Dobânzile la titlurile de stat Fidelis scad în aprilie față de recordul din februarie. Cât poți câștiga într-un an cu bonusul pentru donarea de sânge
- Dobânzile FIDELIS din aprilie 2025 scad față de cele din februarie, dar rămân atractive. Subscrierile sunt deschise între 4–11 aprilie, prin băncile partenere și titlurile sunt listate la BVB.
Începând de vineri, 4 aprilie, și până vineri, 11 aprilie, persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta de peste 18 ani, pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și euro, prin intermediul băncilor partenere: BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale, Alpha Bank și TradeVille în parteneriat cu Libra Bank. Titlurile sunt listate la Bursa de Valori București.
Dobânzile oferite în ediția FIDELIS din aprilie 2025 sunt ușor mai mici față de cele din februarie. Pentru titlurile în lei, în februarie dobânzile erau de 6,95% (1 an), 7,65% (3 ani) și 7,95% (5 ani), în timp ce în aprilie acestea scad la 6,60%, 7,30% și respectiv 7,60%.
Pentru titlurile în euro, februarie oferea 4% pe 2 ani și 6,25% pe 7 ani, iar în aprilie acestea sunt de 3,60% și 6%.
Tranșa dedicată donatorilor de sânge are și ea o dobândă mai mică: 7,60% în aprilie față de 7,95% în februarie.
Scăderile reflectă tendințele de reducere a dobânzilor pe piața monetară și o posibilă detensionare a inflației. Chiar și așa, randamentele rămân atractive, mai ales pentru investitorii care caută plasamente sigure și neimpozabile.
Dobândă de 7,60% pentru donatorii de sânge și alte beneficii
Ministerul Finanțelor continuă să susțină această inițiativă, oferind o tranșă specială dedicată donatorilor de sânge pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadență la 1 an și o dobândă de 7,60%.
Totodată, pragul minim de subscriere pentru această tranșă scade de la 5.000 de lei la doar 500 de lei. Pentru a beneficia de condițiile avantajoase, investitorii trebuie să facă dovada donării de sânge începând cu 1 octombrie 2024.
Începând cu ediția din aprilie, donatorii-investitori pot subscrie în tranșa specială până la un plafon maxim de 100.000 de lei, ca măsură suplimentară pentru stimularea donării.
Câștigurile:
- La un randament anual de 7,60%, o investiție de 10.000 de lei aduce un câștig de 760 de lei într-un an.
- Dacă suma investită este de 20.000 de lei, dobânda anuală ajunge la 1.520 de lei.
- În cazul unei investiții de 30.000 de lei, câștigul urcă la 2.280 de lei pe an.
Toate aceste venituri sunt neimpozabile, iar dobânda se încasează integral la scadență, după 12 luni.
Detalii despre emisiunile disponibile în aprilie 2025
Pe lângă tranșa specială pentru donatori, ediția FIDELIS din aprilie include următoarele titluri de stat:
- în lei: scadențe la 1 an (dobândă 6,60%), 3 ani (dobândă 7,30%) și 5 ani (dobândă 7,60%);
- în euro: scadențe la 2 ani (dobândă 3,60%) și 7 ani (dobândă 6%).
Valoarea nominală este de 100 de lei pentru titlurile în lei și 100 de euro pentru cele în euro. Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.
Ediția FIDELIS III din aprilie 2025 marchează a treisprezecea tranșă a campaniei „România are sânge de rocker, acum și de investitor”, realizată împreună cu „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și Rock FM.
Campania continuă să încurajeze donarea de sânge, oferind dobânzi preferențiale celor care donează. Până în prezent, 26.618 donatori-investitori au subscris titluri de stat în valoare totală de aproape 2,9 miliarde de lei.
Banii pot fi retrași oricând, iar câștigurile sunt neimpozabile
Subscrierea titlurilor de stat FIDELIS nu implică plata vreunui comision către băncile intermediare. În plus, veniturile obținute – atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital – sunt neimpozabile. Investitorii pot vinde titlurile înainte de scadență, beneficiind de dobânda aferentă perioadei de deținere.
Cei interesați să economisească prin intermediul programului FIDELIS pot consulta Ghidul investitorului disponibil pe site-ul Ministerului Finanțelor. Termenii și condițiile financiare aferente emisiunii sunt publicate în secțiunea „Titluri de stat” și pe paginile instituțiilor partenere: