Programul IMM Invest a fost primit cu speranță de zeci de mii de antreprenori și de milioane de salariați, pentru că promitea un ajutor din partea statului în debutul unei crize cum niciunul dintre noi nu a mai trăit.

 

Ca de obicei în România, programul a pornit greu, au existat nenumărate neînțelegeri cu privire la modul de funcționare. Apoi a fost atacat de către cei interesați în rezultate mai rapide, dar și de pe poziții politicianiste. Acum, la 5 luni de la debut, a ajuns la o valoare totală a creditelor egală cu 1% din PIB și a primit noi retușuri menite să-l agilizeze.

 

Statistica firmelor care au aplicat pentru IMM Invest

 

Este pentru prima dată când băncile oferă umbrela pe timp de ploaie, observă Dan Octavian, președintele Asociației Firmelor Bihorene. Dar, realist vorbind, ”au oferit o umbrelă mică, având în spate o umbrelă mai mare”, cum spune  Bogdan Popovici, expert în finanțare și fonduri europene, referindu-se la faptul că statul garantează creditele din programul IMM Invest.

 

69.562 de companii au cerut certificate de stare de urgență, reprezentând 9,52% din totalul firmelor din România. O cifră apropiată, adică 68.475 de companii au aplicat pentru IMM Invest, conform statisticii din platforma Termene.ro. Dintre acestea, 15.667 de firme au primit credite.

 

În distribuția pe industrii, retailul și construcțiile sunt sectoarele din care provin cei mai mulți aplicanți la IMM Invest, iar domeniile codașe sunt industria și intermedierile financiare.

 

22% dintre cererile de finanțare depuse au fost aprobate, 35% au fost respinse definitiv și 37% sunt încă în analiză la bănci.

 

Statistica firme IMM Invest

Ritmul de depunere a aplicațiilor pentru finanțare a scăzut de la peste 7000/zi în perioada de vârf, adică după lansarea programului, la aproximativ 130/zi în această săptămână.

Evolutie numar aplicatii depuse in programul IMM Invest

 

20% dintre companiile cu cifra de afaceri peste 1 milion de euro care au aplicat pentru finanțare au primit aprobare, un procent apropiat de media de 22% înregistrată la nivelul programului. Companiile mici, cu cifră de afaceri sub 100.000 lei, nu au reușit să convingă creditorii decât în proporție de 2,13%. Companiile cu succesul cel mai mare sunt cele cu cifre de afaceri între 250 mii de euro și 1 milion de euro: 34%.

Ca număr de angajați, companiile preferate la finanțare sunt cele cu 10 până la 50 de salariați.

 

Programul IMM Invest te poate lăsa complet falit

 

Concluzia webinarului Termene este că Programul IMM Invest nu a fost suficient explicat și pregătit. Principalul risc pe care trebuie să-l înțeleagă aplicanții este că neplata creditului devine creanță către bugetul de stat. Acest risc nu este suficient detaliat. Pentru majoritatea firmelor, băncile cer ca fidejuisiunea să fie semnată de administratori și de soții/soțiile lor. Asta înseamnă că aceste credite sunt garantate cu averea companiilor și cu averile personale ale administratorilor și ale soților/soțiilor lor. Creditul neplătit la timp atrage executarea de către ANAF, a explicat dna. Melinda Morariu, managing partner la Infocredit și expert în finanțări europene. Cu alte cuvinte, administratorii companiilor care nu plătesc la timp creditul luat prin IMM Invest își pot pierde bunurile personale.

 

 

Dedesubturile criteriilor pentru aprobarea finanțării prin IMM Invest

 

Deschiderea unui cont și trimiterea aplicației este primul pas către obținerea finanțării și a garantării din partea statului. Ce trebuie să conștientizăm e că sistemul este proiectat astfel încât să acorde sprijin companiilor care au nevoie de el, dar care îl și merită, adică au un profil care le face eligibile în mod real pentru finanțare. IMM Invest nu și-a propus niciodată să resusciteze firme care nu au nicio șansă pe piață.

Al doilea pas, după obținerea acordului de principiu de finanțare, este întocmirea dosarului de credit. Banca aleasă de solicitant analizează dosarul solicitantului după normele interne de creditare. Singura diferență față de alte solicitări de credit este că băncile s-au organizat pentru a răspunde mai rapid solicitanților din programul IMM Invest.

Dar, pe lângă criteriile proprii de finanțare, banca analizează firma solicitantă și prin prisma criteriilor programului IMM Invest. Primul criteriu luat în calcul de bănci este capacitatea de rambursare. Existența unei garanții de stat nu înseamnă că există o relaxare a prudenței bancare. Băncile țin cont de istoricul pozitiv al companiilor până în decembrie 2019. Există înțelegere față de situația creată de criza coronavirus, dar băncile caută firme cu capacitatea de a-și reveni. Existența garanției de stat este doar o bilă albă în plus, nu este criteriu decisiv de acordare a finanțării.

 

Poți urmări aici întregul webinar Termene pe tema IMM Invest, încotro?

 

 

 

Dacă ai nevoie de finanțare pentru compania ta, iată patru soluții la care poți apela.

 

 

Dacă ți pe par utile informațiile de pe blogul Termene și vrei să afli când publicăm un nou articol, te poți abona la newsletterul nostru săptămânal.

 

Vreau să primesc newsletter-ul

 

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe