Ce înseamnă când o firmă nu are recipise?
În Articol
Primirea unei recipise echivalează, în cazul unei companii, cu faptul că aceasta a depus o declarație fiscală. Există și situații în care, deși declarațiile au fost depuse în termen, nu a fost eliberată și o recipisă de confirmare.
În ghidul de utilizare a serviciului de depunere a declarațiilor on-line, ANAF arată că, pentru fiecare declarație depusă, există asociată o recipisă.
„Dacă faceți click pe aceasta, se va deschide un fișier PDF în care veți găsi informațiile după prelucrare. În partea de jos a paginii, există o semnătură digitală a ANAF, aplicată acestei recipise”.
„Save target as…) și observați că numele fișierului PDF este numărul de înregistrare al documentului asociat. Aceasta este dovada că dumneavoastră ați depus respectiva Declarație la data specificată în recipisă”, arată reprezentanții ANAF în respectivul ghid de completare.
Tipul declarațiilor fiscale ce pot fi depuse pe internet
Recipisele sunt atașate pentru transmiterea prin internet a mai multor tipuri de declarații fiscale, conform Ordinului ministrului Finanțelor Publice nr. 858/2008.
Sunt vizate următoarele tipuri de declarații:
- 100 Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat
- 101 Declarație privind impozitul pe profit
- 102 Declarație privind obligațiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale
- 103 Declarație privind accizele
- 104 Declarație privind distribuirea între asociați a veniturilor şi cheltuielilor
- 112 Declarație privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate
- 120 Decont privind accizele
- 130 Decont privind impozitul la țițeiul din producția internă
- 200 Declarație privind veniturile realizate
- 205 Declarație informativă privind impozitul reținut la sursă și câștigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit
- 300 Decont de taxă pe valoarea adăugată
- 301 Decont special de taxă pe valoarea adăugată
- 390 Declarație recapitulativă privind livrările/achizițiile intracomunitare de bunuri
- 394 Declarație informativă privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național
- 710 Declarație rectificativă.
Etapele necesare depunerii declarațiilor în format electronic
1. Obțineți un certificat de semnătură electronică de la o firmă autorizată.
2. Descărcați documentul de confirmare de pe portalul ANAF, completați-l (dumneavoastră și furnizorul certificatului) şi transmiteți-l la ANAF (prin opțiunea înregistrare certificate calificate din modulul Declarații electronice).
3. Listați, semnați și ștampilați cererea de utilizare a serviciului de depunere electronică (formularul 150).
4. Prezentați documentele necesare la orice unitate fiscală (împuternicirea, act identitate, formularul 150).
5. Confirmarea dreptului de utilizare a serviciului se face de regulă prin e-mail, pe adresa comunicată în formularul 150, în termen de 4-7 zile lucrătoare de la depunerea documentației la organul fiscal. După acest termen puteți încerca să utilizați serviciul de depunere declarații chiar dacă nu ați primit confirmarea pe mail. Dacă întâmpinați probleme, vă rugăm să trimiteți mesajul de eroare pe adresa de e-mail
6. Descărcați formularele electronice de pe portalul ANAF.
7. Completați formularele de declarații.
8. Transmiteți declarațiile.
9. Examinați starea declarațiilor transmise.
Când nu se eliberează recipisa, deși declarația e depusă
Studiu de caz: când recipisa declarației nu este eliberată
Pot exista și momente când recipisa aferentă declarației nu este eliberată, deși documentul a fost eliberat la timp. Un astfel de caz a fost înregistrat în 2016 și a fost semnalat chiar de reprezentanții ANAF, pe site-ul lor. Motivul: blocarea sistemului informatic.
„Stimați contribuabili,
Întrucât peste 80% dintre declarațiile fiscale cu termen de depunere 25.01.2016 au fost transmise în intervalul 23-24.01.2016, sistemul informatic înregistrează întârzieri la emiterea recipisei de confirmare a depunerii.
Vă rugăm să nu retransmiteți declarațiile, în cazul în care nu ați primit recipisa de confirmare, deoarece acest lucru aglomerează sistemul informatic într-o măsură și mai mare.
De asemenea, vă informăm pe această cale că veți primi confirmarea pe măsură ce sistemul va prelucra declarațiile.
Vă mulțumim pentru înțelegere!”, transmitea ANAF.
Conform Codului de Procedură Fiscală, „în situația în care declarația fiscală a fost depusă până la termenul legal, iar din mesajul electronic transmis de sistemul de tranzacționare a informațiilor rezultă că aceasta nu a fost validată ca urmare a detectării unor erori în completarea declarației, data depunerii declarației este data din mesajul transmis inițial în cazul în care contribuabilul /plătitorul depune o declarație validă până în ultima zi a lunii în care se împlinește termenul legal de depunere”.