România nu poate face excepție – ca țară aflată în prima linie a frontului – astfel că e o bună ocazie pentru o evaluare a strategiei guvernului și a măsurilor concrete de acțiune pentru revigorarea industriei de apărare în contextul european. Curs de Guvernare publică o analiză în 7 puncte a perspectivei acestei industrii pentru următorul deceniu.
România și Rusia asigură grâul Egiptului
În ultimii cinci ani, România a asigurat peste 17% din grâul de panificație pe care Egiptul l-a importat prin Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean. Avem astfel a doua cea mai mare cotă de piață, după Rusia. Numai în cursul anului comercial 2024/25, care se va finaliza în iunie anul acesta, licitațiile GASC au dus la achiziționarea de pe piețele externe a 3,1 milioane de tone de grâu de morărit pentru a sprijini programul de subvenționare a pâinii din Egipt, potrivit unui document al Departamentului pentru Agricultură al SUA ( USDA) consultat de Economica, net.
„Fură” Bucureștiul PIB de la celelalte regiuni ale țării?
Profit.ro a analizat care este realitatea din spatele datelor economice fantastice ale regiunii Capitalei, dacă sunt reale sau sunt doar rodul modului de colectare a datelor. Bucureștiul este una dintre cele mai productive regiuni din Europa, cu un nivel al PIB/capita de peste două ori mai mari decât media. Este acest lucru adevărat? Mulți cred că e făcătură statistică, în care producția altor regiuni românești e mutată artificial în Capitală. Profit.ro a obținut lămuriri de la Eurostat și explică cum stă situația în realitate. În fiecare an când apar datele de la Eurostat care arată un nou avans al producției economice regionale, Bucureștiul mai urcă câteva trepte și apare cu cifre astronomice raportat la media europeană.
Registrul Comerțului: 387 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în ianuarie, în scădere cu 23,97%
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în ianuarie 2025 a fost de 387, în scădere cu 23,97% faţă de perioada similară din 2024, când au fost înregistrate 509 de insolvenţe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), transmite Agerpres, citat de Economedia.ro.
„Dacă nu era IT-ul, România intra direct în recesiune”
Fără industria de IT, care are o contribuție de 8% în PIB, România ar fi intrat în ultimii ani direct în recesiune, apreciază Edward Crețescu președinte al ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii).
”În prezent, industria de IT reprezintă aproximativ 8% din PIB-ul României. Suntem unul dintre motoarele cele mai importante ale economiei. Practic, am contribuit la creșterea economică a României din ultimii ani într-un mod spectaculos. Deci, dacă nu eram noi, România, din păcate, ar fi intrat direct în recesiune. Putem fi mândri de realizările noastre ca industrie. Ceea ce putem încerca să facem în viitor va fi să ducem industria noastră la următorul nivel. Poate vom ajunge la 12%, 40% din PIB-ul României. Ținem pumnii, vedem cum va evolua”, a declarat Edward Crețescu pe scena evenimentului Voxxed Days, organizat pe 26 și 27 martie la București. Execuţia bugetului general consolidat pe anul 2024, conform datelor de la Ministerul de Finanțe, s-a încheiat cu un deficit de 152,72 de miliarde de lei, respectiv 8,65% din PIB faţă de deficitul de 90,06 miliarde de lei, respectiv 5,61% din PIB, aferent anului 2023. Bugetul pentru anul 2024 a fost construit iniţial pe un deficit de 5% din PIB, conform Economica.net.
Un nou producător auto din China intră oficial în România din a doua jumătate a anului
Reprezentanții companiei auto chineze Chery au confirmat oficial că, începând cu a doua jumătate a anului, vor intra oficial în mai multe țări din Europa de Est, începând cu Polonia și continuând cu Ungaria, Cehia, Grecia și România, scrie publicația Gadget.ro, citată de Curs de Guvernare.
Lansarea pe toate aceste piețe se va face cu modelul Chery Tiggo 8, un SUV cu 7 locuri de dimensiuni generoase. Această mașină va fi disponibilă pentru început doar într-o versiune PHEV și pare a fi un concurent direct pentru nume precum Skoda Kodiaq sau Volkswagen Tayron. Din 2026 vor fi prezentate și modele mai mici, pe lista scurtă urmând a fi Chery Tiggo 7 și Chery Tiggo 4.