Business News

Esența zilei, 3 aprilie. Gigantul Yokohama vrea fabrică în România. Creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc

3 aprilie 2025, de , in

Monitorizarea începe dimineața, de la 8.00, și va continua  din 4 în 4 ore până ora 22.00.

Gigantul Yokohama vrea fabrică în România

Gigantul japonez Yokohama, o corporație japoneză cu istorie de peste 107 ani, a confirmat informația transmisă anterior de Profit.ro conform căreia vrea să cumpere fabrica de anvelope-gigant pentru industria minieră, precum și pentru utilaje terasiere și de transport agabaritice, de la Drobeta Turnu Severin. Grupul a confirmat că ia în considerare achiziția companiei românești Euro Tyres Manufacturing, anunță Profit.ro.

IRCC rămâne pe loc din vară, creditele cu dobânda în funcție de ROBOR se scumpesc

Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor va rămâne la nivelul curent, la actualizarea din iulie. În schimb, media dobânzilor ROBOR la 3 și 6 luni a urcat pentru al treilea trimestru la rând. IRCC a scăzut de la 5,66% la 5,55% la actualizarea de la 1 aprilie. La același nivel de 5,55% va rămâne și de la 1 iulie, arată calculele Profit.ro. Urmărește-ne și pe Google News Valoarea IRCC aplicată în intervalul aprilie – iunie este cea rezultată din media tranzacțiilor interbancare zilnice derulate de bănci în octombrie – decembrie 2024. Valoarea aplicabilă în iulie – septembrie anul curent se bazează pe datele din piață din ianuarie – martie.

Aurul a atins miercuri un nou nivel record

Aurul şi-a depăşit miercuri recordul, peste 3.150 de dolari uncia, după anunţul lui Donald Trump care a impus tarife foarte mari în special împotriva Asiei şi a Uniunii Europene, scrie AFP, conform News.ro.

Tarifele comerciale stabilite de Trump

Atunci când vine vorba de comerț, uneori „prietenul (este) mai rău decât dușmanul”, este mesajul președintelui american Donald Trump, arătând că peste 80% din mașinile fabricate în Coreea de Sud sunt vândute în Coreea de Sud, iar peste 90% din mașinile vândute în Japonia sunt fabricate în Japonia, în timp ce mașinile fabricate în SUA reprezintă doar o mică parte în vânzările din aceste țări, conform Profit.ro.

Potrivit unui oficial al Casei Albe citat de Reuters, rata tarifară de bază va intra în vigoare sâmbătă la ora 12:01 a.m., în timp ce tarifele reciproce vor intra în vigoare pe 9 aprilie la ora 12:01 a.m.

Reuters menționează tarifele impuse câtorva altor țări sau zone: Uniunea Europeană – 20%, China – 34% Japonia – 24% Coreea de Sud – 25% Elveția – 31% Marea Britanie – 10% Taiwan – 32% Malaezia – 24% India – 26% Brazilia – 10%, Indonezia – 32% Vietnam – 46% Singapore – 10%

Doar 6 din 100 de șoferi mai cumpără RCA de la firmele de asigurare

Brokerii au intermediat, anul trecut, prime totale echivalente cu aproape 69% din vânzările la nivelul întregii piețe locale și cu peste 81% din piața asigurărilor generale. În top 10 brokeri, doar 3 societăți și-au crescut cota de piață anul trecut, iar singura care a experimentat o adevărată explozie este Safety Broker, care s-a detașat clar pe primul loc și care a generat o parte notabilă din avansul de 10% al intermedierii, conform analizei Economica.net.

În ceea ce privește RCA, asigurare care generează aproape jumătate din Primele Brute Subscrise(PBS) în România, se poate spune că piața devine  una exclusiv pentru brokeri. Conform calculelor noastre bazate pe datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), sub 500.000 de polițe din 7,8 milioane și puțin peste 600 de milioane de lei din 9,94 de miliarde de lei au venit din vânzarea directă de către firmele de asigurare. Altfel spus, doar 6 din 100 de șoferi mai cumpără RCA de la firmele de asigurare, restul apelând la brokeri. Menționăm că această evoluție vine în ciuda faptului că, prin plafonarea prețurilor RCA încă din aprilie 2023, s-a limitat la 8% (circa 7,4% efectiv) și comisionul încasat de brokeri.

Prognozele economice pentru statele din Europa de Est

Specialiștii capital Economics și-au revizuit în creștere prognozele de creștere a PIB-ului pentru majoritatea statelor din regiunea Europei Centrale și de Est pentru acest an, considerând că economiile vor accelera în 2026, în ciuda obstacolelor generate de tarifele impuse de SUA, anunță Curs de Guvernare. România face notă discordantă, cu un avans modest al activității economice, atât în acest an cât și în 2025 (prognoza PIB este mai slabă decât cele ale Ucrainei și Rusiei), o consecință a încetinirii cererii, precum și a măsurilor de consolidare fiscală așteptate. Încheierea războiului din Ucraina ar fi benefică pentru regiune, în special pentru Ucraina însăși, iar Rusia ar putea avea de câștigat prin reducerea dezechilibrelor și, posibil, prin relaxarea sancțiunilor impuse de Occident.

Începe să iei decizii bazate pe date
Alege una dintre soluțiile Termene.ro