele sau maturizat, au cumpărat o mașină de distilare pentru a produce uleiul de lavandă pe care îl folosesc acum la realizarea săpunurilor, gelurilor și a celorlalte produse pe care le vând. În plus, pe măsură ce au deprins tainele procedurii, au început să transfere know how și către alți producători.

Produsele le-au vândut la început fie direct, fie prin târguri, însă aici au fost multe de învățat. ”Din prezența la târguri se poate câștiga foarte bine, cu condiția să alegi bine unde participi. De exemplu, din ceea ce am testat până acum, vânzările merg bine în târgurile cu produse naturiste, hanmade etc.”, povește Sabina Milițoiu.

”În decursul unui an, noi participăm la două târguri, respectiv Karpathia Horse Show, care este organizat la Florești, și la târgul organizat de Fundația Calea Victoriei”, a mai spus ea.

Cum era loc de mai bine pe partea de vânzare, în 2018, soții Milițoiu au creat site-ul gradinadelavanda.ro, unde în prezent se găsește toată gama de produse ”Grădina de lavandă”.

Evenimente în grădina de lavandă – seri de jazz, salsa dar și muzică lăutărească

Ideea care a oferit însă business-ului o cu totul altă anvergură a fost extinerea către zona de evenimente. Astfel, tot în 2018, familia Milițoiu a început să deschidă exploatația către public, în perioada de 3-4 săptămâni cât lavanda este înflorită. În timp, lavanda s-a dovedit un liant pentru evenimente la care se strâng mai de fiecare dată peste 200 de oameni veniți din toate zonele țării.

Sabina Milițoiu descrie cum decurge această perioadă.

”În luna în care primim vizitatori invităm artiști care ne-au plăcut nouă și pe care i-am văzut la diverse manifestări. Așa s-au născut serile de jazz, de muzică pop, rock, salsa. Serile muzicale au loc în weekend, în fiecare săptămână fiind organizat un concert, la care avem de regulă peste 200 de vizitatori”.

Potrivit acesteia, în 2024 ” în primul weekend va fi organizată o piesă de teatru senzorială, în cel de-al doilea o seară lăutrească iar cel de-a treilea weekend va fi dedicat muzicii cubaneze”.

50 de litri de ulei de lavandă

În timp, toate aceste canale de vânzare construite în jurul lavandei au generat un business de peste 170.000 de lei și un profit de aproape aproape 100.000 de lei. Potrivit Sabinei Milițoiu, în prezent, cea mai mare parte a veniturilor totale este generată de evenimente. Pe locul doi se află vânzările din târguri și cele prin intermediul platformei online gradinadelavanda.ro.

La zece ani de la înființare, exploatația de 4 hectare a familiei Milițoiu produce an de an 50 de litri de ulei de lavandă ce sunt comercializați ca atare sau folosiți la crearea celorlalte produse.

Lavanda ca idee de afaceri

Sabina Milițoiu a oferit câteva sfaturi celor care doresc să cultive lavandă.

Atenție la alegerea plantei
Plantele trebuie cumpărate din surse sigure, certificate, deoarece pe piața locală se găsesc multe soiuri care nu au nimic de-a face cu lavanda în sine.

Ce presupune și cum se îngrijește o plantație de lavandă?
Lavanda este o plată destul de rezistentă, nu este neapărat meteo sensibilă, dar are nevoie de foarte mult soare și căldură pentru a înflori. ”Iarna nu acoperim plantele. Acestea au nevoie de apă, dar nu din abundență, așa încât nu am cumpărat un sistem de irigare. Ca orice plantă, și lavanda are nevoie să fie săpată și plivită”, explică Sabina Milițoiu.

Care este durata de viață a plantei?
Durata de viață a soiurilor cultivate de soții Milițoiu este de circa 10 ani, iar cum plantația a fost înființată în 2015 plantele ar trebui înlocuite. ”Am făcut însă un experiment cu câteva dintre ele, le-am adus în grădină și am observant că după ce le-am tuns foarte scurt  s-au regenrat și sunt acum foarte viguroase, așa că ne gândim că am putea păstra lavada ceva mai mult timp”, spune aceasta.   

Ce echipă presupune un astfel de business?
Pe lângă membrii familiei, alți patru localnici ajută la îngrijirea exploatației și a zonei pentru evenimente. ”Este vorba de trei doamne care au devenit parte din familie și care an de an ne ajută la plivit, cules și, în general, să avem grijă de plantație. Totodată, echipa include un domn care este practic mâna dreaptă a tatei și care ne ajută la întreținerea locației”, spune Sabina Milițoiu.

Ce producție se poate obține
De pe o plantație matură cum e cea a soților Milițoiu (4ha) se pot obține circa 50 de litri de ulei de lavandă.

În 2022, firma Mev Logistics SRL prin care soții Milițoiu administrează plantația de lavandă a înregistrat venituri nete de 172.250 de lei și un profit net de 94.600 de lei, în creștere cu circa 18% față de anul anterior.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe