Afacerile din Ținutul Zimbrului. Vânători-Neamț, sat nominalizat să intre în lista Best Tourism Villages în 2024
În Articol
- Platforma Termene.ro își propune să analizeze afacerile din cele șase așezări rurale propuse de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) să intre pe lista „Celor mai bune sate turistice” a Organizației Mondiale a Turismului. Unul dintre aceste sate este Vânători-Neamț din comuna nemțeană cu același nume.
Punctul de atracție al satului Vânători-Neamț este rezervația cu zimbri din comună, deținută de regia de stat Romsilva. Asociația Ținutul Zimbrilor se ocupă de amenajarea parcului natural.
Cu toate acestea, afacerile din domeniul turistic sunt întrecute de cele din domeniul industriei materialelor plastice și cele de prelucrare a lemnului. 205 de firme au adresa în sat.
Ținutul Zimbrului
Romsilva a raportat o cifră de afaceri de peste 2 milioane de lei în ultimii ani, sumă provenită în special din veniturile aduse de parcul de zimbri, dar și din valorificarea lemnului. Cu două milioane de lei pe an, regia locală Romsilva s-ar afla printre primele 20 de firme ca și cifră de afaceri.
În comună se află și Rezervația de Zimbri – Neamț, arie protejată de tip faunistic unde sunt ocrotiți zimbrii. Un efectiv de 17 exemplare de zimbri se află într-un țarc de aclimatizare al zimbrilor de 180 de hectare, localizat în comună.
Nominalizarea la „Best Tourism Villages”
Reamintim că satele românești Jurilovca (județul Tulcea), Vânători Neamț (județul Neamț), Breb (județul Maramureș), Polovragi (județul Gorj), Eibenthal (județul Mehedinți) și Gura Siriului (județul Buzău) sunt pe lista Organizației Mondiale a Turismului (UN Tourism) din care se va alege „Cel mai bun sat turistic” (Best Tourism Villages) la ediția din acest an. Aceasta vine după ce aceste localități rurale au fost înscrise în această întrecere internațională de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), așa cum au anunțat reprezentanții ministerului.
Organizația Mondială a Turismului (UN Tourism) este agenția Națiunilor Unite responsabilă de promovarea turismului responsabil, durabil și accesibil universal. Concursul început în 2021 a avut anul trecut peste 50 de sate care au intrat pe lista „Best Tourism Villages”. Pentru acest an, satele câștigătoare vor fi anunțate în trimestrul al III-lea.
Povestea satului Vânători-Neamț
În Vânători-Neamț se ajunge pe șoseaua județeană DJ155C, care se ramifică din acest drum lângă satul Nemțișor și deservește exclusiv comuna, ducând la Mănăstirea Neamț.
Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Vânători-Neamț se ridică la 7.270 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2011, când fuseseră înregistrați 7.595 de locuitori. În satul Vânători-Neamț, reședința comunei, sunt înregistrați 4.858 locuitori.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna purta numele de Vânători, făcea parte din plasa de Sus-Mijlocul a județului Neamț și era formată din satele Vânători, Nemțișor, Condreni, Debruța, Todirițeni, Lunca, precum și mănăstirile Neamț, Secu, Vovidenia, Prohov, Sihăstria și schitul Sihlea, cu o populație totală de 3.638 de locuitori.
În comună existau 11 mănăstiri, patru biserici de mir, 13 mori de apă și două școli.
În 1931, comuna a căpătat alcătuirea actuală, cu satele Lunca, Mănăstirea Neamț, Nemțișor și Vânătorii-Neamț. În 1950, comuna a trecut în administrarea raionului Târgu Neamț din regiunea Bacău. În 1968, ea a revenit la județul Neamț, reînființat.
Cele mai importante firme din Vânători-Neamț
- Amiprod Wood SRL se ocupă de „tăierea și rândeluirea lemnului” și a avut afaceri de 19 milioane de lei cu 17 angajați. Acționarul unic este Ioan Amihaesei.
- Rotherm SRL se ocupă de „fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții” și a avut afaceri de 18,1 milioane de lei cu 30 angajați. Acționarul unic este Ștefan Bogdan.
- Divinic Prod SRL se ocupă de „fabricarea altor produse din cauciuc” și a avut afaceri de 10,38 milioane de lei cu 42 angajați. Acționarul majoritar este .
- Agrodenigeor SRL are „activități în ferme mixte (cultura vegetală combinată cu creșterea animalelor)” și a avut afaceri de 8,1 milioane de lei cu 9 angajați. Acționarul unic este Elena-Irina Alui Ion.
- Birliba Marnec SNC se ocupă de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun” și a avut afaceri de 4,24 milioane de lei cu 12 angajați. Acționarii firmei sunt Maria-Codruta Barliba și .
- A&C Company SRL se ocupă de administrarea de „restaurante” și a avut afaceri de 4,05 milioane de lei cu 19 angajați. Acționarul unic este Grigore Ursu.
- Paul Com SRL se ocupă de „comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare” și a avut afaceri de 4,01 milioane de lei cu 5 angajați. Acționarii firmei sunt Plesca-Mihai Carja și .
- Ako Fili Industry SRL se ocupă de „fabricarea articolelor din fire metalice, fabricarea de lanțuri și arcuri” și a avut afaceri de 2,79 milioane de lei cu 30 angajați. Acționarul unic este Mihai-Cosmin Cojocaru.
- Promin Prod SRL se ocupă de „fabricarea altor produse din cauciuc” și a avut afaceri de 2,29 milioane de lei cu 3 angajați. Acționarii sunt Gabriela Lateș și .
- Mariuca Impex SRL se ocupă de „demontarea (dezasamblarea) mașinilor și echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor” și a avut afaceri de 2,25 milioane de lei cu 30 angajați. Acționarul unic este Ovidiu-Catalin Toma.
- Bansimex Prod SRL face „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun” și a avut afaceri de 2,1 milioane de lei cu 7 angajați. Acționarul unic este Nastaca Florean.
- Administrația Parcului Natural Vânători Neamț RA este deținută de RNP Romsilva și se ocupă de „silvicultură și alte activități forestiere” și a avut o cifră de afaceri de 2,04 milioane de lei cu 14 angajați.
- Class Meister SRL se ocupă de „fabricarea altor elemente de dulgherie și tâmplărie pentru construcții” și a avut afaceri de 1,9 milioane de lei cu 11 angajați. Acționarul unic este Cătălin-Vasile Dumitru.
- Polymet & Glass Design SRL** se ocupă de „fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții” și a avut afaceri de 1,8 milioane de lei cu 9 angajați. Acționarul unic este Liliana-Roxana Lupașcu.
- Casa Vânătorului SRL se ocupă de „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun” și a avut afaceri de 1,72 milioane de lei cu 8 angajați. Acționarii sunt Ioan Humulescu.
- Softwood Trade SRL se ocupă de „tăierea și rândeluirea lemnului” și a avut afaceri de 1,6 milioane de lei cu 3 angajați. Acționarul majoritar este Neculai Amihaesei.
- Marconf SRL se ocupă de „fabricarea de articole confecționate din textile (cu excepția îmbrăcămintei și lenjeriei de corp)” și a avut afaceri de 1,42 milioane de lei cu 8 angajați. Acționarii sunt Dumitru-Cezar Boureanu.
- Eurocompany Tour SRL oferă „alte servicii de cazare” și a avut afaceri de 1,35 milioane de lei cu 6 angajați. Acționarul unic este Vasile Dolhescu.
- Leonec Trust SRL se ocupă de „comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare” și a avut afaceri de 1,25 milioane de lei cu un angajat. Acționarul unic este Neculai-Leonard Otea.
- Vema SRL se ocupă de „fabricarea utilajelor pentru extracție și construcții” și a avut afaceri de 1,2 milioane de lei. Acționarul majoritar este Vasile Dolhescu.
Codurile CAEN din Vânători-Neamț
Cele mai des întâlnite activități la firmele din Vânători-Neamț sunt:
- 20 de firme se ocupă de „fabricarea altor produse din cauciuc” (cod CAEN 2219)
- 18 firme fac „comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun” (cod CAEN 4711)
- 10 firme se ocupă de „fabricarea altor produse din cauciuc” (cod CAEN 2513)
- 9 firme se ocupă de „tăierea și rindeluirea lemnului” (cod CAEN 1610)
- 9 firme se ocupă de „întreținerea și repararea autovehiculelor” (cod CAEN 4520)
- 7 firme fac „intermedieri în comerțul cu produse diverse” (cod CAEN 4619)
- 7 firme fac „transporturi rutiere de mărfuri” (cod CAEN 4941)
- 6 firme fac „comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcții și echipamentelor sanitare” (cod CAEN 4673)
- 5 firme se ocupă de „lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale” (cod CAEN 4120)
- 5 firme administrează afaceri de „restaurante” (cod CAEN 5610).
Anul înființării societăților din Vânători-Neamț
Din cele 205 firme înregistrate în Vânători-Neamț, cele mai multe sunt societăți înregistrate acum 22 și 21 de ani. Apetitul antreprenorilor de a deschide afaceri în această localitate a crescut însă în ultimii ani, după 2021.
- 17 firme – anul 1992
- 17 firme – anul 1993
- 13 firme – anul 2020
- 12 firme – anul 2021
- 12 firme – anul 2022
- 11 firme – anul 2008
- 9 firme – anul 2018
- 9 firme – anul 2023
- 8 firme – anul 2016
- 7 firme – anul 1994