Salariații pot primi o zi liberă plătită dacă participă la cursurile de prim ajutor, angajatorii urmând să beneficieze și ei, în compensare, de facilități fiscale. Măsurile sunt incluse într-un proiect legislativ înregistrat ieri la Senat.

Inițiativa poartă denumirea de Lege privind efectuarea unor cursuri de prim ajutor de către salariați, precum și drepturile și obligațiile angajatorilor și, respectiv, ale statului în raport cu aceștia.

Ce prevede noua lege

Conform propunerii, persoanele încadrate cu contract individual de muncă sau aflate într-un raport juridic de muncă pot urma cursuri de prim ajutor la instituțiile, asociațiile, organizațiile neguvernamentale sau persoanele juridice autorizate și/ sau competente, potrivit legii, să organizeze și desfășoare aceste cursuri.

„Angajatorii au obligația de a acorda o zi liberă plătită salariaților, în vederea participării acestora la cursurile de prim ajutor. Ziua liberă se acordă la cererea salariatului, depusă la angajatorul său, însoțită de dovada înscrierii la curs”, se arată în propunerea legislativă.

Prevederile se aplică tuturor angajaților din mediul public și privat, inclusiv asociațiilor și fundațiilor.

Avantajele fiscale ale companiilor

„Contribuabilii care datorează impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau impozit pe profitul asociațiilor și fundațiilor şi care au avut angajați care au efectuat un curs de prim ajutor în luna fiscală precedentă scad o sumă egală cu salariul lunar brut al angajatului care a efectuat un curs de prim ajutor împărțit la numărul de zile lucrătoare din luna în care a fost efectuat cursul de prim ajutor, din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor sau impozitul pe profitul asociațiilor și fundațiilor datorat pentru perioada în care a fost efectuat cursul de prim ajutor”, se arată în proiectul de lege.

Sumele care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, din impozitul pe veniturile  microîntreprinderilor sau din impozitul pe profitul asociațiilor și fundațiilor se reportează în următorul an, la termenul de declarare şi plată. 

Recuperarea lor se va face în ordinea înregistrării acestora, în aceleași condiții, la fiecare termen de plată a impozitului pe profit, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau a impozitului pe profitul asociațiilor și fundațiilor. Cheltuielile scăzute astfel din impozitul datorat nu sunt deductibile.

Procedurile urmează a fi stabilite prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Finanțelor.

Codași europeni la prim – ajutor

Conform Legii privind reforma în domeniul sănătății, primul ajutor este de două tipuri:

  • primul ajutor de bază – efectuarea unor acțiuni salvatoare de viață unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către persoane fără pregătire medicală, fără utilizarea unor echipamente specifice acestui scop. Primul ajutor de bază se acordă de orice persoană instruită în acest sens sau de persoane fără instruire, la indicațiile personalului din dispeceratele de urgență;
  • primul ajutor calificat – efectuarea unor acțiuni salvatoare de viață unor persoane care au suferit o accidentare sau îmbolnăvire acută, de către personal paramedical care a urmat cursuri speciale de formare și care are în dotare echipamentele specifice acestui scop, inclusiv defibrilatoare semiautomate, funcționând sub formă de echipe de prim ajutor într-un cadru instituționalizat.

Noua propunere legislativă are drept scop încurajarea urmării unor cursuri de prim ajutor pentru ca, în situația producerii unor accidente, să poată acorda primul ajutor de bază. 

Spre exemplu, „stopul cardio-respirator este o situație foarte periculoasă deoarece din momentul în care nu mai există puls, nu mai există posibilitatea ca sângele cu oxigen să fie transportat spre creier și de aici să fie preluat cel cu dioxid de carbon. Fără această asigurare de oxigen şi eliminare a dioxidului de carbon, creierul începe să sufere modificări ireversibile după doar 3 minute de absență a acestui schimb de gaze. După primele 3 minute, creierul începe sa aibă celulele lezate iremediabil, fapt pentru care situația este una destul de necesară în a se lua măsuri”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

România este, potrivit informațiilor din spațiul public, în coada clasamentului statelor membre UE când vine vorba de persoane care știu să acorde primul ajutor.

„Necesitatea intervenției legislative este dată de numărul foarte mic de persoane pregătite să acorde primul ajutor în România, raportat la numărul de accidente în care pierderile de vieți omenești ar fi putut fi evitate”, se arată în aceeași expunere de motive a propunerii legislative. 

În prezent există campanii de informare derulate atât prin intermediul unor programe finanțate de stat, cum ar fi Caravana „Fii Pregătit”, cât şi prin intermediul societății civile, cum ar fi cursurile oferite de Crucea Roșie, dar numărul celor care participă la ele este insignifiant, raportat la numărul total al populației.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe