Persoanele juridice cu datorii mari la stat sunt prezente pe o nouă „listă neagră”, actualizată cu datele aferente primului trimestru din acest an. În paralele, există și o listă „albă”, ce-i include pe bun-platnici.

Pentru a figura în rândul marilor debitori, trebuie depășite următoarele plafoane:

  • a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
  • b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
  • c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice;

Alte informații generale referitoare la contribuabili sunt publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice la adresa www.mfinante.ro/pjuridice.html?pagina=domenii iar lista neagră poate fi accesată la adresa Obligații fiscale restante (anaf.ro).

Ștergerea din Lista neagră

Există o singură variantă care poate fi luată în calcul, și anume plata debitelor.

ANAF susține că va efectua modificări „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligațiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care și-a achitat aceste obligații, în sensul eliminării din liste”.

Condițiile pentru a figura în Lista albă

Lista albă, ce include contribuabilii fără datorii la stat, a început să fie publicată de anul trecut a și a inclus aproape 600.000 de companii.

Condițiile ce trebuie îndeplinite cumulativ pentru a fi în listă:

  • sunt depuse pe perioada de prescripție a dreptului de a stabili obligații fiscale, toate declarațiile fiscale potrivit vectorului fiscal până la întocmirea listei.

Această condiție se consideră îndeplinită și în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declarații fiscale, obligațiile fiscale au fost stabilite prin decizie, de către organul fiscal;

  • au achitat la scadență/termenul de plată prevăzut de lege obligațiile principale și accesoriile în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;
    nu înregistrează obligații bugetare restante la data întocmirii listei.

Companiile curate pot fi verificate la adresa https://www.anaf.ro/restante/listaalba.xhtml.

Exemple de mari datornici la stat

Printre cei mai mari datornici la stat se numără chiar companiile de stat. De exemplu:
Compania Națională de Transporturi Aeriene Române TAROM S.A. are obligații restante la bugetul de stat de 34,8 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat de 47,3 milioane de lei, la bugetul asigurărilor pentru șomaj de 300.000 de lei iar la la bugetul asigurărilor de sănătate de 14,1 milioane lei.

Mult mai gravă este situația la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă „CFR – MARFĂ” SA. Aceasta are obligații restante la bugetul de stat de 1,664 miliarde lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat de 324 milioane de lei, la bugetul asigurărilor pentru șomaj de 12.000 de lei iar la la bugetul asigurărilor de sănătate de 115 milioane lei.

Complexul Energetic Hunedoara S.A. are obligații restante la bugetul de stat de 759 milioane lei, la bugetul asigurărilor sociale de stat de 738 milioane de lei, la bugetul asigurărilor pentru șomaj de 13,3 milioane de lei iar la bugetul asigurărilor de sănătate de 196 milioane lei.

Despre Termene.ro

Termene.ro este o companie înființată în anul 2014 din dorința de a permite companiilor identificarea oportunităților de afaceri și evaluarea corectă a riscurilor pentru afaceri mai prospere, oferind o platformă intuitivă și foarte ușor de utilizat. Peste 70.000 de companii folosesc platforma completă care oferă informații actualizate în timp real despre datele financiare și juridice ale firmelor din România.

Distribuie mai departe