Bonul fiscal ar putea deveni opțional și eliberat doar la solicitarea clientului, în cazul tranzacțiilor cu cardul, conform unui proiect de lege.

Inițiativa aparține unui grup de 14 parlamentari și a fost înregistrată săptămâna aceasta, la Senat.

Concret, vizează „eliminarea obligației de a elibera bon fiscal la tranzacțiile efectuate cu cardul prin modificarea Ordonanței de Urgență 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale”.

Ce prevede noua propunere legislativă

Inițiatorii propun ca  Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale să se modifice și să se completeze după cum urmează:

„pentru încasările realizate prin utilizarea cardurilor de credit/debit, utilizatorii nu au obligația să emită bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale și să le înmâneze clienților. La solicitarea clienților, utilizatorii vor elibera acestora și bon fiscal”.

Acesta rămâne însă în continuare obligatoriu în cazul tranzacțiilor făcute cu numerar.

Necesitatea noii reglementări

Inițiatorii arată că, în prezent, comercianții au obligația de a da bon fiscal pentru toate tranzacțiile, inclusiv cele plătite cu cârdul, chiar dacă un consumator nu solicită acest lucru. Cu toate acestea tranzacțiile cu cardul sunt 100% verificabile și au loc prin sistemul bancar.

Necesitatea fiscală a tipăririi și înmânării unui bon în cazul acesta dublează înregistrările din bazele de date electronice, mult mai ușor verificabile.

„Modificarea propusă vizează facilitarea procesului de cumpărare, promovarea utilizării mijloacelor de plată electronice şi reducerea consumului de hârtie.

Prin eliminarea necesității emiterii unui bon fiscal, consumatorii şi comercianții pot face mai ușor tranzacții la fel de verificabile din punct de vedere fiscal.

Tranzacțiile cu cardul sunt 100% verificabile în sistemul bancar, deci rațiunile fiscale de la tranzacțiile cu cash nu se aplică. Eliminarea obligației de a emite bon fiscal în cazul plăților cu cârdul poate contribui la reducerea birocrației și la simplificarea proceselor administrative pentru comercianți. Acest lucru ar putea conduce la o eficientizare a activității acestora și la o îmbunătățire a serviciilor oferite consumatorilor”, susțin inițiatorii.

Aceștia spun că nu trebuie neglijată nici componenta de mediu: eliminarea necesității emiterii bonurilor fiscale în cazul tranzacțiilor cu cardul contribuie la reducerea consumului de hârtie, cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurător. 

În plus, eliminarea necesității de a oferi bonuri fiscale în cazul plăților cu cardul poate reduce şi costurile comercianților, aceștia nemaiconsumând rola de hârtie pentru tranzacțiile cu cardul.

Practica internațională la plățile cu cardul

Inițiatorii mai arată că, în multe țări dezvoltate, obligația de a emite bonuri fiscale pentru tranzacțiile cu cârdul a fost deja eliminată sau relaxată și dau drept exemplu Suedia și Danemarca. 

Eliminarea obligației de a emite bonuri fiscale în cazul plăților cu cardul poate îmbunătăți experiența consumatorilor în cadrul tranzacțiilor. De exemplu, această măsură poate reduce aglomerația în magazine, în special în perioadele de vârf, şi poate contribui la o mai mare satisfacție a clienților.

Inițiatorii mai arată că, în plus, eliminarea bonurilor fiscale pentru tranzacțiile cu cârdul poate stimula inovația și dezvoltarea tehnologică în domeniul sistemelor de plată.

Comercianții și instituțiile financiare ar putea fi încurajați să dezvolte și să adopte noi tehnologii care facilitează și securizează plățile electronice, cum ar fi portofelele digitale, plățile contactless și autentificarea biometrică.

Despre Termene.ro

Dacă tot sunteți aici, Termene.ro vă recomandă să vă abonați la newsletterul Cafeaua de la 7, care vă oferă ocazia să citiți tot ce s-a întâmplat important în ziua precedentă. Newsletterul vă recomandă informații care pot fi importante pentru antreprenori, știri utile în viața cotidiană, dar și noutăți de povestit colegilor sau angajaților într-o pauză.

Varianta video a newsletterului, poate fi urmărită pe Facebook, Youtube, Instagram, Tiktok, sau aici, pe blogul de news al platformei Termene.ro

Distribuie mai departe