Loading the Amira Audio Citește articolul...

O propunere legislativă ce vizează amortizare accelerată în cazul construcțiilor cu destinație de producție sau depozitare nu a primit susținerea Guvernului. Inițiativa, ce vizează o valoare maximă de 1 milion de lei, poate fi însă validată dacă va primi votul deputaților și va fi apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Conform inițiatorilor, propunerea legislativă are drept scop reducerea sarcinii fiscale a contribuabililor plătitori de impozit pe profit, având în vedere necesitatea menținerii, stimulării și dezvoltării capitalului românesc și a competitivității operatorilor economici pe fondul necesității continue de capital și a nevoii de completare a fluxului de numerar al acestora.

În opinia lor, implementarea măsurilor propuse va avea efecte vizibile imediat, prin generarea în cadrul operatorilor economici a unui flux de numerar suplimentar, care poate fi redirecționat către investiții suplimentare, sau în contextul creșterii dobânzilor bancare ale creditelor de investiții, poate fi direcționat către plata acestora.

În plus, aplicarea acestei măsuri, ar avea un impact direct și benefic asupra dezvoltării sectorului construcțiilor și al investițiilor în clădiri destinate depozitării și producției.

Ce s-ar întâmpla dacă propunerea legislativă nu e adoptată

În opinia inițiatorilor, nepromovarea prezentului act normativ ar avea consecințe negative, în sensul că:

  • ar conduce la menținerea sau chiar agravarea situației operatorilor subcapitalizați, instabili financiar, în pragul ieșirii din circuitul economic, precum și la posibile reduceri de locuri de muncă create de aceștia;
  • o lipsă bruscă de lichiditate poate genera chiar insolvabilitatea unor operatori economici, cu efecte grave asupra mediului de afaceri și, implicit, asupra veniturilor statului, dar și faptul că acest lucru, pe termen scurt și mediu, poate afecta grav situația economică a operatorilor economici și situația angajaților acestora, cu posibile consecințe chiar și pe termen lung.

Impactul legislativ

Impactul macroeconomic este diferențiat și benefic, susțin inițiatorii, fiind direcționat către operatorii economici care la acest moment sunt plătitori de impozit profit. Implementarea măsurilor propuse prin inițiativa legislativă duce la o echilibrare a fluxurilor de numerar ale beneficiarilor, în contextul unei inflației de 14,37%, așa cum a fost în anul 2022.

Posibilitatea contribuabililor de a opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru o valoare maximă de 1.000.000 lei din valoarea unei construcții reprezintă o pârghie importantă în menținerea dezvoltării și continuării activității acestora.

Prin reglementările propuse prin inițiativa legislativă, contribuabilii au ocazia să recupereze în primul an de investiții o valoare de până la 1.000.000 lei din investiția efectuată, având ca efect fiscal o diminuare cu maxim 160.000 lei (1.000.000 *16%) a impozitului pe profit.

Obiecțiunile guvernamentale

Într-un punct de vedere semnat de premierul Nicolae Ciucă, se arată că Ministerul Finanțelor lucrează deja la revizuirea cadrului de impozitare existent în România.

„Această revizuire ar trebui să aducă un sistem fiscal mai echitabil, mai eficient, mai simplu și mai transparent, capabil să susțină mai bine economia și să faciliteze conformarea de către contribuabili, precum și eliminarea distorsiunilor și lacunelor din sistemul fiscal.

Astfel, se urmărește reducerea etapizată a distorsiunilor și stimulentelor fiscale excesive fără a fi afectată creșterea economică și dezvoltarea sectoarelor economice”, susține primul – ministru Ciucă.

Acesta mai arată că Guvernul nu se poate pronunța asupra dimensiunii impactului negativ asupra veniturilor bugetare din impozitul pe profit, generat de aplicarea prevederilor inițiativei legislative, deoarece acesta este condiționat de comportamentul operatorilor economici.

Având în vedere considerentele menționate, Guvernul a transmis că nu susține adoptarea acestei inițiative legislative.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe