Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a emis în această săptămână avizul pentru înființarea primei Organizații de Management al Destinației de nivel regional. 

Beneficiarul este Organizația de Management al Destinației “Bucovina”, cu sediul în municipiul Suceava, str. Mitropoliei, nr. 4.

„Felicitări tuturor autorităților locale și partenerilor economici pentru acceptarea și înțelegerea rolului esențial pe care această reformă îl presupune cu privire la modul de promovare turistică a destinațiilor!”, a transmis Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul unui comunicat de presă.

Conform acestuia, obiectivul principal al OMD „Bucovina” este acela de a dezvolta și promova turismul în regiunea Bucovina în vederea creării unui cadru de dezvoltare integrată a diferitelor forme de turism și a serviciilor turistice din regiune, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

Ce este OMD „Bucovina”

Organizația de Management al Destinației  Bucovina are următorii membri fondatori: 

  • județul Suceava, prin Consiliul Județean Suceava,
  • Organizația de Management al Destinației Locale „Suceava – Orașul Cetății de Scaun”, 
  • Organizația de Management al Destinației Locale „Țara Dornelor”, 
  • Camera de Comerț și Industrie Suceava, 
  • Regia Autonomă “Aeroportul Ștefan cel Mare Suceava”, 
  • Municipiul Câmpulung Moldovenesc prin Consiliul Local al Municipiului Câmpulung Moldovenesc, 
  • Municipiul Fălticeni prin Consiliul Local al Municipiului Fălticeni, 
  • Orașul Gura Humorului prin Consiliul Local al Orașului Gura Humorului, 
  • Orașul Siret prin Consiliul Local al Orașului Siret, 
  • Comuna Coșna prin Consiliul Local al Comunei Coșna, 
  • Comuna Fundu Moldovei prin Consiliul Local al Comunei Fundu Moldovei, 
  • Comuna Pojorâta prin Consiliul Local al Comunei Pojorâta, 
  • Comuna Sadova prin Consiliul Local al Comunei Sadova, 
  • Asociația „Produs în Bucovina”.

Ce este un OMD

Anul trecut, Guvernul adopta o Ordonanță de Urgență referitoare la Organizațiile de Management al Destinației (O.M.D.). Conform documentului, acestea reprezintă o nouă formă de gestionare a destinațiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicații directe în creșterea circulației turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel național. 

„Un OMD se va înființa luând în considerare unitățile geografice (județe, localități) cu obiectivul de a promova turismul local sau regional. Legislația va include o descriere clară a mecanismului de finanțare pentru sprijinirea dezvoltării rețelei de OMD-uri regionale şi locale (organizații de management al destinației) şi un model solid de guvernanță”, se arată în Nota de fundamentare.

Cele 8 OMD regionale propuse sunt Banat – Crişana, Bucovina, Dobrogea, Maramureș, Muntenia, Moldova, Oltenia și Transilvania.

Cum se formează un OMD al destinației regionale

Criteriile minime pentru înființarea organizației de management al destinației regionale pentru a reprezenta destinația sunt: 

  • să existe minimum 10.000 de locuri de cazare în structuri de primire turistice clasificate în cadrul destinației;
  • structura organizatorică a organizației de management al destinației să cuprindă cel puțin un post de manager de destinație turistică;
  • existența unui proiect de strategie de dezvoltare şi marketing turistic şi a unui plan de acțiune, ce vor fi supuse aprobării forurilor de conducere ale organizației de management al destinației, sau elaborarea şi adoptarea unor astfel de documente strategice în maximum 1 an de la avizarea organizației de management al destinației de către autoritatea publică centrală responsabilă în domeniul turismului; 
  • un buget minim de 250.000 euro, echivalentul în lei, la cursul BNR din data depunerii cererii pentru obținerea avizului.

Câte OMD-uri sunt deja în țară

Până la avizarea primului OMD regional, în această săptămână, existau deja mai multe de nivel local sau județean.

Pe 6 decembrie 2022 avea loc avizarea primului OMD local – OMD -Suceava – Orașul Cetății de Scaun Suceava, în prezent numărul lor crescând la nouă, dintre care trei în Suceava, trei în Brașov, câte unul în Neamț, Constanța și Arad.

Pe 16 februarie 2023 era avizat primul (și deocamdată singurul) OMD județean: cel din Maramureș.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe