Începutul verii ar putea fi unul extrem de fierbinte pentru finanțiștii din România, care iau în calcul inclusiv varianta grevei generale, dacă nu le sunt respectate doleanțele. La mai bine de o săptămână de când au început protestele, nu se vede nici intenție de dialog dinspre guvernanți.   

Pe 4 mai, Sindicatul Naţional Finanţe Publice – SindFISC demara prima acțiune de pichetare, la Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili. Conform calendarului anunțat, până pe 18 mai vor continua pichetarea zilnică a sediilor mai multor instituții fiscale de stat. Deocamdată, nu se întrevede vreo soluție, așa că protestatarii iau în calcul cel mai negru scenariu: oprirea lucrului.

„Protestatarii sunt tot mai motivați, se poate ajunge la grevă”

Am discutat cu Nicolae-Liviu Toader, președintele SindFISC, despre atmosfera din rândul protestatarilor, ce s-a obținut până în prezent și care ar fi perspectivele. 

Reporter: Aveți deja mai bine de o săptămână de proteste, există vreo reacție din partea autorității publice?

Nicolae-Liviu Toader: Deocamdată, nu, nu am fost contactați de către angajatori, ANAF, Ministerul Finanțelor, cu privire la o discuție sau o întâlnire. Poate iau în calcul să ne contacteze după ce terminăm acest prim calup de pichetări dat fiind și faptul că eu sunt prezent fizic la toate acseste acțiuni care au loc prin țară. Poate ar fi una dintre explicații.

Reporter: Ce se întâmplă după data de 18 mai, când e programat ultimul protest la Ministerul Finanțelor și la Agenția Națională de Administrare Fiscală?

Nicolae-Liviu Toader: Vom evalua exact situația și, în funcție de ceea ce or hotărî membrii de sindicat, vom proceda, în consecință, ca atare. Pichetarea unor sedii e doar un prim pas, vom găsi următoarea modalitate de protest după data de 18 dacă nu vom vedea nimic din partea autorităților.

Reporter: Și care ar fi următoarea modalitate de protest?

Nicolae-Liviu Toader: Păi, sunt multiple și nu excludem niciuna dintre ele. Poate fi marș, miting, grevă de avertisment, poate fi grevă generală. Cel mai important lucru este ca ele să fie însoțite de voința membrilor. Ceea ce mebrii de sindicat vor hotărî, se va întâmpla după data de 18 mai.

Reporter: Vi se pare că voința membrilor e modificată, după o săptămână de proteste, ar avea motive să cedeze?

Nicolae-Liviu Toader: Îi văd, din contră, mult mai motivați, indiferent de ce se va întâmpla după acțiunea din 18.

Reporter: Se poate ajunge inclusiv la grevă?

Nicolae-Liviu Toader:Se poate, este un instrument legal al organizațiilor sindicale.

Reporter: Teoretic vorbind, calendarul organizării protestelor când ar permite grevă?

Nicolae-Liviu Toader: Mai e o serie de pași până la grevă. Nu știm exact dar, până la greva generală, ca simplă estimare, înseamnă ceva mai mult de o lună.  

Principalele revendicări ale protestatarilor

Sindicaliștii au publicat o listă ce se referă la mai multe aspecte:

– Finanțarea defectuasă a activității profesionale, sănătății și securității la locul de muncă;

– Discrepanțele salariale existente în instituții (prag de până la 25% doar la salariul de bază, la care se adaugă și sporuri specifice, în condiții similare de muncă și pregătire/specializare);

– Condițiile de lucru inadecvate, pe alocuri sub standardele de decență;

– Impunerea de obiective instituționale unui personal subdimensionat (locații deservite de doar 4-5 persoane);

– Îngrijorări cu privire la neimplicarea angajatorilor/ordonatorului principal de credite în susținerea finanțiștilor pentru o poziționare corectă în noua lege a salarizării, lipsa dialogului social cu privire la acest subiect;

– Lipsa deciziei politice de a se demara elaborarea unui Statut al finanțistului, similar cu al altor categorii de funcționari care desfășoară activități specifice, precum activitatea desfășurată  de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor;

– Pregătirea profesională continuă este deficitară;

– Necorelarea fișelor de post cu realitățile activității desfășurate;

– Sisteme informatice și structuri IT , greoaie, uzate moral;

– Necorelări salariale în concordanță cu actualele restricții/incompatibilități și răspunderi suplimentare pentru diferite categorii de finanțiști (cu referire la proiectul de act normativ ce privește responsabilizarea suplimentară a inspectorilor fiscali și imputarea cheltuielilor de judecată acestora în solidar cu instituția).

Calendarul protestelor:

La începutul lunii mai, sindicaliștii au anunțat că vor picheta sediile sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din București și din țară, după următorul program:

1.Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili – joi 04.05.2023, orele 13,00

2.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Alexandria – vineri 05.05.2023, orele 14,00

3.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Ploiești – luni 08.05.2023, orele 14,00

4.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Sibiu – marți 09.05.2023, orele 17,00

5.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Deva – miercuri 10.05.2023, orele 17,00

6.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Timisoara – joi 11.05.2023 orele 13,00

7.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova -luni 15.05.2023 orele 13,00

8.Direcția Regională Antifraudă Fiscală Constanța, marți 16.05.2023, orele 17,00

9.Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Brașov, miercuri 17.05.2023, orele 13,00

10.Ministerul Finanțelor/Agenția Națională de Administrare Fiscală, joi 18.05.2023, orele 13,00.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe